Što pariške ovisnike o nikotinu tjera na kašalj?

Od 8. lipnja pušenje se zabranjuje na 52 zelene površine francuske metropole, a kršenje zabrane kažnjavat će se novčanom kaznom u visini od 38 eura!

Pariški ovisnici o nikotinu možda će uskoro morati koristiti GPS kako bi pronašli jednu od rijetkih javnih zelenih površina na kojoj je dopušteno pušenje. Broj takvih javnih površina s novim se proširenjem zabrane pušenja bitno smanjuje od subote 8. lipnja 2019. godine.

Pariška gradska uprava uvela je zabranu pušenja na oko 500 dječjih igrališta još 2015. godine, a prošlog je ljeta donijeta odluka o uvođenju zabrane pušenja u četiri javna parka, koja je naknadno proširena na još dva. Ti parkovi su redom: Anne Franck (u 3. okrugu), Yilmaz Güney (10.), Square Trousseau (12.), Square Henri Cadiou (13.), Park Georges Brassens (15.) i Square des Batignolles (17.).

Odluka je donijeta prvenstveno zbog zaštite zdravlja građana, ali i održavanja čistoće zelenih površina. Naime, u Parizu je tijekom 2017. godine izdana 21 tisuća, a 2018. 36 tisuća novčanih kazni za bacanje opušaka na pod te su uložena znatna sredstva u postavljanje novih spremnika za otpad opremljenih pepeljarama. Unatoč tome, na ulicama Pariza svake se godine i dalje prikupi gotovo 350 tona opušaka.

Malo manje od godinu dana nakon uvođenja prve zabrane ovog tipa, Grad Pariz zabranu pušenja proširuje na ukupno 52 zelene površine ravnomjerno raspoređene cijelim gradom.

U Strasbourgu je zabrana pušenja u parkovima na snazi od 1. srpnja 2018. / Foto: Sebastien Bozon / AFP

Svega 10 % ukupnih zelenih površina

No ipak, uz iznimku Parka Georges-Brassens u 15. pariškom okrugu, zeleni prostori koji će za tjedan dana postati „nepušački“ uglavnom su male površine, a ako vam se njihova brojka čini pretjerano velikom, one predstavljaju svega 10 % ukupnih površina vrlo zelene pariške metropole. Valja napomenuti da se među njih ne ubrajaju Bulonjska šuma (Bois de Boulogne) i nešto manje drugo „plućno krilo grada“ Bois de Vincennes.

„Ove zelene površine izabrali su gradonačelnici gradskih okruga kojima je gradonačelnica Pariza predložila proširenje testiranja zabrane prošle godine“, kaže Pénélope Komitès, zamjenica pariške gradonačelnice zadužena za zelene površine.

Gradonačelnik prvog pariškog okruga, Jean-François Legaret, pojašnjava kako su čelni ljudi pariških okruga odgovorni samo za zelene površine manje od jednog hektara, pa će tako njegov okrug biti jedan od dva bez zabrane pušenja u cijelom Parizu. U prvom pariškom okrugu, dakle u samom središtu Pariza, to se odnosi samo na Trg Vert-Galant, a ako ste veliki ovisnici o nikotinu i njegovom uživanju na zelenim površinama, takva vam se mogućnost nudi još u sedmom pariškom okrugu.

Hrpa opušaka cigareta pred jednim od ulaza kolodvora Saint-Lazare. Foto: VP / O.B.

Niz mjera protiv pušenja

Čak iako je zabrana pušenja donijeta prvenstveno zbog zaštite zdravlja građana, njome se Grad Pariz najviše bori protiv velikog problema bacanja opušaka i održavanja čistoće javnih površina. Sve je započelo zabranom pušenja unutar dječjih igrališta 2015. godine, zatim je 2017. uvedena novčana kazna za bacanje opušaka na pod u iznosu od 68 eura, a prošle se godine započelo s provođenjem programa „18 ulica bez opušaka“ (18 rues sans mégots) – ponovno po jedna u svakom pariškom okrugu, osim u prvom i devetom.

No, što reći? Pariški ovisnici o nikotinu su vrlo uporni – na gradskim se ulicama i dalje svakog dana prikupi oko 66.000 opušaka.

Od 8. lipnja će se nepoštivanje zabrane pušenja na označenim zelenim površinama kažnjavati iznosom od 38 eura. Za početak će pariški komunalci ipak samo opominjati pušače, a gradska uprava nastavlja s provođenjem antipušačke kampanje i isticanjem potrebe nošenja džepnih pepeljara.

Na travnjacima može biti manje opušaka

Natpisi sa zabranom pušenja već su postavljeni na dječjim igralištima, kao i na ulazima u ranije odabranim parkovima, no pojedini pušači se na njih ne obaziru. Građani se pretjerano ne bune zbog proširenja zabrane pušenja, posebice majke s djecom, no svakao ima i onih kojima to smeta. Nepušači su svakako složni oko jedne stvari, a to je da na travnjacima ipak može biti manje opušaka.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Snøhetta dizajnira novi urbani crveni tepih za legendarnu La Croisette u Cannesu

Projekt vrijedan 160 milijuna eura pokreće se s ciljem ponovnog osmišljavanja prostora legendarnog Bulevara Croisette koji se nije obnavljao još od 1960-ih. Sivilo asfalta ustupit će mjesto novoj promenadi s popločenjem od crvenog granita u koji će se ugraditi mesingane linije i ploče s oznakama turističkih znamenitosti, nazivima većih hotela te palmom kao neizostavnim simbolom grada.

Pariški parkovi već ovog ljeta bez duhanskog dima

Nakon što je već tri godine zabranjeno na pariškim igralištima, ovog se ljeta uvodi i zabrana pušenja u javnim parkovima. Odluka je donijeta prvenstveno zbog zaštite zdravlja građana, ali i održavanja čistoće zelenih površina.

Pariz: Nakon parkova na redu su i ulice bez opušaka!

Borba protiv opušaka cigareta na pariškim ulicama postaje sve žešća. Zastupnici pariškog gradskog vijeća su u utorak izglasali nove mjere kojima planiraju „upristojiti“ ponašanje pušača.

Opušci cigareta najveći su neprijatelji mora i oceana

Nakon plastičnih vrećica, jednokratnog pribora za jelo i slamki, opušci cigareta proglašeni su novim najvećim neprijateljem okoliša! Slamke su posljednje vrijeme isticane kao jedan od najvećih uzroka onečišćenja mora i oceana te je njihovo korištenje zabranjeno u velikom broju obalnih gradova i zemalja. No znanstvenici su upravo potvrdili kako su opušci ipak najopasniji onečišćivači.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER