Beč dobio prvu „pop-up” biciklističku traku

Pop-Up Bike Lanes nije samo najnoviji trend, već potreba!

Po uzoru na neke druge svjetske i europske gradove i „najzelenija prijestolnica svijeta“ dijelove kolnika prenamjenjuje u privremene biciklističke trake

U jeku pandemije koronavirusa sve više ljudi bira bicikl kao prijevozno sredstvo, stoga su u brojnim gradovima diljem svijeta poput Berlina, Pariza, Budimpešte ili Milana prethodnih tjedana uspostavljene dodatne biciklističke trake. Taj trend sada slijedi i bečka gradska uprava koji je započela s prenamjenom dijelova kolnika u privremene trake za bicikliste (tzv. Pop-Up Bike Lanes) kako bi im se moglo pružiti više prostora te kako bi se omogućilo njihovo sigurnije kretanje.

Prva takozvana „pop-up” biciklistička traka u Beču svečano je otvorena u četvrtak, 7. svibnja, u ulici Praterstraße. Prema najavama bečke dogradonačelnice i članice gradskog poglavarstva za promet, Birgit Hebein, ta će privremena traka ostati u upotrebi sve do kraja kolovoza. Za te je potrebe jedna cijela prometna traka uz desni rub kolnika obilježena posebnim oznakama te će pregradama biti odvojena od ostatka ceste namijenjene automobilskom prometu, što će je činiti sigurnom i za djecu.

  • Bečka dogradonačelnica Birgit Hebein otvorila je 7. svibnja prvu bečku pop-up biciklističku traku / Foto © PID/Kromus

U ovoj ulici već postoji biciklistička staza koja je i inače frekventna ruta za Bečanke i Bečane koji se svojim biciklima, primjerice, žele uputiti u prirodu do jednog od najljepših gradskih parkova Pratera ili Dunavskog otoka. No, ona je u ovome razdoblju zbog povećanog broja biciklista postala preuska, što onemogućuje njihovo sigurno kretanje. Naime, kod trga Praterstern u travnju ove godine zabilježen je porast biciklističkih vožnji od 66 % u odnosu na prethodnu godinu. Stoga je austrijska prijestolnica doskočila ovome problemu te implementirala brzo i inovativno rješenje, unaprijedivši time već iznimno dobru biciklističku infrastrukturu.

No, to neće biti jedina takva traka u glavnom gradu Austrije. Najavljena je i uspostava još jedne nove u 22. okrugu, a njezino je otvaranje planirano za sredinu svibnja.

Grad Beč u ovim teškim i izvanrednim vremenima ulaže dodatne napore u poboljšanje kvalitete života svojih građana. Tako su, primjerice, u desetak ulica otvorene privremene zone za pješake kako bi se i oni građani, koji žive u gusto naseljenim dijelovima Beča, unatoč uskim pločnicima i nedostatku parkova u blizini mogli slobodno kretati i pridržavati se potrebnog razmaka. Pritom je brzina vozila u takvim zonama ograničena na 20 km/h.

Osim toga, gradska uprava u travnju je najavila dodatna ulaganja od tri milijuna eura u ozelenjavanje grada i sadnju novih stabala u više od 90 ulica. Imajući ovo u vidu, ne čudi činjenica da je na ovogodišnjoj ljestvici konzultantske tvrtke „Resonance Consultancy” upravo Beč osvojio titulu najzelenijeg grada u svijetu.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Grad Velikih Promjena ne prestaje iznenađivati!

Pariška gradska uprava najavila je uvođenje zone bez automobila u središnjem dijelu grada. Od 2024. godine automobilski promet bit će zabranjen u većem dijelu središnjih pariških arondismana, čime će taj prostor biti rezerviran isključivo za pješake, bicikliste, javni prijevoz, osobe s invaliditetom i lokalno stanovništvo. Za prekršitelje zabrane predviđaju se velike novčane kazne.

Bečanke i Bečani sve više pješače i voze bicikle

Promet se u Beču općenito smanjio tijekom krize koronavirusa, a biciklizam i pješačenje pokazali su se najsigurnijim načinom kretanja u uvjetima provođenja mjera socijalnog distanciranja. Naravno, tome su pridonijela prijašnja velika ulaganja bečke gradske uprave u širenje mreže biciklističkih staza i pješačkih zona, ali i otvaranje privremenih, i to usred pandemije!

Beč vs. Zagreb - Mobilnost u doba pandemije koronavirusa

Svaki rizik predstavlja i priliku, no čini se da su Zagreb i ostali hrvatski gradovi već propustili priliku svojim građanima/kama, prvenstveno pješacima i biciklistima, omogućiti sigurno kretanje te poštovanje mjera socijalnog distanciranja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER