Od 7. listopada središte Pariza jednom mjesečno postaje velika pješačka zona

Danas se obilježava Europski dan bez automobila

Nakon uspjeha Dana bez automobila održanog u nedjelju, dana 16. rujna, pariška gradska uprava odlučila je jednom mjesečno, i to nedjeljom, središte Pariza prepustiti pješacima i biciklistima, a promet ograničiti isključivo na javni prijevoz.

„Ovu odluku provodit ćemo od nedjelje, 7. listopada, i to uvođenjem zone „Pariz diše“ (Paris Respire) koja će se protezati samim središtem grada, u 1., 2., 3. i 4. okrugu“, najavila je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo. Rezultat je to suradnje Grada Pariza, Prefekture pariške policije i udruga koje promiču kretanje i zdrav život.

Bijelom bojom označene su površine pješačkih zona "Pariz diše" / paris.fr

 

 

Kao što smo već izvještavali, u Parizu će se prema odluci gradskih vlasti do 2030. godine zabraniti prometovanje svim automobilima s benzinskim i dizelskim motorima. U Parizu se zbog onečišćenja zraka često moraju uvoditi privremena ograničenja prometa, a svake prve nedjelje u mjesecu, jedna od najpoznatijih svjetskih avenija Champs-Élysées, zatvara se za sav promet i prepušta pješacima i biciklistima.

Fotografija: Sortir de Paris à Vélo

Novom odlukom pokrit će se većina ulica u gradskom središtu, s izuzetkom glavnih prometnica poput Bulevara Sébastopol, a očekuje se da će je građanke i građani Pariza prihvatiti s oduševljenjem jer će tog dana u mjesecu moći uživati ​​u slobodi kretanja i udisati nešto čišći zrak francuske metropole.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Grad koji pedalira je zdravi grad!“

Tako tvrdi francuski ekonomist i urbanist Frédéric Héran koji zagovara prijelaz na ekološki prihvatljive vrste prijevoza u gradovima. Unatoč pokušajima osporavanja provedbe planova održive mobilnosti, pa tako i što veće zastupljenosti bicikla, Héran vjeruje kako je u Parizu i drugim europskim gradovima već dovoljno razvijena svijest o nužnosti prelaska na „zelenu“ mobilnost.

Pariške obale Seine oslobođene od automobila

Odlukom Upravnog suda u Parizu jučer je s ciljem zaštite pariške kulturne baštine potvrđena zabrana automobilskog prometa i uvođenje pješačkih površina uz desnu obalu rijeke Seine. Iako ova sudska sapunica još nije završila, nitko više ni ne pomišlja da bi se frekventna prometnica Georges-Pompidou uz desnu obalu rijeke Seine u ovom dijelu Pariza ikada ponovno mogla otvoriti za automobilski promet.

U Parizu ograničenja prometa zbog onečišćenja ozonom

Ozon može uzrokovati iritaciju očiju, nosa, grla i otežano disanje, posebno kod osjetljivih ljudi, a današnji će dan za parišku regiju biti već 12. dan prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti za ozon u zraku od početka srpnja, javlja Le Parisien.

Pariz uvodi strožu regulaciju e-skutera

U Parizu se od lipnja 2020. uvodi red u prometovanje istovremeno sve popularnijih i omraženijih e-skutera. Za upravljanje voznim parkom od ukupno 15.000 e-skutera Grad Pariz namjerava ovlastiti samo tri tvrtke i to u ograničenom razdoblju od dvije godine, a njihov konačni odabir znat će se tek nakon lokalnih izbora u ožujku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER