Budimpešta dobiva još jedan park u središtu grada

Središte mađarskog glavnog grada oplemenjuje se novim zelenim površinama

Uređuje se mali park na budimpeštanskom trgu Jókai tér koji će uskoro postati prava zelena oaza za ljubitelje knjiga i čitanja

Gradsko vijeće šestog budimpeštanskog okruga Terézváros, upravo je objavilo plan obnove malog trga Jókai tér, koji se nalazi na čuvenoj Andrássy aveniji (mađarski: Andrássy út), u neposrednoj blizini budimpeštanskog Oktogona. S obzirom da je dobio ime po poznatom mađarskom romanopiscu i dramatičaru Móru Jókaiju, ovaj će mali trg po završetku obnove postati nova zelena oaza u središtu grada, ali i ugodno mjesto za sve ljubitelje knjiga i čitanja.

Kip pisca Móra Jókaija uskoro će biti okružen bujnijim zelenilom u čijem će hladu posjetitelji i prolaznici moći sjesti te neko vrijeme provesti u odmoru i opuštanju ili u društvu nekog dobrog štiva za čitanje.

Kako je izvijestio portal Terézváros.hu, ispred kipa omiljenog mađarskog književnika bit će uređen kutak za čitanje s pergolom te stolovima i klupama. Planira se i postavljanje novog urbanog namještaja ujednačenog stila, drveće će ostati na svom mjestu, dok će se postojeći cvjetnjaci obogatiti novim trajnicama.

Trg će dobiti i spremište za bicikle, javne zahode i malu pozornicu, a oko novog parka planira se uvođenje maksimalne dopuštene brzine od 30 km/h uz poboljšane uvjete za parkiranje vozila.

>>> Pročitajte još >>> Novi zeleni izgled dva trga u centru Budimpešte

U gradskom okrugu Terézváros nalazi se i Mađarska državna opera, kao i brojna kazališta duž ulice Nagymező utca, poznate kao budimpeštanski Broadway. Raskošna Andrássy avenija s brojnim lijepim palačama i drvoredima vodi do Trga heroja (Hősök tere) i poznatog budimpeštanskog Gradskog parka (Városliget), o čijoj smo obnovi već ranije izvijestili.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Budimpešta dobila još jedan lijep park u središtu grada

Mađarska metropola dobila je još jedan mali, ali lijepo i suvremeno opremljen park na trgu Jókai tér. Kako je riječ o trgu koji nosi ime poznatog mađarskog romanopisca i dramatičara Móra Jókaija, ovaj je javni prostor uređen kao prava zelena oaza za ljubitelje knjiga i čitanja.

U Budimpešti otvoren novi park s vertikalnim vrtovima

Budimpešta je od prošlog četvrtka bogatija za još jedan lijepi park. Novi Széllkapu park (Vrata vjetrova) nalazi se u Budimu - dijelu mađarske metropole na desnoj obali Dunava, prostire se na više od 17.000 četvornih metara, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 m2, raspolaže i panoramskim dizalima koja posjetitelje vode do vertikalnih vrtova.

Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget

Građani glavnog mađarskog grada vrlo su ponosni na svoj Városliget – najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu. Uskoro će imati i dodatne razloge za to jer će nakon sveobuhvatne obnove ovaj park postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER