Nova vrsta polimera brzo se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću

Istraživači sa Sveučilišta Cornell napravili su velik korak prema razvoju polimera koji se u potpunosti razgrađuje u morskom okolišu

Ribarske mreže i užad čine velik dio plastičnog otpada u morima i oceanima te nanose veliku štetu njihovim ekosustavima. S ciljem rješavanja problema plastičnog onečišćenja morskog okoliša, kemičari sa Sveučilišta Cornell razvili su novi polimer koji se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću.

Izgubljene ribarske mreže i užad u morima i oceanima najčešće plutaju nekoliko desetljeća te predstavljaju velik okolišni problem koji bi s godinama mogao postati još veći. Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell rade na razvoju ekološki prihvatljivijih oblika plastike za ribarsku industriju te su osmislili novi materijal koji posjeduje iste kvalitete, ali se može puno brže razgraditi ako je izložen UV svjetlu.

Prema istraživačkom timu Sveučilišta Cornell, svjetska ribarska industrija odgovorna je za približno polovicu plutajućeg plastičnog otpada u morima i oceanima, a plastika koja se koristi za izradu ribarskih mreža i užadi ne razgrađuje se tako lako. Navedena ribarska oprema ima posebno dug životni vijek u morskom okolišu te joj je za razgradnju potrebno i do 600 godina. To je, primjerice, daleko duže od vremena koje je potrebno za razgradnju plastičnih vrećica, no i njihovih 10-20 godina plutanja morima i oceanima dovoljan je razlog za zabranu.

Znanstvenici s Cornella su istraživali vrstu plastike koja se naziva izotaktički polipropilenski oksid ili iPPO (Isotactic Poly(propylene oxide) i predstavlja „zeleniju“ alternativu plastici koja se koristi za proizvodnju ribarske opreme. Iako potječe još iz 1949. godine, istraživački tim ga je prilagođavao posljednjih 15 godina kako bi optimizirao njegova mehanička svojstva poput čvrstoće i rastezljivosti te istovremeno djelovao na brzinu njegove razgradnje.

Tijekom dugotrajnog razdoblja istraživanja, sastavljena je mješavina sastojaka ili različite varijacije iPPO-a, koje je bilo moguće uspješno sintetizirati i postići željene rezultate. Novi oblik iPPO-a stabilan je tijekom uobičajene uporabe te se u ribarstvu može koristiti kao izdržljiva termoplastika, ali se i puno brže razgrađuje kada je izložen UV svjetlu – za sada u laboratorijskim uvjetima.

„Stvorili smo novi polimer koji ima sva mehanička svojstva potrebna za izradu ribarske opreme“, kazao je glavni autor istraživanja Bryce Lipinski. „Ako se tijekom korištenja izgubi u morskom okolišu, ovaj se materijal u određenom vremenu puno brže razgrađuje čime se može utjecati na smanjenje stvaranja otpada u okolišu.“

U laboratorijskim ispitivanjima utvrđeno je da se nakon 30 dana neprekidnog izlaganja UV svjetlu polimerni lanci koji čine novi materijal razgrađuju do četvrtine izvorne duljine. Međutim, krajnji cilj kemičara sa Sveučilišta Cornell je razviti polimer koji se razgrađuje u potpunosti, a njihov novi iPPO predstavlja velik korak u tom smjeru.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Američkog kemijskog društva (American Chemical Society).

S.F. / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Otkrijte Beč pomoću nove aplikacije za brojanje koraka

Austrijska metropola kao „najzelenija prijestolnica svijeta“ nastavlja nagrađivati „zelenu” mobilnost svojih građanki i građana. Nakon pokretanja aplikacije „Kultur-Token“ kojom se smanjenje emisije CO2 nagrađuje besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe, Bečanke i Bečani korištenjem nove aplikacije „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) od 4. svibnja mogu brojati svoje korake i zamijeniti ih za kavu i vođenje gradom u pratnji stručnog vodiča.

Novu biorazgradivu prirodnu plastiku sigurno jedu čak i ribe

Iz dizajnerskog studija Crafting Plastics Studio stiže nova inovacija u obliku kompostne ili razgradive biolastike izrađene od kukuruznog škroba, šećera i otpadnog ulja za kuhanje, koja bi mogla zamijeniti sva konvencionalna pakiranja koja danas poznajemo.

Prekomjerni izlov uništava riblji fond jednog od najbogatijih svjetskih mora

U jednoj od najznačajnijih afričkih luka, tanzanijskom gradu Dar-es-Salaamu, svakodnevni ulov lokalnih ribolova ugrožavaju ilegalni brodovi koji korištenjem eksploziva uzimaju veći dio ulova, uništavajući pritom koraljne grebene i izlažući ekosustav riziku. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER