Pogledajte kako je karantena „očistila“ zrak diljem Francuske

Onečišćenje zraka i pandemija koronavirusa

Europski ured za zaštitu okoliša (EEB) koristio je podatke sa satelita Copernicus Sentinel-5P kako bi prikazao utjecaj mjera sprječavanja širenja zaraze koronavirusom na kvalitetu zraka u europskim gradovima. Francuski dnevnik Le Parisien izvijestio je kako su te mjere „riješile“ problem onečišćenja zraka u većim gradovima Francuske.

Karte koje je za Le Parisien izradio Europski ured za zaštitu okoliša (EEB), najveća mreža ekoloških organizacija koja okuplja preko 160 organizacija civilnog društva iz više od 35 europskih zemalja, pružaju dosad nezabilježen pregled smanjenja onečišćenja zraka u Francuskoj nakon uvođenja strogih mjera karantene dana 17. ožujka 2020.

Od Pariza do Nice, od Lillea do Bordeauxa, preko Nantesa, Montpelliera i Toulousea, ove karte prikazuju velik pad koncentracije dušikovog dioksida (NO2) u velikim francuskim urbanim područjima, ali i u cijeloj Francuskoj. Dušikov dioksid, štetni plin koji proizvode uglavnom vozila i termoelektrane, ima kratak vijek trajanja, no izvrstan je pokazatelj intenziteta ljudskih aktivnosti.

Koristeći podatke satelita Copernicus Sentinel-5P Europske svemirske agencije (ESA), EEB je razinu NO2 u troposferi – najnižem sloju Zemljine atmosfere, u periodu od 26. ožujka do 14. travnja 2020. usporedio s koncentracijama izmjerenim u istom razdoblju 2019. godine. Razlika je neusporediva.

Otežavajući faktor pandemije

„Privremeno smanjenje onečišćenja zraka zbog provođenja mjera karantene pokazuje koliko se brzo može poboljšati kvaliteta zraka koji udišemo, ako se izvori onečišćenja tretiraju“, rekla je Margherita Tolotto iz EEB-a, koji se zalaže za čistu energiju, borbu protiv otpada i ulaganje u „zeleniju i pametniju“ održivu mobilnost. „Ovo je za sve nas ozbiljno upozorenje jer nismo trebali čekati da nam opasna zaraza očisti zrak", dodala je Tolotto.

Smatra se da NO2 uzrokuje ozbiljnu upalu respiratornog sustava, a prema posljednjem izvješću Europske agencije za okoliš o kvaliteti zraka u 2019. godini, dušikov dioksid odgovoran je za 68.000 preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje u Europskoj uniji, uključujući 7.500 u Francuskoj.

Vjeruje se da je onečišćenje zraka odgovorno za ozbiljnost trenutne zdravstvene krize. Prema nedavnoj studiji Sveučilišta Harvard, onečišćenje zraka povezano je s višim stopama smrtnosti od koronavirusa, a temelji se na istraživanju provedenom u više od 3.000 američkih okruga. Istraživači s Harvarda otkrili su da je povećanje koncentracije čestica PM2.5 od 1μg/m3 povezano s 15-postotnim povećanjem smrtnosti od koronavirusa. Također, ovo je istraživanje pokazalo kako je u područjima s višim stupnjem onečišćenja veća i vjerojatnost da će ljudi umrijeti od COVIDa-19.

„Sve je jasnije da je onečišćenje zraka pridonijelo pogoršanju ove pandemije povećanjem stope smrtnosti za pacijente s postojećim kroničnim bolestima“, rekao je Zoltán Massay-Kosubek, kreator politike za čisti zrak i održivu mobilnost pri Europskom savezu za javno zdravstvo (EPHA). „Vlade država članica EU-a godinama nisu poštovale standarde kvalitete zraka te bi zbog toga trebale snositi odgovornost“, tvrdi Massay-Kosubek.

>>> Pročitajte još >>> Utječe li onečišćenje zraka na viši stupanj smrtnosti od koronavirusa?

Kako je „riješen“ problem onečišćenja u većim gradovima Francuske?

Europska svemirska agencija izvijestila je u četvrtak kako su se koncentracije NO2 u Parizu tijekom karantene smanjile za čak 54 %. Usporedbom podataka za razdoblje od 13. ožujka do 13. travnja 2020. (karantena je uvedena 17. ožujka) s prosjecima zabilježenima u ožujku i travnju 2019. godine, izrađene su karte koje pokazuju veliko smanjenje onečišćenja zraka. Kako to izgleda pogledajte na primjerima nekoliko većih francuskih gradova:

  • Pariz © ESA / EEB / James Poetzscher - Izvor: Le Parisien

  • Lyon © ESA / EEB / James Poetzscher - Izvor: Le Parisien

  • Marseille - Aix-en-Provence © ESA / EEB / James Poetzscher - Izvor: Le Parisien

  • Strasbourg © ESA / EEB / James Poetzscher - Izvor: Le Parisien

  • Lille © ESA / EEB / James Poetzscher - Izvor: Le Parisien

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Svijet je stao, priroda se liječi!

Najnovije snimke satelita Copernicus Sentinel-5P ponovno pokazuju značajno smanjenje koncentracije dušikovog dioksida u nekoliko glavnih gradova u Europi - uključujući Pariz, Madrid i Rim, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

Stroge mjere borbe protiv koronavirusa smanjile onečišćenje zraka

Podaci Europske agencije za okoliš (European Environment Agency - EEA) potvrđuju velika smanjenja koncentracija onečišćujućih tvari u zraku - posebno koncentracije dušikovog dioksida (NO2) i to uglavnom zbog smanjenog prometa i drugih aktivnosti. To posebno vrijedi za velike europske gradove čije je stanovništvo u karantenama i pod raznim mjerama ograničenja kretanja. EEA podatake prikuplja svakog sata, na oko tri tisuće mjernih postaja širom europskih zemalja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER