Popuštanje mjera karantene izbacuje automobile s pariških ulica

Na jednoj od pariških prometnih žila kucavica mogao bi se uskoro trajno zabraniti promet osobnih automobila

Kako bi se tijekom popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz, pariška gradonačelnica želi dodatno potaknuti korištenje bicikala. Jedna od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, mogla bi se zbog toga namijeniti isključivo prometu biciklista, autobusa, taksija i malih dostavnih vozila.

Nakon što se automobilski promet u francuskoj metropoli u 2019. godini smanjio za osam posto, a gradskim prometnicama krajem te iste godine cirkulirao gotovo izjednačen broj bicikala i automobila, Pariz su zbog prometnih gužvi na biciklističkim stazama već počeli nazivati „ParisDam“ jer je prije izbijanja pandemije koronavirusa sve više podsjećao na Amsterdam.

U Parizu je nedavno obnovljeno nekoliko velikih gradskih trgova na kojima je reduciran broj prometnih traka (primjerice, Bastille i Nation), a duž glavnih prometnih arterija grada otvoreno je nekoliko novih biciklističkih staza. Jedna od njih proteže se upravo ulicom rue de Rivoli, koja je od sredine ožujka – točnije od uvođenja karantene dana 17. ožujka, gotovo u potpunosti prazna. Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo želi je, stoga, od 11. svibnja rezervirati isključivo za bicikliste, autobuse, taksije i mala dostavna vozila.

Brojni ekolozi i udruge za zaštitu okoliša o tome su sanjali godinama, a čini se da je ostvarenje njihovog sna konačno moguće i to zahvaljujući pandemiji koronavirusa. Rivoli bi tako već za deset dana mogao ostati bez prometa osobnih automobila.

Planu pariške gradonačelnice idu u prilog i nove mjere francuske vlade koja je 29. travnja najavila uvođenje poticaja za bicikliste s ciljem rasterećenja javnog prijevoza i sprječavanja povećanja onečišćenja zraka na koje bi tijekom popuštanja mjera karantene mogao utjecati automobilski promet. Naime, francusko Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti će s 20 milijuna eura poticati biciklistički prijevoz te građanima financirati popravke bicikala s iznosom do 50 eura (promjenu lanca, kočnica, guma i sl.), kao i postavljanje parkirnih mjesta za bicikle.

  • Karantena je „očistila“ zrak u Parizu © ESA / EEB / James Poetzscher - Izvor: Le Parisien

>>> Pročitajte još >>> Pogledajte kako je karantena „očistila“ zrak diljem Francuske

Nova transverzala namijenjena biciklistima

U intervjuu za Agence France Presse (AFP), gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo detaljnije je obrazložila razloge za uvođenje nove prometne regulacije.

„Željeli bismo da u našem gradu postoji prometna transverzala s trakama namijenjenima isključivo biciklistima, odnosno javnom prijevozu autobusa, taksi vozila i malih dostavnih vozila, kao i interventnim vozilima, ali ne i osobnim automobilima. Tako bi se građani biciklima mogli sigurno kretati od istoka ka zapadu: od Porte de Vincennes do Porte Maillota, preko Trga Bastille, rue de Rivoli, Trga sloge - Place de la Concorde i Elizejskih poljana. Taj pravac bi se mogao širiti dalje Avenijom Foch, eventualno i do La Défensea“, kazala je gradonačelnica Pariza.

Prošlog utorka, tijekom izvanredne sjednice pariškog gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o dosad poduzetim mjerama i rješenjima za skoro popuštanje mjera karantene, pariška gradonačelnica bila je vrlo jasna i odlučna.

„Ne dolazi u obzir da dopustimo nagli porast prometa i gužve na prometnicama te time ponovno izazovemo onečišćenje zraka. To bi dodatno pogoršalo i potencijalno ponovno razbuktalo zdravstvenu krizu s kojom se suočavamo zadnjih mjeseci. Onečišćenje zraka već samo po sebi predstavlja zdravstvenu krizu, a u kombinaciji s koronavirusom je vrlo opasan koktel“, rekla je Anne Hidalgo.

No, ne slažu se svi s mišljenjem prve žene Pariza, a posebno njeni politički protivnici iz automobilskog „tabora“. Tako je Pierre Chasserey iz udruge 40 milijuna automobilista prilično gnjevno izrazio stav da je „prijevoz osobnim automobilima najsigurniji način zaštite od koronavirusa u prometu“ te gradonačelnici Hidalgo poručio da bi svoju borbu protiv automobila mogla zaustaviti barem tijekom pandemije.

>>> Pročitajte još >>> Zrak, buka, svjetlost... (Ne)očekivane posljedice uvođenja karantene u Parizu >>> Tjedan dana nakon uvođenja karantene u Francuskoj, restriktivne mjere urodile su određenim pozitivnim posljedicama

  • Biciklistička staza u blizini pariškog željezničkog kolodvora Gare de Lyon / Foto: Twitter / Paris à Vélo @ParisEnVelos

Privremene biciklističke staze

Kao alternativu automobilskom prometu Anne Hidalgo nudi i mogućnost uvođenja privremenih biciklističkih staza duž linija podzemne željeznice 1, 4 i 13 (najopterećenija u mreži), i to „radi rasterećenja javnog prijevoza i izbjegavanja povećanog korištenja osobnih automobila“.

„Ovim mjerama gradonačelnica želi ugoditi svom biračkom tijelu. No, je li gospođa Hidalgo svjesna da će se ljudi koji žive u predgrađima od 11. svibnja za dolazak na posao u Pariz morati voziti autobusima i prigradskim vlakovima, a zatim i metroom ako im je zabranjeno korištenje automobila?“ – pitao je Pierre Chasserey.

Privremene biciklističke staze će se uređivati do 11. svibnja, ali radovi će se nastaviti sve do lipnja, jer mnoge pariške tvrtke još uvijek ne rade. Također, misli se i na sigurnost biciklista pa će se duž privremenih staza postaviti betonski blokovi kako bi se odvojili od ostatka prometa, čime se osigurava i bolja protočnost interventnih vozila i vozila hitne medicinske pomoći.

Još nije poznato hoće li nova regulacija prometa na rue de Rivoli biti privremena ili konačna, no dvosmjerna biciklistička staza već je prošle godine smanjila broj prometnih traka za automobile na ovoj inače vrlo frekventnoj prometnici.

Prva gradonačelnica Pariza se još uvijek natječe za svoj drugi mandat i ne krije svoje namjere oko nastavljanja ograničavanja automobilskog prometa ako bude ponovno izabrana. Nakon prvog kruga općinskih izbora održanog 15. ožujka, Anne Hidalgo kao kandidatkinja Socijalističke stranke (Parti Socialiste - PS) vodi s 30 % glasova ispred Rachide Dati, bivše Sarkozyjeve ministrice pravosuđa i kandidatkinje stranke desnog centra Les Républicains (LR).

>>> Pročitajte još >>> Milano do prosinca 2020. dobiva 35 km novih biciklističkih staza

  • Milano širi i svoj javni sustav bicikala– OFO bike sharing / Foto: Chris Barbalis / Unsplash

Pandemija utječe na ograničavanje automobilskog prometa diljem Europe

Kako je više recentnih znanstvenih studija potvrdilo da je onečišćeni zrak povezan sa širenjem zaraze i višim stopama smrtnosti od koronavirusa, slične mjere i nova regulacija prometa najavljuju se u velikom broju europskih metropola.

Milano je već započeo s realizacijom plana „Strade aperte“ (Otvorene ceste) kako bi proširio mrežu biciklističkih staza i tako zaštitio zdravlje svojih građana od onečišćenja zraka u post-pandemijskom razdoblju.

Beč je usred pandemije koronavirusa otvorio privremene pješačke zone i „zone susreta“ kako bi svojim građanima omogućio lakše i sigurnije kretanje u uvjetima mjera socijalnog distanciranja, a u Berlinu i Budimpešti te drugim europskim metropolama rubni se dijelovi kolnika iz istih razloga prenamjenjuju u biciklističke staze.

I središte Bruxellesa se tijekom najmanje sljedeća tri mjeseca pretvara u veliku pješačko-biciklističku zonu u kojoj se uvodi ograničenje brzine od 20 km/h za automobile i javni gradski prijevoz.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Otkrijte Beč pomoću nove aplikacije za brojanje koraka

Austrijska metropola kao „najzelenija prijestolnica svijeta“ nastavlja nagrađivati „zelenu” mobilnost svojih građanki i građana. Nakon pokretanja aplikacije „Kultur-Token“ kojom se smanjenje emisije CO2 nagrađuje besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe, Bečanke i Bečani korištenjem nove aplikacije „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) od 4. svibnja mogu brojati svoje korake i zamijeniti ih za kavu i vođenje gradom u pratnji stručnog vodiča.

Milano do prosinca 2020. dobiva 35 km novih biciklističkih staza

Glavni grad Lombardije, talijanske regije najpogođenije pandemijom koronavirusa, tijekom ljeta priprema veliku reorganizaciju prometa i otvaranje novih pješačkih i biciklističkih staza. Plan „Strade aperte“ („Otvorene ceste“) provodit će se s ciljem suzbijanja zaraze te omogućavanja normalnog odvijanja prometa, i to onog koji posljednje vrijeme bilježi najveći porast – biciklističkog i pješačkog.

Pariz izlazi iz karantene i brine o zaštiti zdravlja svojih građana

Sljedećeg tjedna u Parizu počinje distribucija besplatnih zaštitnih maski, a gotovo 1.500 pariških autobusnih stanica i svi javni WC-i već će od ponedjeljka biti opremljeni dozatorima za dezinfekciju ruku. Podjela maski i postavljanje dozatora s hidroalkoholnom otopinom provodit će se do kraja lipnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER