ŽEDNI GRAD | ZADAR: Natječaj za pjesmu na temu pitke vode

Ako bez poezije nema grada, pitka voda koja je gradu preduvjet, nešto je više na listi prioriteta

U želji da novim pogledima doprinese reinterpretaciji teme pitke vode u javnom prostoru te predstavi zanimljive poetske glasove, Goethe-Institut Kroatien u sklopu projekta Žedni grad otvara međunarodni natječaj za pjesmu na temu pitke vode.

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien 2020. godine započeo je projekt Žedni grad, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons). Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

 

„Ako si izvor i ja ću biti
u živoj stijeni bistra česma.“
Jure Kaštelan

Natječaj se odvija u sklopu programa u Zadru koji je grad s izrazito niskim komunalnim standardom po pitanju u javnom prostoru dostupne besplatne pitke vode. S jedne strane grad izuzetno bogate povijesti u kojemu je javno dostupna voda, kroz npr. mrežu bunara i javnih česmi uvijek imala svoje mjesto, danas je sveden na svega nekoliko uglavnom neispravnih javnih špina. Projekt Žedni grad stoga za cilj ima podizanje vidljivosti teme i unaprijeđenje komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda kroz uvođenje nove mreže punktova za besplatnu pitku vodu za grad Zadar.

 

Doživljaj zadarskog Trga pet bunara potpuniji je i daleko ljepši uz žubor vode © Ekovjesnik 

Glavni uvjet natječaja je da se u pjesmi, posredno ili neposredno, spominje ili referira na pitku vodu.

OSTALI UVJETI NATJEČAJA:

 • na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na BHS-u (jezicima regije)
 • prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene pjesme
 • svaka autorica/autor može prijaviti jednu pjesmu
 • pjesme nisu ograničene duljinom
 • pjesme trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx
 • pjesme se šalju isključivo na email adresu: zednigrad@goethe.de
 • drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
 • žiri će vrednovati pristigle najave u anonimiziranom obliku
 • natječaj je javan
 • radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

Rok za predaju pjesama je 21. studenoga 2021. u ponoć, a odluku o nagrađenim pjesmama donijeti će žiri u sastavu: Magdalena Došen, Aleksandar Hut Kono i Martina Vidaić.

NAGRADE:

 • Prva nagrada: Objava pjesme na stranicama Goethe-Instituta Kroatien na hrvatskom i njemačkom jeziku i plaćeno pohađanje tečaja njemačkog jezika u Goethe-Institutu.
 • Druga nagrada: Objava pjesme na stranicama Goethe-Instituta Kroatien na hrvatskom i njemačkom jeziku i poklon paket.
 • Treća nagrada: Objava pjesme na stranicama Goethe-Instituta Kroatien na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Podsjetimo, na zadarskoj Rivi 21. listopada 2021. predstavljena je privremena umjetnička instalacija u javnom prostoru ŽEDNI NA RIVI, autora PIN studio (arhitektura) i Marko Golub (crteži).

 

© Ekovjesnik 

 

© Marko Golub

Odluka o nagrađenima objavit će se u petak 3. prosinca 2021. na javnom razgovoru u Gradskoj knjižnici Zadar, uz nazočnost žirija. Isti dan odluka žirija biti će objavljena i na internetskoj stranici Goethe-Instituta Kroatien.

Natječaj se održava u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar, a dio je projekta Žedni grad Goethe-Instituta Kroatien u parterstvu s platformom 1POSTOZAGRAD. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za likovne umjetnosti Goethe-Instituta.

 

>>> Pročitajte još >>> ŽEDNI GRAD | ZADAR

VEZANE VIJESTI

Beč je dobio svoj stoti park!

Više zelenila i hlada te prostora za rekreaciju i provođenje slobodnog vremena u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Otvoren je stoti bečki park koji se prostire na površini od tri hektara, a prilikom njegovog uređenja realizirane su ideje, prijedlozi i želje više od 400 građana i građanki austrijskog glavnog grada.

Žedni grad | Znaju se dobitnici nagrada za pjesme na temu pitke vode

U petak 3. prosinca 2021. u 18 sati u knjižnici Goethe-Instituta Kroatien bit će predstavljeni dobitnici nagrada za pjesmu na temu pitke vode, održanom u sklopu projekta „Žedni grad“. Predstavljanju će nazočiti članovi žirija i Saša Šimpraga kao autor programa Žedni grad, a događanje će se moći pratiti na Facebook stranici Goethe-Instituta Kroatien, kao i putem platforme Zoom.

ŽEDNI GRAD | ZADAR

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien 2020. godine započeo je projekt Žedni grad, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons). Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER