Drastičan pad onečišćenja nad Kinom nakon zatvaranja tvornica

Koronavirus: Za razliku od prošle, ove godine razina onečišćenja nije porasla nakon kineske Nove godine

Satelitski snimci NASA-e i Europske svemirske agencije (ESA) pokazuju drastičan pad onečišćenja iznad Kine što se barem djelomično povezuje s gospodarskim usporavanjem uslijed izbijanja zaraze koronavirusom (COVID-19).

Potvrdila je to američka svemirska agencija NASA čiji su znanstvenici uočili značajno smanjenje onečišćenja dušikovim dioksidom (NO2) iznad Kine. Naime, njihovi satelitski snimci prikazuju kako su razine dušikovog dioksida - toksičnog plina iz vozila, elektrana i tvornica, bile znatno više prije izbijanja zaraze koronavirusom i uvođenja karantene.

Znanstvenici su već ranije utvrdili da je izbijanje zaraze koronavirusom smanjilo kineske emisije stakleničkih plinova i to najmanje za jednu četvrtinu u samo dva tjedna sredinom veljače.

Zatvaranje industrijskih postrojenja, obustava prometa i zadržavanje kineskog stanovništva u kućama s ciljem zaustavljanja širenja zaraze dovelo je do naglog pada izgaranja fosilnih goriva - ključnog uzročnika klimatske krize, u zemlji koja je najveći svjetski proizvođač stakleničkih plinova.

Podsjetimo, širenje zaraze koronavirusom započelo je u Kini, gdje je dosad zabilježeno gotovo 80.000 slučajeva zaraženih osoba, daleko najveći broj u svijetu, te gotovo 2.900 smrtnih slučajeva.

  • Za razliku od prošle, ove godine razina onečišćenja nije porasla nakon kineske Nove godine (NASA)

NASA-ini podaci uspoređuju koncentraciju dušikovog dioksida te razinu onečišćenja zraka prema vrijednostima izmjerenim diljem Kine od 1.-20. siječnja 2020. godine (prije uvođenja karantene) i od 10.-25. veljače (nakon uvođenja karantene).

Znanstvenici su potvrdili da je značajan pad onečišćenja najprije bio očit u blizini Wuhana, izvora zaraze, ali se zatim proširio cijelom zemljom.

„Ovo je prvi put da sam vidjela tako dramatičan pad u tako širokom području zbog određenog događaja“, rekla je dr. Fei Liu, istraživačica kvalitete zraka u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard. Dodala je kako je ranije vidjela pad razine dušikovog dioksida tijekom gospodarske krize 2008., ali je to smanjenje ipak bilo postupno.

Također, NASA-ini znanstvenici ističu kako je značajno smanjenje onečišćenja zraka izmjereno iznad Pekinga tijekom Ljetnih olimpijskih igara 2008., no to je uglavnom bilo vezano samo uz kineski glavni grad, a razina onečišćenja je ponovno narasla nakon završetka Olimpijade.

S.F. / Ekovjesnik

Pozivamo vas da za aktualne te vjerodostojne i potvrđene informacije o korona virusu redovito posjećujete sljedeće stranice: 

 

VEZANE VIJESTI

Nakon drastičnog pada u veljači, porast onečišćenja NO2 u travnju i svibnju

Za razliku od prošle, ove godine razina onečišćenja nije porasla nakon kineske Nove godine. Prema očekivanju znanstvenika, NASA javlja kako se izlaskom iz karantene i ponovnim oživljavanjem gospodarstva Kina vraća na vrijednosti koje su „normalne“ za ovo doba godine.

Svijet je stao, priroda se liječi!

Najnovije snimke satelita Copernicus Sentinel-5P ponovno pokazuju značajno smanjenje koncentracije dušikovog dioksida u nekoliko glavnih gradova u Europi - uključujući Pariz, Madrid i Rim, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER