Tužni nastavak priče o skupini kitova ubojica uz pacifičke obale SAD-a i Kanade

Nakon neuspješne potrage, pretpostavlja se da je uginula i mlada ženka kita J-50

Mlada ženka kita iz skupine orka kitova koji obitavaju uz obale američke države Washington i kanadske Britanske Kolumbije, četverogodišnjakinja nazvana J-50, bila je ovog ljeta u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Njezin nestanak je uočen u petak, 7. rujna, a nakon trodnevne potrage istraživači Centra za istraživanje kitova na otoku San Juan pretpostavljaju da je uginula.

U priopćenju Centra za istraživanje kitova na otoku San Juan navodi se kako su mladu ženku zadnji put vidjeli njihovi kolege iz Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) u petak, 7. rujna. Nakon trodnevne potrage u pacifičkim vodama američke države Washington i kanadske Britanske Kolumbije, tijekom koje su uočeni svi ostali kitovi iz ove ugrožene skupine, istraživači Centra su u četvrtak zaključili kako je mlada ženka J-50 najvjerojatnije uginula.

J-50 je tako treći kit iz ove skupine koji je uginuo od lipnja ove godine, čime se njihov broj smanjio na 74 ili najmanje od 1984. godine.

Svjetski mediji pratili su ovog ljeta tužnu priču o ženki kita Tahlequah (J-35) koja je punih 17 dana plivala uz svoje mrtvo mladunče, a istoj skupni kitova pripadala je i mlada četverogodišnja ženka J-50 koja je već tada bila vrlo lošeg zdravstvenog stanja. Unatoč trudu znanstvenika američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere i poduzimanju mjera za njeno spašavanje, što je uključivalo i hranjenje mesom kraljevskog losos s dodatkom lijekova, mladoj ženki kita to očito nije pomoglo.

„Promatranjem J50-a tijekom protekla tri mjeseca vidjeli smo iz prve ruke kako izgleda izumiranje jedne vrste koja je ugrožena nedostatkom hrane i neuspješnom reprodukcijom", stoji u priopćenju Centra za istraživanje kitova. „Kitovi ubojice u ovim vodama ne samo da umiru i ne mogu se reproducirati, već je i njihova slaba prisutnost u Sališkom moru pokazatelj nedostatka adekvatne hrane uz obale i vode u kojima su stalno obitavali.“

Znanstvenici su pokušali spasiti mladu ženku kita J-50 / Fotografija: Katy Foster / NOAA Fisheries

J-50 je bila slaba još od 2017. godine, a znanstvenici Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere planirali su je prošlog tjedna odvojiti od skupine kako bi je eventualno pokušali izliječiti, izvjestio je The Seattle Times.

Glasnogovornik agencije Michael Milstein je izjavio kako unatoč neuspješnoj potrazi nisu u potpunosti odustali od J-50 te se nadaju kako će je ipak pronaći.

Napori za njezino odvajanje od skupine bili su posljednji u nizu sve dramatičnijih pokušaja spašavanja J-50, koja je bila toliko iscrpljena da nije mogla plivati te je teško održavala glavu iznad morske površine. Veterini i biolozi u SAD-u i Kanadi koji surađuju s NOAA-om pratili su njeno disanje, ubrizgavali joj antibiotike i hranili mesom kraljevskog lososa.

Ova skupina orka kitova smanjila na svega 74 preostalih jedinki. Iako je njihov broj do 1995. godine porastao na 98, danas je njihov broj najmanji u posljednjih trideset godina. Kitovi su uvršteni na popis ugroženih vrsta u SAD-u i Kanadi još prije više od deset godina. Nažalost, nisu im preostale dovoljne količine velikog i mesnatog kraljevskog lososa (Oncorhynchus tshawytscha) koji predstavlja glavninu njihove prehrane.

Robb Krehbiel iz organizacije Defenders of Wildlife istaknuo je kako će izostanak obnove populacije kraljevskog lososa utjecati na još veći broj pomor kitova od izgladnjelosti, s čime se slažu i istraživači Centra za istraživanje kitova.

Stoga pozivaju na hitnu obnovu i zaštitu prirodnih staništa kraljevskih lososa, posebice duž rijeke Fraser u Kanadi, koji su uništeni uslijed prekomjernog ribolova, ali i industrijskim onečišćenjima.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Tahlequah i dalje tuguje uz tijelo svog mrtvog mladunčeta

Prema najnovijim izvještajima, Tahlequah i nakon deset dana još uvijek tuguje uz tijelo svog mrtvog mladunčeta. Iako su orke poznate po tome da se od svoje mrtvorođenčadi ne odvajaju i po nekoliko dana, ovo je dosad najduže zabilježeno razdoblje, koje izaziva veliku pozornost znanstvenika i cijelog svijeta.

Nove mjere zaštite za 74 preostalih orka kitova

Ovoljetna dva smrtna slučaja mladih orka kitova predstavljaju reproduktivni neuspjeh ove vrste koja se za razliku od drugih kitova ubojica ne hrani morskim sisavcima, već kraljevskim lososima, i koja se od proljeća do jeseni tradicionalno pojavljuje u vodama tjesnaca Puget Sound, uz obale Pacifika na sjeverozapadu američke savezne države Washington.

Tahlequah će ponovno postati majka

Sjećate se tužne priče o ženki kita Tahlequah koja je uz truplo svog mrtvog mladunca tugovala duže od dva tjedna? Imamo dobru vijest: mlada dvadesetdvogodišnja ženka orke prema najnovijim će izvještajima ponovno postati majka!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER