Ima li vode u Zadru?

Još malo o problemu dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru

Iako ga lokalni političari često pretenciozno predstavljaju kao „metropolu Mediterana“, a ponekad nazivaju i novim „Monte Carlom“, ovaj grad bogate kulturne baštine i tradicije nema ni jednu javnu česmu s besplatnom pitkom vodom što je ipak jedan od temeljnih obilježja javnog prostora mediteranskih gradova.

Unatoč bogatoj tradiciji zadarskih bunara koji su stotinama godina stanovnike grada snabdijevali vodom još prije izgradnje prvog gradskog vodovoda 1902. godine, Zadar danas nema ni jednu „špinu“, a kamoli fontanu ili javnu česmu s besplatnom pitkom vodom na kojoj bi se građani/ke i posjetitelji/ce ove „najbolje europske destinacije“ mogli napiti i osvježiti te napuniti (višekratnu!) bočicu vode.

U skladu s preporukom Europske komisije za veću dostupnost pitke vode u javnim prostorima urbanih sredina, brojni europski gradovi posljednjih godina postavljaju fontane i javne česme kojima svojim građanima/kama na trgovima, ulicama, zelenim površinama, kolodvorima i u javnim ustanovama omogućuju besplatan pristup vodi. Uostalom, te se aktivnosti provode u sklopu mjera prilagodbe klimatskim promjenama, čime se nastoje ublažiti njihove posljedice na zdravlje građana.

Stoga je situacija u Zadru tim čudnija i nerazumljivija s obzirom da su posljednjih godina zadarski gradonačelnici mahom liječnici! Za njih su igra i žubor vode u javnom prostoru ovog grada bogatog povijesnog i arhitektonskog nasljeđa očito nepoželjni. Možda je riječ o neznanju ili manjku brige za potrebe građana, ali o podnim fontanama i ugradnji sustava za hlađenje i ovlaživanje zraka te postavljanju javnih česmi s pitkom vodom koje dodatno raspršuju vodenu maglicu, čime se snižava temperatura zraka i osigurava ugodna mikroklima, mogli su se educirati i na našem portalu.

  • Bez vode na Trgu pet bunara / Ekovjesnik

Ne treba posebno isticati kako je pristup kvalitetnim osnovnim uslugama, uključujući i pristup vodi, jedno je od načela europskog stupa socijalnih prava, a javne česme s pitkom vodom predstavljaju komunalni, javno-zdravstveni i civilizacijski standard. U slučaju Zadra, kao i drugih povijesnih gradova u Dalmaciji, one su svakako i dio bogate urbane tradicije.

Nažalost, slavine na obnovljenom Trgu pet bunara odavno su presušile i izgubile svoju funkciju, a slična je sudbina još brže sustigla i novu fontanu na Forumu iz koje već godinama nije potekla ni jedna kap pitke vode. S izgradnjom prvog zadarskog trgovačkog centra na Relji, današnje City Gallerije, također je uređena i atraktivna fontana koja se ubrzo zapustila i postala potencijalni izvor zaraze, a nasuta šljunkom već godinama funkcionira kao „pitar“. Pri uređenju šetnice na gradskim zidinama (Muraj) također se zaboravilo na potrebe šetača/ica, iako je uz tjelesnu aktivnost i pravilnu prehranu za zdravlje ljudi posebno važan redovit unos tekućine, osobito vode. No dobro, građani/ke Zadra ionako su s Muraja već dugo zakinuti i za pogled na čuveni moroskok koji je potpuno zaboravljen nakon stalnih kvarova i popravaka.

  • Besplatnu pitku vodu nećete naći ni na novoj šetnici na Muraju / Ekovjesnik

„Zadar je jedinstven grad u Dalmaciji, a možda i na Mediteranu: nigdje nema javnu špinu, nigdje nema fontanu, nigdje nema – vode!“, piše Ivica Nevešćanin za Zadarski.hr. „Tragična je bilanca tih zadarskih suhih špina. Od Pet bunara do Foruma evidentiramo jednu javnu nebrigu, zapuštenost i nerazumijevanje za osnovne ljudske potrebe. Dvije špine iz lavljih usta na parapetu Trga pet bunara ne samo da su suhe, nego su fizički uklonjene, iščupane, a umjesto vode za osvježenje prolaznika, nagurane su smrdljive kante. Baš prikladan način da se turistima prikaže kako je nekad i čemu služio taj bunarski sustav na kojeg smo svi jako ponosni.“

  • Ima li vode u Zadru? - Klaustar samostana sv. Frane / Ekovjesnik

U uvjetima uništenog gospodarstva kada nam turizam – sada dodatno ugrožen pandemijom koronavirusa, predstavlja jedinu slamku spasa, u Zadru bi trebali razmisliti o važnosti svakog gosta, kvaliteti usluge i zadovoljstva ponudom. Svemu tome sigurno bi doprinijela i dostupnost besplatne pitke vode, a i doživljaj grada – posebno njegovog izuzetno vrijednog i jedinstvenog prostora Trga pet bunara, bio bi još dojmljiviji uz žubor tekuće vode. Valjda se barem gostima može osigurati besplatna pitka voda, ako nam već vlastiti građani i njihovo zdravlje nisu previše bitni.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako se Beč štiti od vrućine?

Grad Beč provodi niz mjera kojima želi sniziti temperature u gradu, kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama. Putem posebne telefonske linije građani mogu dobiti savjete kako bi nakon izlaganja vrućini prepoznali simptome dehidracije ili sunčanice i saznali trebaju li se obratiti liječniku.

Zadarska riva konačno će dobiti svoju špinu

Sada je i službeno potvrđeno! U sklopu rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV., kao i rekonstrukcije i dogradnje postojećeg gata, zadarska riva dobit će i svoju špinu s besplatnom pitkom vodom.

Nedostatak sredstava zatvorio polovicu beogradskih javnih česmi

S ljetom nam se vraćaju vrućine i toplinski valovi, a za razliku od velikog broja europskih gradova, za njih se u ovom našem dijelu Europe ponovno nismo dobro pripremili. Pritom se kao jedan od većih problema ističe dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru.

Zelena oaza umjesto uzavrelog asfalta

Projekt „Gürtelfrische WEST“ je frekventno prometno križanje u blizini bečkog Zapadnog kolodvora (Westbahnhof) pretvorio u privremenu zelenu oazu i prostor nove urbane kvalitete. Od 8.-30. kolovoza brojne će Bečanke i Bečani svih životnih dobi ovdje pronaći osvježenje i zabavu u sparnim ljetnim danima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER