Biorazgradivim ribarskim mrežama protiv plastičnog onečišćenja

Izgubljene ribarske mreže u morima i oceanima najčešće plutaju nekoliko desetljeća i nanose veliku štetu morskim ekosustavima

Zahvaljujući razvoju novih biorazgradivih ribarskih mreža, količina plastičnog otpada u kanalu La Manche trebala bi se do 2030. godine smanjiti za tri posto

Svake godine u izgubljenim ribarskim mrežama završe i stradavaju brojni dupini i tuljani, kao i veći komadi plastičnog otpada koji će još stoljećima onečišćavati dna mora i oceana, a dijelom završiti u želucima morskih životinja. Kako bi se taj problem riješio, Sveučilište južne Bretanje (l'Université Bretagne Sud) u suradnji s drugim istraživačkim centrima iz Francuske i Velike Britanije razvija biorazgradivu ribarsku mrežu čijim bi se korištenjem donekle smanjila količina plastičnog otpada u kanalu La Manche.

Projekt INdiGO (INnovative fishing Gear for Ocean - Inovativna ribolovna oprema za ocean), predstavljen početkom veljače na Sveučilištu južne Bretanje, ima za cilj razviti biorazgradivu ribolovnu opremu (mreže, vrše i sl.) kako bi se smanjila količina plastičnog otpada u morima i njegove pogubne posljedice za okoliš.

„Ribolovna oprema, čiji je životni vijek procijenjen na nekoliko stotina godina, predstavlja 27 % morskog otpada čija se količina može izraziti u tisućama kilometara mreža izgubljenih svake godine u zoni FMA (Francuska - La Manche - Engleska), uz pogubne posljedice za morski okoliš“, navodi se u priopćenju Sveučilišta južne Bretanje. „Globalni pristup smanjenju otpada polazi od potrebe prilagodbe dizajna i životnog vijeka materijala njegovoj uporabi. Riba i ostale morske životinje zapliću se u velikom broju izgubljenih ili odbačenih ribarskih mreža, a ovaj fenomen, nazvan „ribolov duhova“ (fra. pêche fantôme, eng. ghost fishing), pogubno utječe na morsku biološku raznolikost. Osim toga, time se za desetke milijuna eura svake godine smanjuju i prihodi ribara.“

  • Projekt INdiGO je 12. veljače 2020. predstavljen na Sveučilištu južne Bretanje

Projektu INdiGO su iz Programa prekogranične suradnje Interreg France (Channel) England krajem 2019. godine odobrena sredstva u visini od 2,9 milijuna eura, a njegov ukupni proračun tijekom tri godine iznosi 4,2 milijuna eura. Istraživači se nadaju da će zahvaljujući ovom projektu do 2030. godine smanjiti količinu plastičnog otpada u kanalu La Manche za tri posto.

Razvoj projekta vodi Sveučilište južne Bretanje sa svojom tehničkom platformom ComposiTIC, specijaliziranom za dizajn inovativnih materijala, dok laboratorij Lab-STICC surađuje s profesionalnim ribarima i radnicima u akvakulturi te proučava njihovo prisvajanje novih mreža. Na projektu INdiGO ukupno surađuje šest istraživačkih institucija (sveučilišta Universités de Bretagne Sud, Plymouth i Portsmouth, te istraživački centri IFREMER, CEFAS i SMEL) i četiri privatna partnera (NaturePlast, Filt, IRMA i Marine South East) iz Francuske i Velike Britanije.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Nova vrsta polimera brzo se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću

Ribarske mreže i užad čine velik dio plastičnog otpada u morima i oceanima te nanose veliku štetu njihovim ekosustavima. S ciljem rješavanja problema plastičnog onečišćenja morskog okoliša, kemičari sa Sveučilišta Cornell razvili su novi polimer koji se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću.

Lastovsko podmorje čišće za tonu plastičnog otpada

Svake godine u morima završi oko milijun tona fantomskih ribolovnih alata, kojima treba do šesto godina da se razgrade. Time naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora koje glasi kao jedno od najzagađenijih na svijetu, postaje grobljem plastike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER