Obnova Gradskog parka u Budimpešti bliži se kraju

Parkovi i zelene površine imaju veliko značenje u održivom razvoju suvremenih gradova, što posebno dolazi do izražaja u uvjetima aktualne zdravstvene krize

Tisuće posjetitelja pohrlile su na ponovno otvorenje Botaničkog vrta koji se nalazi u istočnom dijelu poznatog budimpeštanskog Gradskog parka (Városliget). Sve veći broj građana mađarske metropole svoje slobodno vrijeme provodi u prirodi, a u obnovljenom Botaničkom vrtu mogu pronaći mir i tišinu uživajući u šetnji pješačkim stazama i istražujući čak 335 različitih biljnih vrsta.

Városliget je najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu, a po završetku sveobuhvatne obnove postat će suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja. Naime, u parku su smještene i brojne kulturne institucije, kao što su Muzej likovnih umjetnosti, Mađarski transportni muzej, Muzej mađarske poljoprivrede i Nacionalna umjetnička galerija.

Budući izgled budimpeštanskog Gradskog parka © Liget Budapest

Posljednjih godina uz park je svakodnevno prometovalo 15.000 automobila, a u njegovoj neposrednoj blizini dnevno se besplatno parkiralo njih više od 1.500. Stoga je jedan od najvažnijih ciljeva obnove parka i projekta Liget Budimpest radikalno smanjenje automobilskog prometa te širenje zelenih površina. Zahvaljujući novoj regulaciji prometa i izgradnji podzemnih garaža očekuje se povećanje kvalitete zraka, smanjenje buke te veća sigurnost pješaka i biciklista (>>> video).

Novom regulacijom prometa i izgradnjom tri podzemne garaže omogućit će se širenje zelenih površina, povećanje kvalitete zraka, smanjenje buke te veća sigurnost pješaka i biciklista © Liget Budapest

Također, u tijeku je i izgradnja Doma mađarske glazbe (Magyar Zene Háza) čiji dizajn potpisuje japanska arhitektonska zvijezda Sou Fujimoto (>>> video). Sve ove popularne institucije godišnje privlače milijune posjetitelja, a sam park idealno je mjesto za provođenje slobodnog vremena u središtu mađarske metropole. Obnova parka provodi se uz potpuno poštovanje njegove tradicije i kulturnih institucija, a novi objekti grade se i obnavljaju prema načelima održivosti te uređuju nove zelene površine.

Gotovo transparentna, ekološki prihvatljiva zgrada Doma mađarske glazbe nastojat će ostvariti skladni prijelaz između prirodnog i izgrađenog okoliša © Liget Budapest

Budimpešta je tako ovog mjeseca ponovno dobila prekrasan botanički vrt koji je obnovljen na svojoj ranijoj lokaciji u istočnom dijelu Gradskog parka (Városliget). Malo je toga ostalo od prijašnjeg botaničkog vrta koji je prvi put otvoren 1967. godine, ali je tijekom proteklih desetljeća bio prepušten propadanju.

Obnovljeni botanički vrt nazvan je po poznatom mađarskom krajobraznom arhitektu Mihályju Mőcsényiju © Liget Budapest

Vrt je dobio ime po poznatom mađarskom krajobraznom arhitektu, Mihályju Mőcsényiju, koji je umro 2017. godine te, nažalost, nije doživio njegovo otvorenje, iako je posljednjih godina svog života sudjelovao u njegovoj obnovi. U botaničkom vrtu Mőcsényi Mihály botanikus kert posađeno je više od 35.000 biljaka, i to čak 335 različitih vrsta. U ovom dijelu Gradskog parka mogu se pronaći i brojne vrste začinskog i aromatičnog bilja, mali kuhinjski vrt s povrćem i voćkama, kao i lijepo uređen kamenjar, a u središtu vrta sagrađen je novi informativni punkt i prodavaonica hrane i pića.

Botanički vrt se nalazi u istočnom dijelu Gradskog parka © Liget Budapest

Obnovljene su stare fontane, uređena korita potoka, ponovno podignute pergole, postavljeni hoteli za kukce i kućice za ptice, cijeli vrt ispresijecaju novouređene pješačke staze, a do ljeta se planira urediti i Kneippova staza. Osim toga, u neposrednoj blizini Botaničkog vrta nalaze se i ranije uređen park za pse, kao i sportski tereni na otvorenom, koji se sastoje od dva igrališta, teretane i atletske staze (>>> video), a zahvaljujući osvjetljenju mogu se koristiti i noću.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget

Građani glavnog mađarskog grada vrlo su ponosni na svoj Városliget – najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu. Uskoro će imati i dodatne razloge za to jer će nakon sveobuhvatne obnove ovaj park postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

U Budimpešti se uskoro otvara novi Dom mađarske glazbe

Dom mađarske glazbe (Magyar Zene Háza) u budimpeštanskom parku Városliget, vjerojatno najiščekivaniji projekt u kulturi mađarskog glavnog grada, dovršen je neposredno prije Božića. Dizajnirala ga je japanska arhitektonska zvijezda Sou Fujimoto, što se prepoznaje po karakterističnom perforiranom krovu koji lebdi nad prozračnim staklenim interijerom osvijetljenom prirodnim svjetlom.

U Budimpešti otvoren novi park s vertikalnim vrtovima

Budimpešta je od prošlog četvrtka bogatija za još jedan lijepi park. Novi Széllkapu park (Vrata vjetrova) nalazi se u Budimu - dijelu mađarske metropole na desnoj obali Dunava, prostire se na više od 17.000 četvornih metara, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 m2, raspolaže i panoramskim dizalima koja posjetitelje vode do vertikalnih vrtova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER