Od 7. listopada središte Pariza jednom mjesečno postaje velika pješačka zona

Danas se obilježava Europski dan bez automobila

Nakon uspjeha Dana bez automobila održanog u nedjelju, dana 16. rujna, pariška gradska uprava odlučila je jednom mjesečno, i to nedjeljom, središte Pariza prepustiti pješacima i biciklistima, a promet ograničiti isključivo na javni prijevoz.

„Ovu odluku provodit ćemo od nedjelje, 7. listopada, i to uvođenjem zone „Pariz diše“ (Paris Respire) koja će se protezati samim središtem grada, u 1., 2., 3. i 4. okrugu“, najavila je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo. Rezultat je to suradnje Grada Pariza, Prefekture pariške policije i udruga koje promiču kretanje i zdrav život.

Bijelom bojom označene su površine pješačkih zona "Pariz diše" / paris.fr

 

 

Kao što smo već izvještavali, u Parizu će se prema odluci gradskih vlasti do 2030. godine zabraniti prometovanje svim automobilima s benzinskim i dizelskim motorima. U Parizu se zbog onečišćenja zraka često moraju uvoditi privremena ograničenja prometa, a svake prve nedjelje u mjesecu, jedna od najpoznatijih svjetskih avenija Champs-Élysées, zatvara se za sav promet i prepušta pješacima i biciklistima.

Fotografija: Sortir de Paris à Vélo

Novom odlukom pokrit će se većina ulica u gradskom središtu, s izuzetkom glavnih prometnica poput Bulevara Sébastopol, a očekuje se da će je građanke i građani Pariza prihvatiti s oduševljenjem jer će tog dana u mjesecu moći uživati ​​u slobodi kretanja i udisati nešto čišći zrak francuske metropole.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Pariške obale Seine oslobođene od automobila

Odlukom Upravnog suda u Parizu jučer je s ciljem zaštite pariške kulturne baštine potvrđena zabrana automobilskog prometa i uvođenje pješačkih površina uz desnu obalu rijeke Seine. Iako ova sudska sapunica još nije završila, nitko više ni ne pomišlja da bi se frekventna prometnica Georges-Pompidou uz desnu obalu rijeke Seine u ovom dijelu Pariza ikada ponovno mogla otvoriti za automobilski promet.

U Parizu ograničenja prometa zbog onečišćenja ozonom

Ozon može uzrokovati iritaciju očiju, nosa, grla i otežano disanje, posebno kod osjetljivih ljudi, a današnji će dan za parišku regiju biti već 12. dan prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti za ozon u zraku od početka srpnja, javlja Le Parisien.

Duboko udahnite (ili bolje ne)

Iako nijedan europski grad nije među 20 najzagađenijih gradova u svijetu prema godišnjim srednjim vrijednostima finih čestica, postoje mjesta u Europi gdje je praćenje kakvoće zraka prva aplikacija koju provjeravate prije izlaska iz kuće. Onečišćenje zraka je najčešći uzrok prerane smrti u Europskoj uniji, a broj žrtava svake godine doseže 400.000 ljudi, piše Ania Rok (Urbact.eu).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER