Pariški parkovi već ovog ljeta bez duhanskog dima

Uvođenje zabrane pušenja već je podijelilo građane francuskog glavnog grada

Nakon što je već tri godine zabranjeno na pariškim igralištima, ovog se ljeta uvodi i zabrana pušenja u javnim parkovima. Odluka je donijeta prvenstveno zbog zaštite zdravlja građana, ali i održavanja čistoće zelenih površina.

Gradsko vijeće francuskog glavnog grada donijelo je ovog tjedna odluku o zabrani pušenja u četiri gradska parka. Time se Pariz pridružio Strasbourgu u čijim je parkovima pušenje zabranjeno od 1. srpnja ove godine.

Nakon što je od 2015. godine pušenje zabranjeno na 500 igrališta pariških parkova, na prijedlog skupine zastupnika Radikalne ljevice (Radicaux de gauche), Pariz će već ovog ljeta zabraniti pušenje i u četiri gradska parka. Imena parkova još nisu objavljena, a njihov odabir izvršit će se na prijedlog gradonačelnika dvadeset pariških okruga.

Mnogi građani Pariza ogorčeni su ovom odlukom i smatraju kako pušači nikome ne smetaju, a najmanje u parkovima. Međutim, Laurence Goldgrab iz Radikalne ljevice, koja je predložila ovu zabranu, ističe važnost borbe protiv pušenja i uporabe duhanskih proizvoda koji izravno ugrožavaju zdravlje, posebno kod mladih osoba. Također, ovom se zabranom planira smanjiti utjecaj pasivnog pušenja na zdravlje građana.

No zabrana pušenja u parkovima ipak nije samo pitanje javnog zdravlja te ima za cilj doprinijeti čistoći parkova francuskog glavnog grada. Grad Pariz je tijekom prošle godine izdao gotovo 21.000 novčanih kazni za bacanje opušaka na pod, a znatna sredstva uložena su u postavljanje novih spremnika za otpad s pepeljarama. Unatoč tome, na ulicama Pariza svake se godine i dalje prikupi gotovo 350 tona opušaka.

Hoće li se poslije uvođenja zabrane pušenja u parkovima naplaćivati kazne i kolike će one biti još nije poznato te se zasad planira samo postavljanje oznaka sa zabranom pušenja na ulazima parkova. Kazne za pušenje na i oko igrališta u pariškim parkovima ipak se već naplaćuju i iznose od 38 – 68 eura.

Zabrana pušenja u javnim parkovima također je na snazi u pojedinim američkim gradovima, ali i u nekim europskim zemljama kao što su Finska, Island ili Ujedinjeno Kraljevstvo.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ulice u središtu Tel Aviva se pretvaraju u pješačke zone

Prošle godine jedna telavivska ulica u središtu grada privremeno je pretvorena u pješačku zonu, dok je druga za automobilski promet bila zatvorena samo petkom. S obzirom na veliko povećanje broja pješaka, ali i pozitivan utjecaj na poslovanje lokalnih trgovina, gradske vlasti odlučile su se oprostiti s automobilima u još 11 ulica.

Što pariške ovisnike o nikotinu tjera na kašalj?

Pariški ovisnici o nikotinu možda će uskoro morati koristiti GPS kako bi pronašli jednu od rijetkih javnih zelenih površina na kojoj je dopušteno pušenje. Broj takvih javnih površina s novim se proširenjem zabrane pušenja bitno smanjuje od subote 8. lipnja 2019. godine.

Pariz: Nakon parkova na redu su i ulice bez opušaka!

Borba protiv opušaka cigareta na pariškim ulicama postaje sve žešća. Zastupnici pariškog gradskog vijeća su u utorak izglasali nove mjere kojima planiraju „upristojiti“ ponašanje pušača.

Opušci cigareta najveći su neprijatelji mora i oceana

Nakon plastičnih vrećica, jednokratnog pribora za jelo i slamki, opušci cigareta proglašeni su novim najvećim neprijateljem okoliša! Slamke su posljednje vrijeme isticane kao jedan od najvećih uzroka onečišćenja mora i oceana te je njihovo korištenje zabranjeno u velikom broju obalnih gradova i zemalja. No znanstvenici su upravo potvrdili kako su opušci ipak najopasniji onečišćivači.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER