Hodanjem do električne energije

Novom tehnologijom u potpunosti bismo mogli preoblikovati ulice gradova kakve poznajemo

Londonska startup tvrtka Pavegen™ dizajnirala je podne pločice trokutastog oblika koje energiju ljudskog hoda pretvaraju u električnu energiju. Tako dobivena energije ne predaje se u elektrodistribucijsku mrežu, već se pohranjuje u tzv. off-grid sustavima te koristi za napajanje žarulja ili za punjenje telefona.

S jednim korakom LED žarulja svijetli oko 20 sekundi

Tvrtka Pavegen™ je privukla veliku pozornost diljem svijeta svojom tehnologijom i pametnim rješenjima za pametne gradove koja smanjuju ovisnost o neobnovljivim izvorima energije. Princip rada navedene tehnologije je sljedeći: ljudsko hodanje izaziva pritisak na pločicama koji pokreće generator, izazivajući rotacijsko gibanje koje generira električnu energiju izvan mreže (off-grid). Jedan korak trebao bi osigurati dovoljnu energiju za osvjetljavanje LED žarulje u trajanju od oko 20 sekundi.

Tvrtka je do sada instalirala ukupno 1.800 četvornih metara šetnice u 30 zemalja svijeta u sklopu realizacije preko 200 projekata. Različite su projektne primjene – od nogometnih igrališta u Rio de Janeiru i Lagosu (Nigerija) do obrazovnih instalacija u Astani (Kazahstan), šetnica u Washingtonu D.C.-u i stanica za punjenje telefona na britanskom glazbenom festivali Bestival.  Osim predstavnika nacionalnih vlada, pločice su zainteresirale i mnoge velike tvrtke kao što su Google, Shell, Coca-Cola i Adidas, što je dovelo do brojnih privremenih instalacija diljem svijeta.

Fotografija: Pavegen™

Vidljivi prikaz generirane energije

Učiniti potrošnju i proizvodnju energije opipljivijom široj javnosti bilo je ono što je u početku dovelo do stvaranja Pavegenove tehnologije. Energija dobivena hodanjem po dizajniranoj šetnici odmah je vidljiva kroz bojanu rasvjetu, a u nekim slučajevima i kroz aplikaciju ili informacijski zaslon. Tako se potiče javni angažman i izaziva znatiželja prisutne javnosti. Osim šetačima, pločice mogu biti zanimljive i trgovcima. Primjer toga je Bird Street u Londonu koja je 2017. godine pretvorena u pametnu ulicu. Naime, pješaci su šetajući ulicom mogli preuzeti aplikaciju koja im je pokazivala koliko je energije prikupljeno tijekom njihovog hodanja, dajući im istodobno popuste u trgovinama kraj kojih su šetajući prošli.

Fotografija: Pavegen™

Ulaganja u napredak postojećih tehnologija

Iako je Pavegen kritiziran radi stvaranja zanemarive količine energije, tvrtka nastavlja raditi na poboljšanju postojećih tehnologija za generiranje električne energije. Tako njihova najnovija pločica prikuplja oko 200 puta više energije nego prvi prototip iz 2009. godine. Iako su prve pločice koštale oko 20.000 funti po četvornom metru, cilj je u sljedećih nekoliko godina smanjiti njihovu cijenu na oko 500 funti/m2, a naposljetku na 100 funti/m2.

Tvrtka trenutno radi na istraživanju mogućnosti prikupljanja energije iz biciklističkih staza, pa čak i arhitekture, a njihov nedavno sklopljeni ugovor o suradnji s tvrtkom Siemens u brojnim međunarodnim projektima vezanim za razvoj pametnih gradova svakako će pridonijeti ekspanziji njihovog tržišta.

Fotografija: Pavegen™

Pavegen je jedan od inicijatora koji imaju potencijal promijeniti način na koji smo dosad gledali i koristili naše ulice. Ranije smo već pisali o Sidewalks Labu koji je u suradnji s razvojnom agencijom Warerfront Toronto predstavio svoju viziju pametnog grada i preoblikovanja dijela Toronta uz obalu jezera Ontario i njegovom pretvaranju u pametnu i održivu gradsku četvrt. Među inovacijama se također ističe i projekt interaktivnog pješačkog prijelaza Starling Crossing tvrtke Umbrellium. Iako je većina tih inovacija još uvijek u začecima, pitanje je vremena kad će ulice kakve danas poznajemo poprimiti potpuno novi izgled i to primjenom pametnih tehnologija i inovativnog urbanog planiranja.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Soundscape pretvara plesne pokrete u čistu energiju

Projekt Soundscape, uvršten u uži izbor ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u Melbourneu, kombinira kinetičku energiju ljudskog pokreta i energiju Sunca, a godišnje bi mogao proizvoditi i do 800 MWh električne energije.

Od prometnice do šetnice u nekoliko sekundi

Možete li zamisliti da nogostupi i kolnici u budućnosti više neće imati fiksnu funkciju te će se moći prilagoditi promjenjivim potrebama urbanog prostora? Googleov think-tank Sidewalk Labs je zajedno s razvojnom agencijom Waterfront Toronto predstavio svoju viziju pametnog grada i prototip modula koji bi u potpunosti mogli preoblikovati ulice gradova kakve poznajemo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER