Budimpešta dobila još jedan lijep park u središtu grada

Središte mađarskog glavnog grada konstantno se oplemenjuje novim zelenim površinama

Mađarska metropola dobila je još jedan mali, ali lijepo i suvremeno opremljen park na trgu Jókai tér. Kako je riječ o trgu koji nosi ime poznatog mađarskog romanopisca i dramatičara Móra Jókaija, ovaj je javni prostor uređen kao prava zelena oaza za ljubitelje knjiga i čitanja.

© Karácsony Gergely / Grad Budimpešta

Obnova trga Jókai tér je najavljena u travnju 2021. godine, a kako smo već ranije izvijestili, plan njegovog uređenja objavilo je Gradsko vijeće šestog budimpeštanskog okruga Terézváros. Ovaj mali trg nalazi se na čuvenoj Andrássy aveniji (mađarski: Andrássy út), u neposrednoj blizini budimpeštanskog Oktogona, a s obzirom da nosi ime po poznatom mađarskom romanopiscu i dramatičaru Móru Jókaiju, očekuje se kako će nova zelena oaza u središtu grada ubrzo postati omiljeno mjesto za sve ljubitelje knjiga i čitanja.

© Karácsony Gergely / Grad Budimpešta

Zahvaljujući hortikulturnom uređenju i sadnji dodatnog drveća, kip pisca Móra Jókaija sada okružuje još bujnije zelenilo, a sam prostor dobio je i novo popločenje i dekorativnu rasvjetu. U blizini kipa omiljenog mađarskog književnika uređen je kutak za čitanje s pergolom te stolovima i klupama, postojeći cvjetnjaci obogaćeni su novim trajnicama, a postavljeni su novi vodeni elementi i urbani namještaj ujednačenog stila. Osim toga, trg je dobio i dva javna zahoda, parkiralište za bicikle i malu pozornicu, oko novog parka za automobile uvedena je maksimalno dopuštena brzina od 30 km/h, a poboljšani su i uvjeti za parkiranje vozila.

© Karácsony Gergely / Grad Budimpešta

„Osim same obnove trga, glavni cilj bio je urediti javni prostor u spomen na ovog i druge velikane mađarske književnosti. Život Móra Jókaija je na mnogo načina isprepleten s poviješću Terézvárosa, a ovdje je živjelo i nekoliko drugih velikana mađarske umjetnosti. Nakon takvo bogate prošlosti, obnovljeni trg Jókai tér postaje novo mjesto susreta u čijem hladu, okruženi s nekoliko književnih citata, posjetitelji i prolaznici neko vrijeme mogu provesti u odmoru i opuštanju ili u društvu nekog dobrog štiva za čitanje.“ – kazao je gradonačelnik Budimpešte Karácsony Gergely.

Grad Budimpešta je za ovaj projekt izdvojio 200 milijuna mađarskih forinti (oko 3,75 milijuna kuna).

© Karácsony Gergely / Grad Budimpešta

Podsjetimo, u gradskom okrugu Terézváros nalazi se i nedavno obnovljena Mađarska državna opera, kao i brojna kazališta duž ulice Nagymező utca, poznate kao budimpeštanski Broadway. Raskošna Andrássy avenija s brojnim lijepim palačama i drvoredima vodi do Trga heroja (Hősök tere) i poznatog budimpeštanskog Gradskog parka (Városliget), o čijoj smo obnovi već ranije izviještavali.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

U Budimpešti otvoren novi park s vertikalnim vrtovima

Budimpešta je od prošlog četvrtka bogatija za još jedan lijepi park. Novi Széllkapu park (Vrata vjetrova) nalazi se u Budimu - dijelu mađarske metropole na desnoj obali Dunava, prostire se na više od 17.000 četvornih metara, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 m2, raspolaže i panoramskim dizalima koja posjetitelje vode do vertikalnih vrtova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER