U Budimpešti se uskoro otvara novi Dom mađarske glazbe

Osim zvuka ovim će se fantastičnim prostorom širiti i drveće parka s kojim Dom mađarske glazbe čini skladnu cjelinu

Dom mađarske glazbe (Magyar Zene Háza) u budimpeštanskom parku Városliget, vjerojatno najiščekivaniji projekt u kulturi mađarskog glavnog grada, dovršen je neposredno prije Božića. Dizajnirala ga je japanska arhitektonska zvijezda Sou Fujimoto, što se prepoznaje po karakterističnom perforiranom krovu koji lebdi nad prozračnim staklenim interijerom osvijetljenom prirodnim svjetlom.

Városliget ili Gradski park najveći je budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova u svijetu s 200-godišnjom tradicijom i jedinstvenim povijesnim nasljeđem. Po završetku projekta njegove sveobuhvatne obnove Gradski park će postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja. Naime, u parku su smještene i brojne kulturne institucije, kao što su Muzej likovnih umjetnosti, Mađarski transportni muzej, Muzej mađarske poljoprivrede i Nacionalna umjetnička galerija. Glavni ulaz u park nalazi se u neposrednoj blizini UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine – na čuvenom Trgu heroja (Hősök tere), do kojeg se stiže impresivnom Andrássy avenijom ili linijom 1 druge najstarije podzemne željeznice u Europi iz 1896. godine. Iz istog je doba više veličanstvenih zdanja sagrađenih povodom održavanja Milenijske izložbe 1896. godine – prekrasan dvorac Vajdahunyad, Széchenyi termalno kupalište, Zoološki vrt, ali i obnovljeni Botanički vrt Mihályja Mőcsényija i drugi noviji objekti raspoređeni ovim parkom površine 1,2 km².

 

Konačno je otkriven izgled suvremenog zdanja valovite konstrukcije, koje će prve posjetitelje primiti krajem siječnja 2022. godine kad se u novom Domu mađarske glazbe (Magyar Zene Háza) počnu održavati glazbena i brojna druga događanja. Njegova ekstravagantna forma poigrava se harmonijom prirode i pobuđuje maštu posjetitelja, a transparentna i ekološki prihvatljiva zgrada ostvaruje skladni prijelaz između prirodnog i izgrađenog okoliša. Sam projekt pritom uključuje mnoga suvremena i zelena rješenja, posebice na području ventilacije, korištenja kišnice i električne energije.

  • © Liget Budapest

Zlatno lišće, prirodno osvjetljenje i izvrsna akustika

Zamišljen kao mjesto susreta domaćih i svjetskih glazbenika, Dom mađarske glazbe raspolaže koncertnom dvoranom, izložbenim prostorima, edukacijskim prostorima i glazbenim radionicama, otvorenom pozornicom te širokim rasponom mogućnosti za učenje i igru. 

Cijeli prostor prekriven je stiliziranim oblicima limenog lišća zlatne boje koje se širi sa spuštenog stropa te upotpunjuje zeleno okruženje Doma mađarske glazbe. Doživljaj novog prostora dodatno pojačava perforirani krov, nasumično prošaran otvorima za stabla i osvjetljenje na različitim razinama, za koji se arhitekt Sou Fujimoto nadahnuo vizualizacijom zvučnih frekvencija pa stoga izgleda poput golemog zvučnog vala.

  • © Liget Budapest

Osnovni koncept Doma mađarske glazbe je njegovo skladno stapanje s prirodom, koja je svoje mjesto već pronašla u prozračnim interijerima. Cijeli prostor okružuje ogromna staklena stijena pa će se u koncertnoj dvorani s 300 sjedećih mjesta svaki posjetitelj osjećati kao da se nalazi u velikom akvariju. Naravno, taj osjećaj dodatno pojačava zelenkasta nijansa stakla, a iako koncertne dvorane rijetko imaju staklene zidove, njena je akustika jednostavno nevjerojatna. Staklena stijena visoka 12 metara sastoji se od 94 dijelova, od kojih je svaki pojedinačno oblikovan, a njihovo postavljanje omogućilo je reflektiranje zvuka natrag u prostor i savršenu kvalitetu u svakom dijelu dvorane. Osim toga, u pozadini dvorane posjetiteljima se pruža pogled na 'disneyevski' dvorac Vajdahunyad.

  • © Liget Budapest

Koncerti, radionice i izložbe

Dom mađarske glazbe na tri razine ima višestruku funkciju. Osim koncertne dvorane, ovdje se nalaze edukativni centar i muzej, podijeljeni po etažama, a sam koncertni prostor može se proširiti u okolišu parka pa bi ljeti trebao postati popularno mjesto za glazbena i druga događanja na otvorenom.

Gornji kat je namijenjen za edukaciju, a svijetli i funkcionalno raspoređeni prostori omogućuju ugodan boravak. Podzemna razina je veća od nadzemne površine zgrade, a ovdje će se uz organizaciju stalnih i povremenih izložbi postaviti i takozvana „izložba zvuka“ kako bi se posjetiteljima mogla približiti čarolija skladanja glazbe. Prostor zvučne kupole nadsvođen je golemim ekranom te opremljen s više od 30 zvučnika, a posjetitelji će imati dojam kao da se nalaze usred pozornice koja se okreće. Osim edukativnog i posebnog audio-vizualnog iskustva, ovo će biti i prostor za razne glazbene eksperimente i umjetničke projekte.

  • © Liget Budapest

Stalni muzejski postav je još uvijek u izradi, a omogućit će glazbeno putovanje kroz prostor i vrijeme, od evolucije ljudskog glasa, preko zvukova srednjovjekovnih katedrala i mađarske narodne glazbe do suvremenih glazbenih trendova. Zahvaljujući raznolikom i bogatom izboru programa koji će biti dostojan mađarske glazbene prošlosti i sadašnjosti, ali i osobnosti, ovaj će prostor zasigurno postati jedno od središta kulturnog života glavnog mađarskog grada.

  • © Liget Budapest

Glazba je područje na kojem je Mađarska dala svoj najveći doprinos svjetskoj kulturi i umjetnosti.  Stvaralaštvu mađarskih glazbenih umjetnika kao što su Liszt, Bartók i Kodály divi se čitav svijet, a Budimpešta je konačno dobila instituciju koja dostojno predstavlja mađarsku glazbenu baštinu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget

Građani glavnog mađarskog grada vrlo su ponosni na svoj Városliget – najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu. Uskoro će imati i dodatne razloge za to jer će nakon sveobuhvatne obnove ovaj park postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

Obnova Gradskog parka u Budimpešti bliži se kraju

Tisuće posjetitelja pohrlile su na ponovno otvorenje Botaničkog vrta koji se nalazi u istočnom dijelu poznatog budimpeštanskog Gradskog parka (Városliget). Sve veći broj građana mađarske metropole svoje slobodno vrijeme provodi u prirodi, a u obnovljenom Botaničkom vrtu mogu pronaći mir i tišinu uživajući u šetnji pješačkim stazama i istražujući čak 335 različitih biljnih vrsta.

U Budimpešti otvoren novi park s vertikalnim vrtovima

Budimpešta je od prošlog četvrtka bogatija za još jedan lijepi park. Novi Széllkapu park (Vrata vjetrova) nalazi se u Budimu - dijelu mađarske metropole na desnoj obali Dunava, prostire se na više od 17.000 četvornih metara, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 m2, raspolaže i panoramskim dizalima koja posjetitelje vode do vertikalnih vrtova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER