Nakon drastičnog pada u veljači, porast onečišćenja NO2 u travnju i svibnju

Kina se vraća u „normalu“

Za razliku od prošle, ove godine razina onečišćenja nije porasla nakon kineske Nove godine. Prema očekivanju znanstvenika, NASA javlja kako se izlaskom iz karantene i ponovnim oživljavanjem gospodarstva Kina vraća na vrijednosti koje su „normalne“ za ovo doba godine.

U veljači 2020. satelitski snimci NASA-e i Europske svemirske agencije (ESA) pokazali su drastičan pad onečišćenja dušikovim dioksidom (NO2) iznad Kine nakon uvođenja karantene, obustavljanja prijevoza i velikog dijela gospodarskih aktivnosti. Tri mjeseca kasnije, s ukidanjem karantene i većine ranije uvedenih ograničenja te ponovnim oživljavanjem kineskog gospodarstva, razina dušikovog dioksida vratila se na uobičajene, gotovo „normalne“ vrijednosti za ovo doba godine.

Dušikov dioksid (NO2) je štetni plin koji se primarno emitira izgaranjem benzina, ugljena i dizelskog goriva u motornim vozilima, elektranama i industrijskim postrojenjima. U blizini tla, NO2 se može pretvoriti u ozon zbog kojeg zrak postaje zamagljen i nezdrav za disanje, dok u višim dijelovima atmosfere može utjecati na nastanak kiselih kiša. Znanstvenici u Laboratoriji za kemiju i dinamiku atmosfere u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard već nekoliko desetljeća prate dušikov dioksid i druge aspekte svjetske kvalitete zraka.

NASA je tako objavila najnovije karte koje prikazuju razinu dušikovog dioksida u troposferi (najniži sloj atmosfere) nad Kinom i to u središnjim i istočnim dijelovima zemlje od 10. do 25. veljače (tijekom karantene) i od 20. travnja do 12. svibnja (nakon ukidanja ograničenja).

Donja karta prikazuje promjene u razinama NO2 između dva navedena razdoblja. Područja označena narančastom bojom pokazuju povećanje u odnosu na veljaču i to uglavnom u Kini, dok područja označena plavom bojom znače smanjenje – primjerice u Indiji i Bangladešu, u kojima su mjere ograničenja još uvijek bile na snazi. Podaci su prikupljeni pomoću instrumenta za nadzor troposfere (TROPOMI) na satelitu Copernicus Sentinel-5P Europske komisije, koji je izgradila Europska svemirska agencija.

  • Izvor. NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using Ozone Monitoring Instrument (OMI) data from the NASA Goddard Earth Sciences Data and Information Services Center (GES DISC), and modified Copernicus Sentinel 5P data processed by the European Space Agency

Prethodnik TROPOMI-ja, instrument za nadgledanje ozonskog omotača (Ozone Monitoring Instrument - OMI) na NASA-inom satelitu Aura, obavlja usporediva mjerenja od 2004. godine. Iako OMI pruža nižu prostornu razlučivost, ipak raspolaže većom bazom podataka koja omogućuje kvalitetnije tumačenje promjene onečišćenja zraka. OMI je u 2020. godini nad Kinom zabilježio slične trendove kao i TROPOMI, a pregled OMI-jevih podataka o razinama NO2 u više od 200 gradova širom svijeta možete vidjeti ovdje.

  • Izvor. NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using Ozone Monitoring Instrument (OMI) data from the NASA Goddard Earth Sciences Data and Information Services Center (GES DISC), and modified Copernicus Sentinel 5P data processed by the European Space Agency

Grafikon uspoređuje razine dušikovog dioksida u troposferi iznad Kine u 2020. godini (crvena linija) i u razdoblju od 2015.-2019. (plava linija). U obzir je uzeto vrijeme prije i nakon početka lunarne ili kineske Nove godine, koja je ove godine započela 25. siječnja. Dosadašnja istraživanja pokazala su da se onečišćenje zraka u Kini obično smanjuje tijekom novogodišnjih proslava, a zatim polako povećava u mjesecu nakon završetka proslava.

Međutim, oživljavanje gospodarskih aktivnosti nakon novogodišnjeg razdoblja u 2020. kasnilo je nekoliko tjedana zbog mjera ograničenja uvedenih zbog suzbijanja pandemije. U veljači i ožujku 2020. razina NO2 u Wuhanu i nekim drugim kineskim gradovima bila je znatno ispod dugoročnih trendova, no do travnja su te razine sustigle uobičajenu dugoročnu normu za ovu sezonu.

Važno je napomenuti da razina NO2 u atmosferi svake godine prirodno opada od zime do proljeća i ljeta. Povećavanje sunčeve svjetlosti skraćuje njegov životni vijek u troposferi, a promjenjivi vremenski obrasci inače mogu uzrokovati brže raspršivanje onečišćujućih tvari iz atmosfere.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svijet je stao, priroda se liječi!

Najnovije snimke satelita Copernicus Sentinel-5P ponovno pokazuju značajno smanjenje koncentracije dušikovog dioksida u nekoliko glavnih gradova u Europi - uključujući Pariz, Madrid i Rim, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER