U sklopu projekta „Žedni grad“ održana tribina „Drži li Manduševac vodu?“

Građani i posjetitelji Zagreba na Manduševcu svakako trebaju dobiti mogućnost pristupa besplatnoj pitkoj vodi

Trg bana Jelačića već je gotovo stotinu godina zakinut za punkt s besplatnom pitkom vodom, što je njegov povijesni sadržaj, a danas - u uvjetima nužne prilagodbe klimatskim promjenama, i stvarna potreba grada, njegovih građana i posjetitelja.

U srijedu je u večernjim satima u zagrebačkom klubu Booksa pred brojnim zainteresiranim građanima nastavno na nedavnu umjetničku intervenciju na Manduševcu održana tribina pod naslovom "Drži li Manduševac vodu?" u sklopu projekta "Žedni grad", čiji je autor Saša Šimpraga, a organizira ga Goethe-Institut Kroatien u partnerstvu s platformom 1POSTOZAGRAD.

Sudionici tribine bili su Branko Silađin, arhitekt i jedan od autora sadašnjeg izgleda Trga bana Jelačića i Manduševca, Stjepan Felber, glavni urednik portala EkoVjesnik, Janko Večerina, liječnik i predsjednik Sindikata biciklista, Snješka Knežević, povjesničarka umjetnosti i stručnjakinja za povijest Zagreba i David Kabalin, arhitekt i stručnjak za povijesne ambijente gradova. Tribinu je moderirao Saša Šimpraga, voditelj inicijative za dostupnost besplatne pitke vode na Manduševcu, voditelj platforme 1POSTOZAGRAD i autor programa Žedni grad.

  • Tribinu su organizirali Goethe-Institut Kroatien, platforma 1postozagrad i klub Booksa / Foto: Katarina Zlatec za © Goethe-Institut Kroatien

Glavni zagrebački trg već je gotovo jedno stoljeće zakinut za punkt s besplatnom pitkom vodom, što je njegov povijesni sadržaj i stvarna potreba grada danas. Gosti tribine su problematizirali mogućnost sadržajne nadogradnje Manduševca s ciljem vraćanja stoljetne pitke funkcije najstarijoj zagrebačkoj česmi, koja se kroz povijest mijenjala, ali s izuzetkom aktualnog rješenja uvijek služila za pijenje vode. Gosti su pritom istaknuli niz primjera europskih gradova poput Berlina i Nürnberga, koji intenzivno djeluju na osiguravanju besplatne pitke vode za građane na frekventnim točkama u gradu, ali i pristupaju odlučivanju o zajedničkim vodnim dobrima poput rijeka, potoka i česmi na participativan način i u konzultaciji s građanima, potrošačima i stručnjacima. Uz pitanje tehničkih i arhitektonskih mogućnosti samoga Manduševca te šireg oblikovanja Trga bana Jelačića, bilo je riječi i o širim preduvjetima za konzumaciju besplatne pitke vode u Zagrebu kao komunalnom, javnozdravstvenom i civilizacijskom standardu te važnom doprinosu u borbi protiv klimatskih promjena. Svi prisutni stoga su se zaključno složili da Manduševac treba dobiti mogućnost pristupa besplatnoj pitkoj vodi.

  • Povjesničarka umjetnosti i stručnjakinja za povijest Zagreba Snješka Knežević i Janko Večerina, liječnik i predsjednik Sindikata biciklista / Foto: Katarina Zlatec za © Goethe-Institut Kroatien

U nastavku projekta Žedni grad Goethe-Institut Kroatien raspisuje natječaj za kratku priču s uvjetom spomena vode u gradu. Stručni žiri koji čine Nataša Medved, Ivica Prtenjača i Andrija Škare odabrat će najbolje radove, koji će ujedno biti prevedeni na njemački jezik.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Predstavljen projekt „Žedni grad“

Projekt „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji s autorom programa Sašom Šimpragom i platformom 1POSTOZAGRAD. Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

Žedni grad: žedni šetnje - pitka i druga voda u centru grada

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien počinje projekt „Žedni grad“, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER