Nove mjere zaštite za 74 preostalih orka kitova

Sve je manje vremena za spas orka kitova koji obitavaju u pacifičkim vodama kanadske Britanske Kolumbije i američke države Washington

Ovoljetna dva smrtna slučaja mladih orka kitova predstavljaju reproduktivni neuspjeh ove vrste koja se za razliku od drugih kitova ubojica ne hrani morskim sisavcima, već kraljevskim lososima, i koja se od proljeća do jeseni tradicionalno pojavljuje u vodama tjesnaca Puget Sound, uz obale Pacifika na sjeverozapadu američke savezne države Washington.

Stvaranje utočišta za orka kitove

Prošlog tjedna kanadska vlada najavila je donošenje najnovijih mjera za spašavanje ove ugrožene vrste kitova. U tu će se svrhu izdvojiti čak 61,5 milijuna kanadskih dolara (50 mil. USD), koji će se usmjeriti na rješavanje tri ključna problema i prijetnje njihovom opstanaku: nedostatak kraljevskog lososa (Oncorhynchus tshawytscha) koji predstavlja glavninu njihove prehrane, smanjenje onečišćenja voda Sališkog mora u kojem obitavaju te prometa i buke teretnih brodova koji ometaju njihove lovne sposobnosti, navodi se u priopćenju agencije Fisheries and Oceans Canada (DFO).

„Kanadska vlada za orke također želi stvoriti nova staništa uz zapadne obale otoka Vancouvera“, izjavio je prošle srijede za The Canadian Press ministar ribarstva Jonathan Wilkinson. „Tjesnac Juan de Fuca između kanadskog otoka Vancouvera i sjeverozapadne obale američke savezne država Washington te područje pličine La Pérouse ispred gradića Tofino trebalo bi postati sigurno područje za ovu skupinu orka kitova“, dodao je Wilkinson.

„U procesu smo savjetovanja o uspostavljanju tih novih područja staništa i očekujemo napredak u nekoliko narednih mjeseci“, objasnio je Wilkinson. „Govorimo o stvaranju utočišta za orka kitove, koje je u suštini unutar područja njihovog prirodnog staništa, što znači da u tim vodama planiramo zabraniti niz ljudskih aktivnosti, i to ne samo ribarstvo, već ćemo regulirati i plovne putove teretnih brodova.“

Ove najnovije mjere dio su prethodno najavljenog izdvajanja 167,4 milijuna dolara za spašavanje orka kitova, čija je populacija pala na svega 74 jedinki, što je veliko smanjenje u odnosu na 98 jedinki u 1995. godini.

Ženka kita Tahlequah je uz tijelo svog uginulog mladunčeta plivala najmanje 17 dana / Fotografija: Center for Whale Research

Polagano izumiranje jedne vrste

Ovog kolovoza svjetski su mediji izvještavali o dosad nezabilježeno dugom tugovanju ženke kita imena Tahlequah ili J35, koja je prema Centru za istraživanje kitova na otoku San Juan uz tijelo svog uginulog mladunčeta plivala najmanje 17 dana. Sljedećeg mjeseca, proglašen je nestanak još jedne bolesne mlade ženke nazvane J50, za koju se nakon trodnevne bezuspješne pretrage zaključilo da je uginula.

Vlade u Kanadi i SAD-u uložile su znatne napore za spas ove ugrožene vrste, a kao što smo već izvještavali, ranije ove godine, guverner države Washington, Jay Inslee, potpisao je odluku kojom bi se trebala pomoći zaštita i obnova orka kitova, ali i kraljevskih lososa kojima se hrane.

Hoće li ove najnovije mjere biti dovoljne za spašavanje ugroženih orka? Nažalost, ovoljetna dva smrtna slučaja mladih kitova predstavljaju reproduktivni neuspjeh ove vrste, a kako je ovog rujna izvijestio King 5 iz Seattlea, strahuje se kako će se broj smrtnih slučajeva jedinki iz ove skupine kitova i dalje povećavati. Većina od 74 kitova se ne reproducira – svega dva mužjaka i nekoliko ženki.

Fotografija: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

„U posljednjem desetljeću mlade su imale samo četiri ženke“, izjavio je Ken Balcomb, osnivač Centra za istraživanje kitova.

Štoviše, u posljednje dvije godine nije uspjelo preživjeti čak 75 % mladunčadi, a u protekle tri godine ova skupina kitova nije uspjela osigurati potomke, ističu u Centru.

„Bez reprodukcije orka kitovi nemaju šansu za preživljavanje“, tvrdi Balcomb. „Svjedočimo polaganom izumiranju jedne vrste.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Tahlequah će ponovno postati majka

Sjećate se tužne priče o ženki kita Tahlequah koja je uz truplo svog mrtvog mladunca tugovala duže od dva tjedna? Imamo dobru vijest: mlada dvadesetdvogodišnja ženka orke prema najnovijim će izvještajima ponovno postati majka!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER