Pariz: Nakon parkova na redu su i ulice bez opušaka!

Svake godine na pariškim ulicama prikupi se gotovo 350 tona opušaka

Borba protiv opušaka cigareta na pariškim ulicama postaje sve žešća. Zastupnici pariškog gradskog vijeća su u utorak izglasali nove mjere kojima planiraju „upristojiti“ ponašanje pušača.

Grad Pariz je definitivno objavio rat pušačima – točnije opušcima cigareta i njihovom nemarnom bacanju na pločnik. Nakon što je pušenje već tri godine zabranjeno na pariškim igralištima, a od prošlog ljeta i u javnim parkovima, na prijedlog vladajućih - zastupnika iz Socijalističke partije (fr. Parti Socialiste, PS), sada će se i pojedine ulice glavnog francuskog grada pretvoriti u pravo poprište borbe protiv opušaka cigareta.

Hrpa opušaka cigareta pred jednim od ulaza kolodvora Saint-Lazare. Foto: VP / O.B.

„Postoji li pušač koji barem jednom nije nemarno bacio opušak na pločnik ili u odvod?“, upitao je Rémi Féraud, predsjednik kluba zastupnika PS-a u pariškom gradskom vijeću koji se u utorak žustro zalagao za uvođenje novih mjera protiv opušaka na pariškim ulicama. „Ova uobičajena navika koja se u Parizu ponavlja po milijun puta predstavlja izvor ozbiljnog onečišćenja. Procjenjuje se kako samo jedan opušak onečišćuje čak 500 litara vode, a za razgradnju mu je potrebno i do 25 godina“, rekao je Féraud.

Edukacija građana

Kako bi se utjecalo na promjenu ponašanja pariških pušača, zastupnici pariškog gradskog vijeća jučer su glasali o potrebi provođenja aktivnosti s ciljem smanjenja bacanja opušaka na određenom broj gradskih ulica, za sada po jednoj ulici u svakom pariškom okrugu. Novim mjerama predviđa se provođenje edukacije lokalnog stanovništva, trgovaca, srednjoškolaca, studenata i zaposlenika i to korištenjem raznih oblika i metoda komunikacije kojima će se se poticati prestanak pušenja, ali i korištenje džepnih pepeljara.

„Pušači nerado koriste pepeljare za gašenje cigareta postavljene na uličnim spremnicima za otpad”, podsjetio je Rémi Féraud.

Više od 35.000 kazni u 2018. godini

Novim mjerama dodatno će se pojačati prethodno provedene aktivnosti protiv pušenja i bacanja opušaka koje, prema priznanju gradskih vlasti, ipak nisu ostvarile očekivane rezultate. Unatoč značajnom porastu broja izdanih novčanih kazni u visini od 68 eura – u 2018. godini naplaćena je čak 35.851 kazna ili 46 % više u odnosu na godinu ranije, na ulicama Pariza se i dalje svake godine prikupi gotovo 350 tona opušaka.

I desni i lijevi zastupnici složili su se oko potrebe provođenja mjera protiv „kuge” koja onečišćuje pariške ulice.

Neki od gradskih zastupnika zalagali su se za uvođenje strožih mjera i viših novčanih kazni te istaknuli nedovoljnu ambicioznost novih mjera protiv opušaka na pariškim ulicama. Mnogima su predviđene mjere preblage te su smatrali kako novčanu kaznu treba povećati na 120 eura i proširiti zone zabrana po cijelom gradu, a ne ih ograničiti na svega dvadesetak ulica.

No, kako je utvrdio Rémi Féraud, odabrane ulice postat će model za provođenje novih mjera koje će se u potpunosti početi provoditi do kraja godine, dok bi se prvi timovi za njihovo provođenje trebali oformiti već u nadolazećim tjednima.

Sjedalo izrađeno od recikliranih opušaka / Foto: Le Parisien

Od opušaka se izrađuju sjedala

Deveti pariški okrug (IXe arrondissement), poznatiji kao Opéra, vodeći je u recikliranju opušaka cigareta. Na javnim površinama ovog dijela grada posljednjih je godina postavljeno 175 pepeljara u kojima se svake godine prikupljaju sve veće količine opušaka. Možda te količine ne izgledaju pretjerano velike, ali ipak ih pokušajte zamisliti: 31 kg 2016. godine, 54 kg 2017. i 60 kg prošle 2018. godine.

Prikupljeni se opušci recikliraju u jednoj bretonskoj tvornici koja isključivo koristi obnovljive izvore energije. Posljednja faza ovog idealnog primjera kružnog gospodarstva je izrada uličnog namještaja od recikliranih opušaka. Širom ovog pariškog okruga uskoro će se na autobusnim stanicama postaviti i prvi modeli novih sjedala, a nije poznato hoće li se na njima ubrzo i zabraniti pušenje.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Što pariške ovisnike o nikotinu tjera na kašalj?

Pariški ovisnici o nikotinu možda će uskoro morati koristiti GPS kako bi pronašli jednu od rijetkih javnih zelenih površina na kojoj je dopušteno pušenje. Broj takvih javnih površina s novim se proširenjem zabrane pušenja bitno smanjuje od subote 8. lipnja 2019. godine.

Pariški parkovi već ovog ljeta bez duhanskog dima

Nakon što je već tri godine zabranjeno na pariškim igralištima, ovog se ljeta uvodi i zabrana pušenja u javnim parkovima. Odluka je donijeta prvenstveno zbog zaštite zdravlja građana, ali i održavanja čistoće zelenih površina.

Opušci cigareta najveći su neprijatelji mora i oceana

Nakon plastičnih vrećica, jednokratnog pribora za jelo i slamki, opušci cigareta proglašeni su novim najvećim neprijateljem okoliša! Slamke su posljednje vrijeme isticane kao jedan od najvećih uzroka onečišćenja mora i oceana te je njihovo korištenje zabranjeno u velikom broju obalnih gradova i zemalja. No znanstvenici su upravo potvrdili kako su opušci ipak najopasniji onečišćivači.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER