U Parizu ograničenja prometa zbog onečišćenja ozonom

U cijeloj pariškoj regiji kvaliteta zraka danas će biti osobito loša

Ozon može uzrokovati iritaciju očiju, nosa, grla i otežano disanje, posebno kod osjetljivih ljudi, a današnji će dan za parišku regiju biti već 12. dan prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti za ozon u zraku od početka srpnja, javlja Le Parisien.

Vrhunac onečišćenja ozonom, koje posebno utječe na regiju Île-de-France, dolinu rijeke Rhône i istočne dijelove Francuske, nastavit će se pod utjecajem topinskog vala i u ponedjeljak.

Ozon je takozvani „sekundarni“ onečišćivač jer se pod utjecajem Sunca primarno stvara u kompleksnoj reakciji NOx i ugljikovodika, drugih onečišćivača zraka koji su uglavnom proizvodi cestovnog prometa i industrije. Ozon može uzrokovati iritaciju očiju, nosa, grla i otežano disanje, posebno kod osjetljivih ljudi.

Prema najavi organizacije Airparif, u ponedjeljak će u cijeloj pariškoj regiji Île-de-France kvaliteta zraka biti osobito loša, i to s prosječnim razinama ozona između 190 i 220 mikrograma/m3. Današnji će dan za parišku regiju biti već 12. dan prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti za ozon u zraku od početka srpnja.

Ozon može uzrokovati iritaciju očiju, nosa, grla i otežano disanje, posebno kod osjetljivih ljudi. / Fotografija: AFP

Zabranjena vožnja automobilima s Crit'air vinjetama 4 i 5

Pariz je prošle godine prvi u Francuskoj počeo s primjenom novih mjera s ciljem poboljšanja kvalitete zraka i ograničenja emisije štetnih čestica plinova što ih ispuštaju automobili, a borba protiv onečišćenja zraka jedan je od najvećih prioriteta pariške gradonačelnice Anne Hidalgo.

Vinjeta nazvana Crit'Air izdaje se u šest kategorija koje označavaju razinu emisije štetnih plinova koje ispuštaju vozila, a označene su bojama – od zelene za „čista“ vozila do smeđe i sive za ona koja najviše onečišćuju zrak. Svrha je ukloniti iz prometa vozila koja najviše onečišćuju zrak u vrijeme najvećih gužvi u gradu, ali i tijekom velikih onečišćenja zraka.

Infografika: Le Parisien

S obzirom za najavu loše kvalitete zraka, gradonačelnica Pariza u svom priopćenju navodi da je prefekt policije „odlučio uvesti ograničenje prometa na području unutar autoceste A86“, autoceste koja okružuje Pariz (Super-périphérique ili Périphérique de l'Île-de-France).

Odlukom se zabranjuje prometovanje vozilima s Crit'air vinjetama 4 (smeđa) i 5 (siva), a zabrana vrijedi od danas do daljnje obavijesti, osim ako se njima voze tri ili više osoba. Također, još od prošle subote na snazi je smanjenje maksimalno dopuštenih brzina za 20 km/h, kako na autocestama, tako i na brzim cestama regije Île-de-France, a u Parizu je za građane uvedeno besplatno parkiranje.

Toplinski val donio je rekordno visoke temperature

Onečišćenje ozonom je najavljeno i u južnim i istočnim dijelovima Francuske. Za ta se područja zemlje također uvodi ograničenje brzine u prometu, a zbog samog onečišćenja i visokih temperatura, stanovništvo se poziva na ostanak u zatvorenim i klimatiziranim prostorima, kao i na smanjenje fizičkih aktivnosti. Također, ne preporučuje se paljenje vatre na otvorenom, a stanovništvo se poziva i na smanjeno korištenje automobila.

Toplinski val je u Francuskoj osobito izražen, a prema Météo-France očekuje se da će se nastaviti do utorka. U noći sa subote na nedjelju na jugu Francuske su zabilježene rekordno visoke temperature - 29,4 °C na poluotoku Béar i 28,9 °C u gradu Torreilles (Pyrénées-Orientales), ali i 26 °C u Lyonu. Ni nedjeljno jutro nije bilo iznimka - u 5 sati ujutro u Perpignanu je izmjereno 30 °C, u Montelimaru 28 °C i 26 °C u Marseilleu i Narbonneu.

Zbog prodora vrućeg zraka iz Sahare, u subotu su u pojedinim dijelovima Francuske izmjerene temperature zraka iznad 40 °C – odnosno čak 41,3 °C u Beziersu.

„Subota 4. kolovoza bio je najtopliji dan u Francuskoj još od toplinskog vala iz 2003. godine“, rekao je meteorolog François Jobard. Po svemu sudeći ovaj će toplinski val biti jedan od tri najgora ikada zabilježenih u Francuskoj.

Danas se očekuje vrhunac toplinskog vala na jugu, a sutra na sjeveru Francuske. U utorak bi se u središnjem dijelu zemlje mogle izmjeriti još više temperature, uključujući i 38 stupnjeva u poslijepodnevnim satima u Parizu. Od utorka se ipak očekuje osvježenje, a od četvrtka temperature zraka konačno ne bi trebale previše odstupati od uobičajenih za ovo doba godine.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Pariz: Zabranjen promet vozilima koja najviše onečišćuju zrak

Zbog visokog onečišćenja ozonom, koje je posebno zahvatilo parišku regiju Île-de-France, jučer je uvedeno ograničenje prometa na području unutar autoceste A86 koja okružuje Pariz. Zabranjeno je prometovanje svim vozilima s Crit'air vinjetama 4 (smeđa) i 5 (siva), dakle onima koja najviše onečišćuju zrak. Zabrana je još uvijek na snazi.

Pariške obale Seine oslobođene od automobila

Odlukom Upravnog suda u Parizu jučer je s ciljem zaštite pariške kulturne baštine potvrđena zabrana automobilskog prometa i uvođenje pješačkih površina uz desnu obalu rijeke Seine. Iako ova sudska sapunica još nije završila, nitko više ni ne pomišlja da bi se frekventna prometnica Georges-Pompidou uz desnu obalu rijeke Seine u ovom dijelu Pariza ikada ponovno mogla otvoriti za automobilski promet.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER