Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget

Novo rekreacijsko i kulturno središte grada za 21. stoljeće

Građani glavnog mađarskog grada vrlo su ponosni na svoj Városliget – najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu. Uskoro će imati i dodatne razloge za to jer će nakon sveobuhvatne obnove ovaj park postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

200-godišnja tradicija i jedinstveno povijesno nasljeđe čine najpopularniji budimpeštanski park gotovo neusporedivim u Europi. Glavni ulaz u park nalazi se u neposrednoj blizini UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine – na čuvenom Trgu heroja (Hősök tere), do kojeg se stiže pješice impresivnom Andrássy avenijom ili linijom 1 druge najstarije podzemne željeznice u Europi iz 1896. godine. Iz istog je doba više veličanstvenih zdanja sagrađenih povodom održavanja Milenijske izložbe 1896. godine – prekrasan Dvorac Vajdahunyad, nekadašnji Dom mađarskih inovacija, sada Mađarski transportni muzej, Széchenyi termalno kupalište, ZOO te gradski cirkus, klizalište i drugi noviji objekti raspoređeni ovim parkom površine 1,2 km².

Trg heroja (Hősök tere), Dvorac Vajdahunyad i Széchenyi termalno kupalište / Foto: Korzó Tervezési Stúdió

2020. godine Városliget će biti življi, suvremeniji i mnogo zeleniji

Városliget je urbani javni park za opuštanje, zabavu i rekreaciju, prava zelena oaza u središtu grada, ali i dom brojnih kulturnih institucija, kao što su Muzej likovnih umjetnosti, Mađarski transportni muzej, Muzej mađarske poljoprivrede i Nacionalna umjetnička galerija. Ove popularne institucije godišnje privlače milijune posjetitelja, a sam park idealno je mjesto za provođenje slobodnog vremena u središtu mađarske metropole.

Tijekom nekoliko zadnjih desetljeća većinu navedenih institucija ipak je nagrizao zub vremena, postale su zastarjele i neprikladne za standarde 21. stoljeća te im je stoga nužno potrebna obnova, kao uostalom i vegetaciji samog parka onečišćenog automobilskim prometom (>>> pogledajte video). Sveobuhvatna se obnova prema standardima suvremenog doba više nije mogla odgađati, a provodi se uz potpuno poštovanje tradicije parka i njegovih institucija, a prema načelima održivosti izgradit će se i neki novi objekti te obnoviti postojeće i urediti nove zelene površine parka. Do 2020. godine Városliget će biti življi, suvremeniji i mnogo zeleniji nego sada, obogaćen atraktivnim građevinama i vrijedan svoje stare slave.

Foto: Liget Budapest

Revitalizacija zelenih površina

Posjetitelji obnovljenog parka moći će uživati u proširenim i obogaćenim zelenim površinama, kao i u novouređenim objektima za aktivnu i pasivnu rekreaciju – brojnim šetalištima, sunčalištima, stazama za trčanje i biciklističkim stazama, sportskim terenima, ali i parku ruža te dječjim igralištima.

Ovog tjedna u jugoistočnom dijelu parka otvoreni su novouređeni sportski tereni na otvorenom (>>> pogledajte video), koji se sastoje od dva igrališta, teretane i atletske staze. Tijekom dana prvenstvo korištenja imat će školska djeca, a tereni će se zahvaljujući osvjetljenju moći koristiti i noću. Također, uz terene se planira izgradnja svlačionica te postavljanje tuševa i česmi s pitkom vodom.

Foto: Liget Budapest

Isto tako, u parku će se prema raspisanim međunarodnim arhitektonskim natječajima do 2020. godine obnoviti postojeći i sagraditi novi kulturni objekti. Mađarski transportni muzej, bivši Dom mađarskih inovacija, originalno sagrađen 1896. godine prema projektu arhitekta Ferenca Pfaffa, obnovit će Mérték Architectural Studio. Dom mađarske glazbe gradit će arhitekt Sou Fujimoto, a nova Nacionalna umjetnička galerija bit će otvorena 2019. godine prema projektu japanskog arhitektonskog ureda SANAA, dobitnika nagrade Pritzker. Obnovit će se i Etnografski muzej i Muzej likovnih umjetnosti te preurediti i proširiti Széchenyi termalno kupalište, zoološki vrt, novo klizalište, centar za inovacije, kazalište za djecu...

Dom mađarske glazbe (Magyar Zene Háza)

Prošlog tjedna konačno je predstavljen i projekt Doma mađarske glazbe čiji dizajn potpisuje japanska arhitektonska zvijezda Sou Fujimoto, i koji će se do 2020. godine sagraditi u blizini Dvorca Vajdahunyad. Zamišljen je kao živo središte cijelog parka te bi sa svojim glazbenim edukativnim radionicama, koncertima i izložbama, trebao postati jedno od glavnih središta mađarske glazbene scene. Gotovo transparentna, ekološki prihvatljiva zgrada nastojat će ostvariti skladni prijelaz između prirodnog i izgrađenog okoliša.

Glazba je područje na kojem je Mađarska dala svoj najveći doprinos svjetskoj kulturi i umjetnosti.  Stvaralaštvu mađarskih glazbenih umjetnika kao što su Liszt, Bartók i Kodály divi se čitav svijet, no dosad u Budimpešti nije postojala institucija koja bi predstavljala sveobuhvatnu mađarsku glazbenu baštinu.

Foto: Liget Budapest

Suvremeni muzejski i koncertni prostori Doma mađarske glazbe vodit će posjetitelje kroz povijest glazbe od evolucije ljudskog glasa do suvremenih, modernih glazbenih trendova, ali će se također usredotočiti na mađarsku glazbu i njezinu bogatu povijest.

Zamišljen kao živopisno mjesto susreta domaćih i svjetskih glazbenika, Dom mađarske glazbe raspolagat će koncertnim dvoranama, edukacijskim prostorima i glazbenim radionicama, pozornicom na otvorenom, izložbenim prostorima te širokim rasponom mogućnosti za učenje i igru. Zahvaljujući raznolikom i bogatom izboru programa koji će biti dostojan mađarske glazbene prošlosti i sadašnjosti, kao i njegove izuzetne osobnosti, nova će institucija biti važan forum koji slavi veličinu glazbe.

Ovdje će se također postaviti takozvana „izložba zvuka“ kako bi se posjetiteljima mogla približiti čarolija skladanja glazbe. Ova glazbena „palača čudesa“ koristit će posebne instalacije i tehnička rješenja kojima će posjetiteljima pomoći pri doživljaju glazbenog stvaranja i fiziologije zvučne percepcije.

Foto: Liget Budapest

Dom mađarske glazbe bit će izgrađen u središtu parka, u blizini jezera, Dvorca Vajdahunyad i klizališta, na mjestu koje su nekada zauzimali Hungexpo uredi, devastirani nakon dugotrajnog nekorištenja.

Ova ekstravagantna i prozračna, gotovo transparentna građevina, ekološki prihvatljive strukture, posebno je usmjerena na ostvarivanje skladnog prijelaza između prirodnog i izgrađenog okoliša. Bočni zidovi bit će izrađeni od posebnog stakla, kako bi stvorili osjećaj otvorenosti, a sam projekt uključuje mnoga suvremena i zelena rješenja, posebice na području ventilacije, korištenja kišnice i električne energije.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Biciklistički promet u Beču obara rekorde

U doba klimatskih promjena bicikl postaje sve značajnije prijevozno sredstvo. Da su toga svjesni i građani Beča, pokazuju statistički podaci o tamošnjem biciklističkom prometu koji je od 2011. godine do danas u neprestanom porastu. Vožnja biciklom je, naime, nakon pješačenja najpovoljnija prometna opcija koja uz to i čuva okoliš.

Novi zeleni izgled dva trga u centru Budimpešte

Prošlog tjedna započela je obnova dva središnja budimpeštanska trga s ciljem širenja zelenih površina i suvremenog oblikovanja urbanog prostora. Trgovi Vörösmarty i Podmaniczky će nakon velike obnove u rujnu ove godine biti bogatiji za stotinjak novih stabala, sigurniji za bicikliste te svakako ugodniji za građane i brojne turiste.

Sjene drveća mogu ohladiti gradove za 5 °C

Svjetski se gradovi ubrzano zagrijavaju, a novo istraživanje ukazuje nam kako bismo ih u vrlo bliskoj budućnosti mogli učinkovito hladiti sadnjom stabala. Čini nam se kako je velika većina stanovnika gradova dobila znanstvenu potvrdu onoga što već intuitivno zna.

Središte Marseillea postaje velika pješačka zona

Marseille je kao Europska prijestolnica kulture 2013. godine doživio veliku transformaciju od zapuštenog lučkog grada u euromediteransku kulturnu metropolu. Najveći preobražaj vidljiv je oko područja središnje stare luke Vieux Port, ali i u novoj poslovnoj četvrti Euroméditerranée, koja se kao najveći projekt urbane obnove u ovom dijelu Europe razvija duž lučke obale grada. Preobražaj grada sada se nastavlja uređenjem velike pješačke zone i sadnjom nekoliko stotina novih stabala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER