Od prometnice do šetnice u nekoliko sekundi

Sidewalk Labs predstavio viziju pametnog grada budućnosti

Možete li zamisliti da nogostupi i kolnici u budućnosti više neće imati fiksnu funkciju te će se moći prilagoditi promjenjivim potrebama urbanog prostora? Googleov think-tank Sidewalk Labs je zajedno s razvojnom agencijom Waterfront Toronto predstavio svoju viziju pametnog grada i prototip modula koji bi u potpunosti mogli preoblikovati ulice gradova kakve poznajemo.

Sidewalks Lab je u suradnji s razvojnom agencijom Waterfront Toronto nedavno predstavio svoju viziju pametnog grada i preoblikovanja gradske četvrti najvećeg kanadskog grada i glavnog grada provincije Ontario. Riječ je o preoblikovanju dijela Toronta uz obalu jezera Ontario i njegovom pretvaranju u pametnu i održivu gradsku četvrt. Ovaj dio grada je svojevrsno tlo za planiranje pametnih gradova budućnosti, a dugotrajnim će se projektom obalnom dijelu Toronta nastojati dati potpuno nov izgled i to primjenom pametnih tehnologija i inovativnog urbanog planiranja.

Michael Green Architects for Sidewalk Labs

Gradnja drvenih kostrukcija

Javnosti su tako nedavno predstavljeni prvi vidljivi rezultati projekta u eksperimentalnom prostoru Sidewalk Labsa u Torontu. Ključna komponenta vizije je izgradnja više drvenih građevina prema projektu arhitektonske tvrtke Michael Green Architecture iz Vancouvera, koja predstavlja održiviji način gradnje, zdraviji kako za građevinske radnike, tako i za buduće stanare i korisnike zgrada. Osim toga, drvo je kao materijal u ovom slučaju lako dostupan zahvaljujući obližnjim kanadskim šumama.

U Sidewalk Labsu također tvrde kako će gradnja drvenih konstrukcija uskoro biti jeftinija od onih koje koriste tipične metode gradnje, a drvo se kao materijal lakše mijenja i prilagođuje tijekom vremena. Predviđa se, također, kako će do 2021. godine kanadski zakon vjerojatno dopuštati gradnju drvenih građevina do visine od 12 katova.

Sidewalk Labs

Klimatsko upravljanje javnim prostorom

Kanadske kišne jeseni i hladne zime preusmjeravaju sve aktivnosti u zatvorene prostore, no planeri Sidewalk Labsa žele omogućiti njihovo odvijanje na otvorenom tijekom sva četiri godišnja doba i to natkrivanjem javnih površina i grijanjem ulica. Tako će se klimatski upravljati javnim prostorom s ciljem blokiranja kiše i snijega, a zadržavanjem provjetravanja i topline. Prema Sidewalk Labsu, to bi udvostručilo broj korisnih sati na otvorenom.

David Pike

U prostoru Sidewalk Labsa izloženo je i više heksagonalnih ploča izrađenih od šperploča u suradnji s tvrtkom Carlo Ratti Associati, koje predstavljaju povišenu pješačku platformu, a na njima se mogu uočiti ugrađena LED rasvjeta i perforirane površine za rast vegetacije. Spajanjem ovih modula nastaje šetnica za pješake ili „dinamična ulica“, a konačna će se verzija vjerojatno izraditi od izdržljivijih materijala kao što su beton ili asfalt, koji pak moraju biti dovoljno lagani da omoguće uklanjanje i premještanje u kratkom vremenu.

David Pike

„Dinamična ulica“

Moduli su prilagodljivi i mogu jednostavno promijeniti svoju funkciju. Na primjer, dodatni dijelovi, kao što su stupovi ili stalci za bicikle, lako se mogu dodati na sredini modula. Ovaj sustav omogućuje promjenu funkcije cijele ulice bez većih prekida i zastoja, a temelji se na dobu dana i sve izraženijim potrebama gradskih stanovnika za promjenama i prilagodbama urbanih prostora.

Moduli nude visok stupanj fleksibilnosti, a sama „dinamična ulica“ mogla bi se u nekoliko trenutaka od prometnice pretvoriti u pješačku stazu i šetnicu nakon završetka radnog vremena. Mogu se koristiti kao prostori za druženje ili za organizaciju javnih događanja, a već sljedećeg jutra istim se prostorom može odvijati gradski promet.

Sidewalk Labs

Iako je ovaj projekt ograničen na dio obalnog područja grada Toronta, njime se predviđa i predlaže njegov daljnji razvoj te širenje na druge dijelove grada i njihovo povezivanje nizom mostova, rekreacijskih područja i javnih plaža.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Ponovno osmišljavanje Pariza 2: objavljeni pobjednici natječaja

Drugo izdanje natječaja „Réinventer Paris“ bilo je usmjereno na oživljavanje neiskorištenih potencijala francuskog glavnog grada – ili točnije njegovih podzemnih prostora. Dana 15. siječnja objavljen je odabir 20 projekata od 217 ukupno pristiglih radova.

Hodanjem do električne energije

Londonska startup tvrtka Pavegen™ dizajnirala je podne pločice trokutastog oblika koje energiju ljudskog hoda pretvaraju u električnu energiju. Tako dobivena energije ne predaje se u elektrodistribucijsku mrežu, već se pohranjuje u tzv. off-grid sustavima te koristi za napajanje žarulja ili za punjenje telefona.

Parkleti su novi bečki hit!

Grad Beč svojim građanima kroz projekt CityMaking! Wien pruža online savjete i upute za projektiranje i izgradnju vlastitih parkleta – produžetaka pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje. Već tridesetak lokacija austrijskog glavnog grada kroz ovaj je projekt pretvoreno u ugodna mjesta susreta i dobrosusjedskih odnosa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER