Bečanke i Bečani mogu držati razmak jer im to omogućuje odgovorna gradska uprava

U bečkim četvrtima s nedovoljnim brojem zelenih površina stvaraju se novi prostori za slobodno kretanje pješaka

Dok su pojedine zagrebačke ulice u Donjem gradu gotovo mjesec dana nakon potresa još uvijek pune srušenih dimnjaka, opeka i ostalog građevinskog otpada iz oštećenih zgrada, u Beču usred krize koronavirusa otvaraju privremene pješačke zone i „zone susreta“ kako bi se omogućilo lakše i sigurnije kretanje te provođenje mjera socijalnog distanciranja.

Prošlog tjedna, uoči početka uskrsnih blagdana, u Beču su otvorene prve privremene „zone susreta, dok je u utorak 14. travnja otvoreno još devet, a 20 prometnih traka namijenjeno je pješacima i biciklistima.

Vjerujemo da bi ovakve vijesti razveselile i brojne Zagrepčanke i Zagrepčane, no umjesto toga građani/ke glavnog grada Hrvatske, koji plaćaju najveći prirez i najskuplje komunalije u zemlji te barem zbog toga zaslužuju odgovornu i učinkovitu gradsku upravu, posebice u trenutnim kriznim uvjetima, prisiljeni su slušati besmislice gradonačelnika Milana Bandića na još besmislenijim svakodnevnim konferencijama za medije.

  • U bečkim „zonama susreta“ svi korisnici javne površine imaju jednaka prava, odnosno pješaci i biciklisti mogu koristiti prometnicu kao i automobili čija je brzina ograničena na 20-30 km/h. / Foto: © Karo Pernegger / Facebook / Birgit Hebein

No, vratimo se na Beč i mjere koje njegova gradska uprava provodi s ciljem olakšavanja svakodnevnog života u uvjetima krize koronavirusa. Kao što je bilo najavljeno prošlog tjedna, jučer su otvorene dodatne „zone susreta“ kako bi se stanovnicima Beča koji žive u gusto izgrađenim područjima grada i u blizini nemaju park i druge zelene površine omogućilo slobodno kretanje, ali i istodobno držanje propisanog razmaka.

Prostor za pješake u još pet gradskih okruga

Tako je nakon prve četiri privremene „zone susreta“, otvorene prošlog četvrtka, u utorak otvoreno još nekoliko na ulicama gradskih okruga Leopoldstadt, Wieden, Margareten, Neubau i Favoriten.

  • Bečka dogradonačelnica Birgit Hebein založila se za ponovno otvaranje bečkih parkova, a osobno je sudjelovala i u radovima na otvaranju novih privremenih „zona susreta“. / Foto: Facebook / Birgit Hebein

„Kriza koronavirusa je u potpunosti promijenila našu svakodnevicu. Građani su prisiljeni na boravak i rad kod kuće, a većina nas izlazi van samo zbog kupovine namirnica i pomaganja našim sugrađanima, posebice onima starijima i nemoćnima. No, svima nam je povremeno potreban svježi zrak“, kazala je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein. „Vrlo sam zadovoljna zbog ponovnog otvaranja bečkih parkova, ali i zbog novih privremenih „zona susreta“ koje se danas otvaraju na ulicama još pet gradskih okruga. Time ljudima koji žive u gusto izgrađenim dijelovima grada i nemaju park u blizini omogućujemo slobodno kretanje i istodobno držanje propisane udaljenosti.“

Podsjećamo, u „zonama susreta“ svi korisnici javne površine imaju jednaka prava, odnosno pješaci i biciklisti mogu koristiti prometnicu kao i automobili čija je brzina ograničena na 20 km/h. U privremenim „zonama susreta“ ostaju na snazi postojeći propisi o parkiranju, a nakon prve četiri zone otvorene prošlog četvrtka (Bahngasse - 3. okrug, Florianigasse - 8. okrug, Schopenhauerstrasse - 18. okrug i Hasnerstrasse 16. okrug), ova pravila sada vrijede i u sljedećim ulicama:

  • 2., Alliiertenstraße i Pazmanitengasse
  • 4./5., Kettenbrückengasse, Große Neugasse, Schaumburgergasse od Wiedner Hauptstraße do Waltergasse, Waltergasse i Graf Starhemberg-Gasse od Waltergasse do Südtiroler Platz
  • 7., Kandlgasse i Hermanngasse od Westbahnstraße do Kandlgasse
  • 10., Fernkorngasse od Raxstraße do Quellenstraße i od Pernerstorfergasse do Hasengasse.

Navedene privremene „zone susreta“ pronađite na sljedećoj poveznici.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

Beč postaje policentričan grad s novim središtima gradskog života

U sklopu novog koncepta urbanog razvoja „Mittelpunkte des städtischen Lebens - Polyzentrales Wien“ (Središta gradskog života - Policentrični Beč) nastat će oko 50 manjih gradskih središta do kojih će građani moći doći za svega 15 minuta javnim prijevozom, biciklom ili pješice!

Bečanke i Bečani sve više pješače i voze bicikle

Promet se u Beču općenito smanjio tijekom krize koronavirusa, a biciklizam i pješačenje pokazali su se najsigurnijim načinom kretanja u uvjetima provođenja mjera socijalnog distanciranja. Naravno, tome su pridonijela prijašnja velika ulaganja bečke gradske uprave u širenje mreže biciklističkih staza i pješačkih zona, ali i otvaranje privremenih, i to usred pandemije!

Sve za četvrt sata – vrijeme je za novo urbano planiranje!

Svijet se promijenio, a promijenio se i način života u gradovima. Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog načina življenja i pronalaženjem novih rješenja kretanja, smještaja, prehrane, rada i opuštanja. Nastupilo je vrijeme za pronalaženje novih rješenja za suživot i ugodno življenje u lokalnoj zajednici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER