ŽEDNI GRAD | ZADAR

U sklopu projekta Žedni grad u listopadu 2021. započinje program posvećen (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zadra

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien 2020. godine započeo je projekt Žedni grad, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons). Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

 • © Petra Milički / Goethe-Institut Kroatien
U četvrtak 21. listopada 2021. u 18 sati na zadarskoj rivi bit će predstavljena privremena umjetnička instalacija posvećena vodi pod nazivom Žedni na rivi autora zadarskog PIN studija (arhitektura) i umjetnika i kustosa, Marka Goluba (crteži).  Nakon otvorenja instalacije prof. dr. sc. Pavao Pavuša Vežić povest će sve zainteresirane u moderiranu šetnju gradom s tematskim naglaskom na pristupu besplatnoj pitkoj vodi u javnom prostoru, tj. bunarima i povijesnim javnim špinama po kojima je tijekom svoje povijesti Zadar bio poznat.

 

Zadarski bunari svojevrsni su simbol grada, koji u javnom prostoru danas ljudima ne nudi mogućnost da se osvježe ili utaže žeđ. Slično je i s povijesnim špinama, koje najvećim dijelom nisu u funkciji, dok su nove javne česme rijetka iznimka, ali u gradu danas postoje tek dvije. S jedne strane, grad izuzetno bogate povijesti u kojemu je javno dostupna voda, kroz mrežu bunara i javnih česmi uvijek imala svoje mjesto, danas je sveden na svega nekoliko uglavnom neispravnih javnih špina.

 • © Žedni grad / Goethe-Institut Kroatien

Sve to čini Zadar gradom s izrazito niskim komunalnim standardom po pitanju dostupne besplatne pitke vode u javnom prostoru. Privremena umjetnička instalacija ukazuje na taj komunalni i javnozdravstveni problem, a cilj programa je podizanje vidljivosti teme i zagovaranje rješenja kroz uvođenje nove mreže punktova za besplatnu pitku vodu u gradu Zadru.

 • © Žedni grad / Goethe-Institut Kroatien

Instalacija i moderirana šetnja organiziraju se u sklopu projekta Žedni grad autora Saše Šimprage koji Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD. Radi se o nastavku projekta započetog prošle godine, koji je bio posvećen zagrebačkom Manduševcu.

Program u Zadru uključuje urbanu intervenciju, šetnju za građane, kojom će se tematizirati pitka i druga voda u centru grada, tribinu o stanju, mogućnostima i potrebi nove mreže javnih česmi u Zadru, urbanističku radionicu „Gradionica“ u suradnji s Društvom arhitekata Zadra na kojoj će sudjelovati i njemački arhitekti te književni natječaj za pjesmu na temu pitke vode.

 • © Žedni grad / Goethe-Institut Kroatien

Umjetnička instalacija u javnom prostoru: ŽEDNI NA RIVI

Autori privremene umjetničke instalacije su PIN studio (arhitektura) i Marko Golub (crteži), a javnosti će se predstaviti na zadarskoj Rivi u četvrtak 21. listopada u 18 sati

Nakon toga slijedi šetnja pod nazivom NI KAP VODE!, s početkom u 18:30 sati, kojom će se građanima/kama pružiti uvid u povijest i sadašnjost manje ili više poznatih tragova prisustva vode koja je uvijek bila dijelom grada i njegove kulture. Voditelj je prof.dr.sc. Pavao Pavuša Vežić, a šetnja je besplatna i otvorena za sve zainteresirane.

 

 • © Marko Golub


U petak 22. listopada 2021. u 18.00 sati će se u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar organizirati javna tribina pod nazivom Žedni grad: Zašto nema vode? Tribinu će moderirati Saša Šimpraga, inicijator cijelog projekta, a gosti tribine su:

 • Željka Jurlina, predstavnica udruge EKO Zadar
 • Marko Vučetić, filozof i predsjednik Gradskoga vijeća grada Zadra
 • Nera Nejašmić Kozina, arhitektica / PIN studio, autorica s Petrom Kozinom prvonagrađenoga rješenja na natječaju za tipski model zagrebačke javne česme
 • Petar Kozina, arhitekt / PIN studio, predsjednik Društva arhitekata Zadra
 • prof. dr.sc. Pavao Pavuša Vežić, povjesničar umjetnosti i stručnjak za povijest Zadra

 

 • © Marko Golub

Projekt je dio kampanje i peticije građana za popravak neispravnih povijesnih špina te uspostavu nove mreže punktova s besplatnom pitkom vodom u Zadru. Osnova premisa projekta Žedni grad je da pristup besplatnoj pitkoj vodi u javnom prostoru predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard te je dio zadarske urbane tradicije. Pritom na vodu gledamo kao na javno dobro i ljudsko pravo. Postavljanje punktova za besplatnu pitku vodu potiče i Europska komisija od 2018. godine kroz preporuku zemljama članicama u kontekstu javnozdrasvtvenih razloga i sve većih vrućina uvjetovanih klimatskim promjenama, ali i konkrenog doprinosa smanjenju upotrebe plastične ambalaže.

 • © Žedni grad / Goethe-Institut Kroatien
Projekt posvećen Zadru nastavak je projekta iz 2020., koji je bio posvećen zagrebačkom Manduševcu. Idejni autor projekta Žedni grad i autor programa, koji se provodi u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD, je Saša Šimpraga. Na projektu sudjeluju: Gradska knjižnica Zadar, Društvo arhitekata Zadra, udruga EKO–Zadar, PIN studio, umjetnik i kustos Marko Golub, povjesničar umjetnosti prof. dr.sc. Pavao Pavuša Vežić te berlinski studio ConstructLab. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za likovne umjetnosti Goethe-Instituta.

 

 • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

ŽEDNI GRAD | ZADAR: Natječaj za pjesmu na temu pitke vode

U želji da novim pogledima doprinese reinterpretaciji teme pitke vode u javnom prostoru te predstavi zanimljive poetske glasove, Goethe-Institut Kroatien u sklopu projekta Žedni grad otvara međunarodni natječaj za pjesmu na temu pitke vode.

Žedni grad | Znaju se dobitnici nagrada za pjesme na temu pitke vode

U petak 3. prosinca 2021. u 18 sati u knjižnici Goethe-Instituta Kroatien bit će predstavljeni dobitnici nagrada za pjesmu na temu pitke vode, održanom u sklopu projekta „Žedni grad“. Predstavljanju će nazočiti članovi žirija i Saša Šimpraga kao autor programa Žedni grad, a događanje će se moći pratiti na Facebook stranici Goethe-Instituta Kroatien, kao i putem platforme Zoom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER