Novi zeleni izgled dva trga u centru Budimpešte

Središte mađarskog glavnog grada oplemenjuje se sadnjom drveća

Prošlog tjedna započela je obnova dva središnja budimpeštanska trga s ciljem širenja zelenih površina i suvremenog oblikovanja urbanog prostora. Trgovi Vörösmarty i Podmaniczky će nakon velike obnove u rujnu ove godine biti bogatiji za stotinjak novih stabala, sigurniji za bicikliste te svakako ugodniji za građane i brojne turiste.

Podmaniczky tér / Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Péter Szentgyörgyvölgyi, gradonačelnik 5. budimpeštanskog okruga Belváros, predstavio je 9. siječnja plan obnove dva središnja gradska trga. O uređenju prvog od njih, zapuštenijem Trgu Podmaniczky, raspravljalo se zadnje dvije godine. Prostor u neposrednoj blizini Bazilike sv. Stjepana, koji danas služi kao neuređeno okruženje stanice podzemne željeznice Arany János utca, pretvorit će se u mali park usred grada sadnjom novih 84 stabala i značajnim povećanjem zelene površine. U planu je sadnja većih stabala koja će se pratiti suvremenim sustavom upravljanja korijenjem, koji će osigurati brz rast i dugoročnu vitalnost drveća.

Podmaniczky tér / Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Uređenjem trga uklonit će se postojeća stanica trolejbusa, proširiti pješačka zona te urediti nove biciklističke staze čime će trg postati znatno sigurniji za bicikliste, ali zasigurno postati i novo popularno mjesto susreta građana. Prostor trga popločat će se prirodnim kamenom, a uz nove vodene površine i urbanu opremu, obnovit će se ulična rasvjeta i postaviti punjači za pametne telefone, tablete i druge prijenosne uređaje.

Podmaniczky tér / Belváros-Lipótváros Önkormányzata

 

 

Odluka o obnovi popularnog Trga Vörösmarty, središnjeg gradskog trga na kojem se nalazi kultna peštanska kavana Gerbeaud, donijeta je još u svibnju 2017. godine. Novi sustav rasvjete zamijenit će stari, obnovit će se cjelokupna urbana oprema, a betonski pločnik zamijenit će se visokokvalitetnim popločenjem od andezita, granita i vapnenca. Obnovit će se također i dijelovi pristupnih ulica, a novo popločenje predviđeno je i za cijelu Ul. Harmincad koja ovaj trg povezuje s jednom od većih zelenih oaza Budimpešte – obližnjim Trgom kraljice Elizabete (Erzsébet tér).

Vörösmarty tér / Belváros-Lipótváros Önkormányzata

U središnjem dijelu trga uz postojeća će se zasaditi svega 15 novih stabala, a obnovit će se i kip pjesnika Mihálya Vörösmartyja za koji je predviđeno i novo noćno osvjetljenje. Lavlja fontana, izvor osvježenja za mnogobrojne turiste i građane, premjestit će se pak sjevernije na ugao trga i Ul. Harmincad.

Vörösmarty tér / Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Obnova obaju trgova započela je 7. siječnja, a završetak radova očekuje se do 31. kolovoza ove godine.

Vörösmarty tér / Belváros-Lipótváros Önkormányzata

  • S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Pop-Up Park u Budimpešti

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Totalna preobrazba najsiromašnije pariške četvrti

U pariškoj četvrti Python-Duvernois, smještenoj u zapadnom dijelu grada na rubu pariške obilaznice Périphérique, pokreće se ambiciozan projekt urbane obnove kojim će se sagraditi 450 novih stanova, sportski park površine 3 hektara te čak 60.000 m2 uredskog prostora.

Pop-Up Park u Budimpešti

U središtu Budimpešte prije nekoliko dana otvoren je obnovljeni Pop-Up Park - ove godine još šareniji i eksperimentalniji! Savršeno mjesto za druženje i opuštanje u hladu stabala, punjenje pametnih telefona, igranje teqballa – kombinacije nogometa i stolnog tenisa ili jednostavno - za izležavanje. Prava oaza u srcu grada!

Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget

Građani glavnog mađarskog grada vrlo su ponosni na svoj Városliget – najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu. Uskoro će imati i dodatne razloge za to jer će nakon sveobuhvatne obnove ovaj park postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER