Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Ovaj park mogao bi postati jedan od najzanimljivijih i najosebujnijih zagrebačkih parkova

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

U nedjelju je u sklopu programa Booksa u parku 2020.  analitičar prostora, publicist i aktivist Saša Šimpraga održao predavanje o zagrebačkim parkovima i vrtovima. Tijekom još jednog očekivano poučnog i zanimljivog predavanja, Šimpraga je dao kratki pregled povijesti zagrebačkih parkova, i to ne samo onih najstarijih, najvećih i najpoznatijih, već i onih širem krugu građana/ki manje poznatih, ali i nažalost zapuštenih ili neadekvatno obnovljenih, pa i onih „prodanih“ poput parka u Vinodolskoj ulici u zagrebačkoj Donjoj Dubravi.

Posjetitelji predavanja su doznali i mnoštvo informacija o mogućnostima uređenja novih gradskih parkova, poput zanemarene park šume Grmoščica koja bi mogla postati „zapadni Maksimir“, Resničkog gaja u istočnom dijelu grada ili, primjerice, prostora između Sveučilišne i nacionalne knjižnice i Filozofskog fakulteta gdje bi mogao nastati novi Studentski park. Također, Zagreb na prostoru Gredelja ima mogućnost uređenja novog parka koji bi svojom veličnom mogao odgovarati Zrinjevcu, a novu parkovnu površinu svakako zaslužuje i Kajzerica. Šimpraga se dotakao i potrebe uređenja te povezivanja zelenih površina novozagrebačke Plave potkove, čiji je naziv osmislio kao poveznicu s urbanističkom i parkovnom baštinom Zelene potkove u Donjem gradu, a sam projekt predstavio u svojoj knjizi „Zagreb, javni prostor“.

Nakon predavanja održana je i kratka šetnja do Jurkovićeve ulice gdje bi Zagreb uskoro trebao dobiti novi park koji bi, prema riječima Saše Šimprage, potencijalno mogao postati jedan od najzanimljivijih i najosebujnijih zagrebačkih parkova.

  • Lokacija budućeg parka u Jurkovićevoj ulici / © Google Earth

Incijativu za novi javni park u Jurkovićevoj ulici pokrenula je prije četiri godine građanska platforma 1POSTOZAGRAD kada je od Mjesnog odbora Petrova, Vijeća gradske četvrti Gornji grad – Medveščak i Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet zatražila uređenje navedenog zelenog prostora, koji je uostalom predviđen za uređenje javnog parka.

Riječ je o zelenoj površini koja je desetljećima zapuštena i nedostupna građanima/kama, a u GUP-u je upisana kao javni park i to kao „posebno vrijedna cjelina – parkovna arhitektura“, s obzirom na određene karakteristike prostora i načina na koji je već ranije kaskadno oblikovana.  

Prostor je bio korišten za različite namjene, a do 1970-ih godina ovdje su se nalazile barake za potrebe bivše vojne bolnice te su se jedno vrijeme kaskadne terase koristile kao sunčališta za bolesnike. U sklopu prostora nalazi se i dječji vrtić s vlastitim igralištem, no cjelina budućeg parka trenutno je u potpunosti zapuštena. S obzirom na središnju lokaciju, postojeće kaskadne karakteristike i izuzetno lijep zeleni svod Stuba Mije Slavenske (netočno nazvane Stube Mie Slavenske), ova zelena oaza zaslužuje uređenje novog javnog parka.

  • Stube Mije Slavenske / Foto: © Ekovjesnik

Prema prijedlogu platforme 1POSTOZAGRAD, novi park trebao bi imati dva ulaza - južni iz Jurkovićeve ulice i zapadni sa Stuba Mije Slavenske, a prema standardima uređenja suvremenih parkova i sve češćoj praksi europskih metropola, ovdje bi se trebala postaviti i javna česma s besplatnom pitkom vodom, klupe s naslonom te diskretna javna rasvjeta kojom će se izbjeći svjetlosno onečišćenje. Također, uz potrebu očuvanja postojećeg drveća preporučuje se izbjegavanje opločenja budućih staza betonskim pločama.

Više o samoj inicijativi za uređenje javnog parka u Jurkovićevoj ulici, koju je podržalo nekoliko stotina stručnjak(inj)a, stanara ove i okolnih ulica, drugih građana/ki te strukovnih i drugih organizacija, možete pročitati ovdje.

 

Saša Šimpraga je analitičar prostora, publicist i aktivist. Autor je knjige „Zagreb, javni prostor“ i urednik nekoliko knjiga u području arhitekture i umjetnosti. Osnivač je i voditelj građanske platforme 1POSTOZAGRAD koja se volonterski bavi poboljšanjima Zagreba.

 

1POSTOZAGRAD je građanska platforma usmjerena na poboljšanja grada i javna dobra. Platforma je osnovana 2012. godine u Zagrebu na inicijativu Saše Šimprage. 1POSTOZAGRAD nije udruga, nema proračun niti raspolaže ikakvim sredstvima. Sav angažman na poboljšanjima Zagreba provodi se isključivo kroz počasni rad tj. volonterski.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zelena oaza umjesto uzavrelog asfalta

Projekt „Gürtelfrische WEST“ je frekventno prometno križanje u blizini bečkog Zapadnog kolodvora (Westbahnhof) pretvorio u privremenu zelenu oazu i prostor nove urbane kvalitete. Od 8.-30. kolovoza brojne će Bečanke i Bečani svih životnih dobi ovdje pronaći osvježenje i zabavu u sparnim ljetnim danima.

Tematska šetnja: Tri lica potoka Črnomerca

Ured za fotografiju svoj ovogodišni projekt „Kvartovski objektiv“ započinje tematskom šetnjom trasom potoka Črnomerca od Medvednice do Save koja će se pod nazivom „Tri lica potoka Črnomerca“ održati u subotu, 6. lipnja i u subotu 13. lipnja. Šetnju vodi Saša Šimpraga.

Drugi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“

Ovogodišnji projekt „Kvartovski objektiv“ Ureda za fotografiju započeo je prošle subote kada je održan prvi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“. Dana 6. lipnja šetalo se trasom potoka Črnomerca od Medvednice do okretišta Črnomerec, a šetnja se u subotu 13. lipnja, ponovno uz vođenje Saše Šimprage, nastavlja do okretišta Savski most.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER