Stroge mjere borbe protiv koronavirusa smanjile onečišćenje zraka

U pojedinim dijelovima Europe prepolovljena koncentracija onečišćivača u zraku

Podaci Europske agencije za okoliš (European Environment Agency - EEA) potvrđuju velika smanjenja koncentracija onečišćujućih tvari u zraku - posebno koncentracije dušikovog dioksida (NO2) i to uglavnom zbog smanjenog prometa i drugih aktivnosti. To posebno vrijedi za velike europske gradove čije je stanovništvo u karantenama i pod raznim mjerama ograničenja kretanja. EEA podatake prikuplja svakog sata, na oko tri tisuće mjernih postaja širom europskih zemalja.

Kako smo već ranije izvijestili, pandemija koronavirusa prisilila nas je da ostanemo kod kuće i drastično smanjila emisije stakleničkih plinova. U Kini i Italiji su usporavanje gospodarskih aktivnosti i pad prometa, odnosno uvođenje karantena radi zaustavljanja širenja zaraze koronavirusom, uvelike utjecali na značajno smanjenje emisije dušikovog dioksida. Slična je pojava zabilježena i u New Yorku, a francuski mediji izvještavaju o smanjenju onečišćenja bukom i svjetlosnog onečišćenja, kao i čišćem zraku u Parizu. Samo tjedan dana nakon uvođenja karantene u Francuskoj (17. ožujka), restriktivne su mjere u Parizu urodile određenim pozitivnim posljedicama, a na ulicama se mogu čuti zvukovi na koje je njegovo stanovništvo zbog buke potpuno zaboravilo: Parižanke i Parižani ponovno čuju ptice.

U priopćenju Europske agencije za okoliš (EEA) navodi se kako svakodnevno dobivaju brojne upite o utjecaju strogih mjera za ograničenje širenja koronavirusa (COVID-19) na kvalitetu zraka u Europi.

„Naši podaci pokazuju značajan pad onečišćenja zraka, posebno zbog smanjenog prometa u gradovima. Međutim, dugoročno rješavanje problema kvalitete zraka zahtijeva ambiciozne politike i znatna ulaganja za sigurniju budućnost. Trenutna kriza i njeni višestruki utjecaji na naše društvo djeluju protiv onoga što pokušavamo postići, a to je pravedna i dobro vođena tranzicija prema otpornom i održivom društvu“, izjavio je izvršni direktor EEA-e Hans Bruyninckx.

Podaci EEA-a posljednjih tjedana pokazuju kako su u mnogim talijanskim gradovima smanjene koncentracije dušikovog dioksida (NO2), štetnog plina proizvedenog izgaranjem ponajviše u automobilskom prometu, koji pridonosi kiselim kišama i stvaranju izmaglica.

U Milanu su, primjerice, prosječne koncentracije NO2 u posljednja četiri tjedna bile najmanje 24 % niže u odnosu na četiri tjedna ranije ove godine. Prosječna koncentracija od 16. do 22. ožujka bila je 21 % niža nego istog tjedna 2019. godine.

U Bergamu, talijanskom gradu koji se nalazi u središtu epidemije koronavirusa, koncentracija N02 je u posljednja četiri tjedna u stalnom opadanju, a od 16. do 22. ožujka bila je 47 % niža nego u istom tjednu 2019. godine. Također, u Rimu su prosječne koncentracije NO2 u protekla četiri tjedna bile 26-35 % niže u odnosu na isti tjedan prošle godine.

Slični trendovi mogu se primijetiti i u drugim europskim gradovima u kojima su uvedene karantene i provedene stroge mjere ograničenja kretanja, pa je u istom vremenu, od 16. do 22. ožujka, u Barceloni koncentracija N02 smanjena za čak 55 %. U Madridu se prosječna razina NO2 u tjedan dana smanjila za 56 %, a u odnosu na isti tjedan 2019. godine, smanjenje iznosi bilo 41 %. U Lisabonu je koncentracija NO2 u istom razdoblju smanjena za 51 %.

Poznato je da izloženost onečišćujućim tvarima u zraku može dovesti do štetnih zdravstvenih učinaka, uključujući respiratorne i kardiovaskularne bolesti, zbog čega se upozorava kako su osobe s određenim ranijim respiratornim oboljenjima podložne povećanom riziku od COVIDa-19. No, također se ističe kako trenutno nije jasno može li dugotrajno izlaganje onečišćenom zraku pogoršati stanje osoba zaraženih virusom te da su za odgovor na to pitanje potrebna dodatna epidemiološka istraživanja.

S obzirom na navedeno, kao i na trenutnu izrazito lošu kvalitetu zraka zbog prekograničnog onečišćenja lebdećim česticama u dijelovima kontinentalne Hrvatske, nikome se ne preporučuje izlazak na zrak i boravak na njemu.

Podatke o kvaliteti zraka u Republici Hrvatskoj možete pratiti ovdje.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Svijet je stao, priroda se liječi!

Najnovije snimke satelita Copernicus Sentinel-5P ponovno pokazuju značajno smanjenje koncentracije dušikovog dioksida u nekoliko glavnih gradova u Europi - uključujući Pariz, Madrid i Rim, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

Zrak, buka, svjetlost... (Ne)očekivane posljedice uvođenja karantene u Parizu

Dana 17. ožujka u Francuskoj je točno u podne na snagu stupila odluka o uvođenju karantene u cijeloj zemlji, a u međuvremenu su postrožene provjere i povećane kazne za građane koji je krše.  Nove mjere protiv pandemije koronavirusa donijele su i neke (ne)očekivane posljedice, koje se, nažalost, još uvijek ne odnose na pomake u borbi protiv širenja zaraze, ali imamo dokaze da je priroda profitirala i u Parizu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER