Privremene pariške biciklističke staze postaju stalne!

#MOBILITYWEEK 2020: Anne Hidalgo potvrdila je da se automobilski promet neće vratiti na središnju parišku „žilu kucavicu“ rue de Rivoli

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je automobilima objavila rat u svom prvom mandatu, a u drugom bi ga mogla i dobiti! Posve je sigurno: zabrana automobilskog prometa pariškom rue de Rivoli ostaje na snazi, a privremene biciklističke staze – nazvane „coronapistes“ i uređene radi rasterećenja javnog prijevoza tijekom aktualne zdravstvene krize, postat će stalne! Dobar početak ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti u francuskoj metropoli, zar ne?

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo u srijedu je u intervjuu televiziji Europe 1 potvrdila svoju namjeru da novouređene privremene biciklističke staze, tzv. „coronapistes“, postanu trajne. Kao što smo već ranije izvještavali, pored već postojeće mreže biciklističkih staza u ukupnoj dužini od preko tisuću kilometara, do ljeta je uređeno još dodatnih 50 km privremenih biciklističkih staza, prvenstveno kako bi se tijekom postepenog popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz.

Poticanje biciklizma i velika ulaganja u biciklističku infrastrukturu izazvale su pravu revoluciju u pariškom prometu još prije pandemije. Nakon što se automobilski promet u francuskoj metropoli u 2019. godini smanjio za osam posto, a gradskim prometnicama krajem te iste godine cirkulirao gotovo izjednačen broj bicikala i automobila, Pariz su zbog prometnih gužvi na biciklističkim stazama već počeli nazivati „ParisDam“ jer po broju biciklist(ic)a sve više podsjeća na Amsterdam.

Nova biciklistička transverzala

Biciklističke gužve posebno su uočljive na jednoj od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, koja je od 11. svibnja ove godine zatvorena za automobile te namijenjena isključivo dvosmjernom prometu biciklista, uz jednu prometnu traku rezerviranu za autobuse, taksije i mala dostavna vozila. Koliko je ta odluka bila opravdana potvrđuje i činjenica da je biciklistički promet tom ulicom doslovno eksplodirao u samo dva i pol tjedna otkad su Pariz i cijela Francuska konačno izašli iz gotovo dvomjesečne karantene. Tadašnji broj pariških biciklist(ic)a već je bio dvostruko veći u usporedbi s istim periodom u svibnju 2019. godine.

„Heksagon“ (fr. l'Hexagone) sasvim sigurno postaje nova biciklistička velesila što potvrđuje i podatak kako je u kolovozu 2020. Francuska bila zemlja s najvećim porastom broja biciklista u svijetu. Automatski brojači prometa tako su 27. kolovoza zabilježili i novi rekordan dnevni broj biciklist(ic)a na rue de Rivoli i to čak 18.096 korisnika bicikala, dok se istog dana bulevarom Sébastopol prevezlo njih 16.858 ili više bicikala nego automobila. Posve razumljivo, sve rekorde ruši i pariški sustav javnih bicikala.

  • Biciklisti na bulevaru Saint-Michel / © Joséphine Brueder / Ville de Paris

Velika potpora građana

Zabrana automobilskog prometa ovom ranije izuzetno prometnom ulicom, koja povezuje ulicu Saint-Antoine s trgom Place de la Concorde, nije prošla bez protivljenja određenog dijela građana, kao i političkih protivnika Anne Hidalgo. No, nova biciklistička transverzala, stvorena u vrijeme izlaska iz karantene kako bi se potaknula vožnja biciklima i omogućilo sigurnije kretanje na dva kotača u središtu Pariza, ostat će i dalje zona bez automobila. Na pitanje hoće li se na Rivoli vratiti automobili, pariška je gradonačelnica dala kratak i jasan odgovor: „Non“.

Da pariška gradonačelnica uživa i veliku potporu među svojim biračima, kao i ostalim građanima francuske metropole, potvrđuje podatak da se čak 62 % stanovnika Velikog Pariza (Grand Paris) zalaže za zadržavanje privremenih biciklističkih staza.

Gradonačelnica Pariza vjeruje kako su privremene biciklističke staze „pokazale da ih zaista koristi jako velik broj biciklist(ic)a i da je vožnja biciklom postala najčešći način putovanja na posao i s posla, a pored toga pomaže u smanjenju onečišćenja zraka.“ Anne Hidalgo je također potvrdila kako će se zadržati i posebne prometne trake „rezervirane za taksije, autobuse i određeni broj ovlaštenih vozila“, kako duž rue de Rivoli, tako i na drugim prometnicama.

 

Dan bez automobila

Od 7. listopada 2018. središte Pariza jednom mjesečno postaje velika pješačka zona. Naime, nakon uspjeha Dana bez automobila održanog 16. rujna iste godine, pariška gradska uprava odlučila je jednom mjesečno, i to prve nedjelje u mjesecu, središte Pariza prepustiti pješacima i biciklistima, a promet ograničiti isključivo na javni prijevoz. Uvedena je zona „Pariz diše“ (Paris Respire) koja se proteže samim središtem grada, kao rezultat suradnje Grada Pariza, Prefekture pariške policije i udruga koje promiču kretanje i zdrav život. U međuvremenu su znatno proširene zone bez automobilskog prometa i to tijekom cijele godine, u manjem dijelu grada ta se mjera provodi samo u ljetnim mjesecima, ponegdje samo na određene datume, no u većem dijelu Pariza promet se zabranjuje svake prve nedjelje u mjesecu.

U nedjelju 27. rujna 2020., od 11 do 18 sati, Grad Pariz organizira šesto izdanje Dana bez automobila i to na području cijelog grada, osim na pariškim zaobilaznicama. Kao i prošle godine, cijeli će grad biti rezerviran za pješake, bicikliste i korisnike drugih održivih oblika mobilnosti, kao i javnog prijevoza.

Parižanke i Parižani tako će svoje limene ljubimce ostaviti na parkiralištu, a nama s gradskom upravom kakvu imamo ostaje pitanje: kada će Zagreb konačno dobiti novu promenadu?

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

Razvoj nove biciklističke infrastrukture i rješenja za sigurno parkiranje bicikala te daljnje ulaganje u sustav javnih bicikala... Cilj nove pariške biciklističke strategije za razdoblje od 2021.-2026. godine je 100-postotni biciklistički grad.

Popuštanje mjera karantene izbacuje automobile s pariških ulica

Kako bi se tijekom popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz, pariška gradonačelnica želi dodatno potaknuti korištenje bicikala. Jedna od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, mogla bi se zbog toga namijeniti isključivo prometu biciklista, autobusa, taksija i malih dostavnih vozila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER