Iz konopa se svake godine u mora i oceane ispuštaju milijarde čestica mikroplastike

Konopi koji se koriste na morskim plovilima predstavljaju velik izvor plastičnog onečišćenja

Znanstvenici Sveučilišta u Plymouthu bave se proučavanjem štetnog utjecaja mikroplastike na morski okoliš već duže od dva desetljeća, a nedavno su prvi u svijetu istraživali ispuštanje mikroplastike iz konopa korištenih na morskim plovilima.

Prema novom istraživanju Sveučilišta u Plymouthu, povlačenje konopa na morskim plovilima moglo bi svake godine rezultirati onečišćenjem milijardama čestica mikroplastike. Ovo je prvo istraživanje utjecaja korištenja konopa kao značajnog izvora onečišćenja morskog okoliša, a provela ga je međunarodna istraživačka skupina za morski otpad Sveučilišta u Plymouthu.

Istraživači su se bavili usporedbom različite sintetičke užadi uobičajeno korištene u pomorskoj industriji, ovisno o njihovoj starosti i istrošenosti te duljini i materijalu, kako bi procijenili količinu i karakteristike mikroplastike nastale njihovom upotrebom. To su postigli simuliranjem povlačenja konopa koje se obično izvodi na morskim plovilima poput ribarskih brodova, koje su izvodili tijekom laboratorijskih i terenskih pokusa.

Istraživanja su se provodila na brodu Falcon Spirit. Izvor: Potential microplastic release from the maritime industry: Abrasion of rope

Njihovi rezultati pokazali su da novi i do jedne godine stari konopi u more mogu ispustiti oko 20 fragmenata mikroplastike i to po svakom metru povlačenja. Međutim, istraživači su ustanovili kako stariji konopi mogu ispustiti znatno veće količine mikroplastike, odnosno konopi stari dvije godine ispuštali su oko 720, dok su oni stariji od 10 godina ispuštali više od 760 fragmenata mikroplastike po metru.

U radu objavljenom u časopisu Science of the Total Environment, istraživači navode kako se na ribarskim brodovima koriste konopi duljine i do 220 metara, ovisno o vrsti plovila te dubini mora i oceana. Međutim, istraživači su temeljem korištenja novog konopa duljine „skromnih“ 50 metara procijenili da bi svakim njegovim povlačenjem  u more mogao ispustiti između 700 i 2000 fragmenata mikroplastike, dok bi starije ispustilo i do 40.000.

Mikroskopski prikaz fragmenata mikroplastike nastalih trošenjem konopa. Količina i veličina su ovisili o njihovoj starosti i istrošenosti te duljini i materijalu. / Izvor: Potential microplastic release from the maritime industry: Abrasion of rope

S više od 4.500 aktivnih ribarskih brodova u Velikoj Britaniji, procjene istraživača sa Sveučilišta u Plymouthu ukazuju da bi cijela britanska flota mogla rezultirati ispuštanjem najmanje 326 milijuna do najviše 17 milijardi fragmenata mikroplastike svake godine!

„Do procjena smo došli povlačenjem 2,5 kg težine, no većina morskih plovila povlači znatno veće terete, uzrokujući time daleko više trenja te potencijalno više fragmenata mikroplastike. Naše istraživanje ističe hitnu potrebu za uvođenjem novih standarda održavanja, zamjene i recikliranja konopa u pomorskoj industriji. Međutim, ono ukazuje i na važnost kontinuiranih inovacija u dizajnu sintetičkih materijala s ciljem smanjenja količine mikroplastike u morima i oceanima.“ – kazala je voditeljica istraživanja dr. Imogen Napper.

Sveučilište u Plymouthu među prvima je u svijetu istaknulo globalni problem mikroplastike u morima i oceanima te njenom utjecaju na morski okoliš, a zahvaljujući tome osvojilo je nagradu Queen’s Anniversary Award za visoko obrazovanje u 2019. godini.

>>> Pročitajte još >>> U svega 6 sati milijarde akumuliranih čestica mikroplastike u tijelima školjkaša

Istraživači Sveučilišta u Plymouthu mikroplastikom se bave već duže od dva desetljeća / Izvor: University of Plymouth / Twitter

Dosadašnja istraživanja, uz sudjelovanje u inicijativi Fishing for Litter, čiji je cilj smanjenje morskog otpada u suradnji s ribarskom industrijom, pokazala su kako su komercijalni ribari itekako svjesni štetnog i trajnog utjecaja plastičnog onečišćenja na njihov ulov i cijelu industriju. Sveučilište u Plymouthu stoga surađuje i na tekućem projektu razvoja biorazgradive ribolovne opreme koju mogu koristiti mali i veliki brodovi u ribarskoj industriji.

Ovu studiju financiralo je britansko ministarstvo za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja (DEFRA) u sklopu šireg projekta koji se bavi utjecajem guma i tekstila na morski okoliš.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U ime (plastične) ruže

Iako oduševljava brojne posjetitelje Pariza, plastično cvijeće na pročeljima zgrada i terasama ugostiteljskih objekata nije impresioniralo vijećnike pariškog Gradskog vijeća. Dapače, većina njih želi zabraniti takav način „ukrašavanja“ koji se Gradom Svjetlosti prošle godine počeo širiti poput korova.

„Biorazgradive“ vrećice u tlu i moru traju barem tri godine

Prednosti biorazgradivih vrećica, koje su preplavile i naše trgovine, trebale bi biti u njihovoj brzoj razgradnji i kratkom zadržavanju u okolišu. Međutim, nova studija istraživača sa Sveučilišta u Plymouthu otkriva da to baš i nije tako. „Biorazgradive“ vrećice se unatoč našim očekivanjima i tvrdnjama proizvođača i nakon „razgradnje“ ipak još neko vrijeme mogu koristiti za kupovinu!

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Nova vrsta polimera brzo se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću

Ribarske mreže i užad čine velik dio plastičnog otpada u morima i oceanima te nanose veliku štetu njihovim ekosustavima. S ciljem rješavanja problema plastičnog onečišćenja morskog okoliša, kemičari sa Sveučilišta Cornell razvili su novi polimer koji se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER