Tahlequah i dalje tuguje uz tijelo svog mrtvog mladunčeta

Još je jedna mlada ženka iz ove skupine kitova u vrlo lošem zdravstvenom stanju

Prema najnovijim izvještajima, Tahlequah i nakon deset dana još uvijek tuguje uz tijelo svog mrtvog mladunčeta. Iako su orke poznate po tome da se od svoje mrtvorođenčadi ne odvajaju i po nekoliko dana, ovo je dosad najduže zabilježeno razdoblje, koje izaziva veliku pozornost znanstvenika i cijelog svijeta.

Znanstvenici su zabrinuti za mladu dvadesetogodišnju ženku Tahlequah i smatraju kako bi ovo dosad nezabilježeno dugotrajano žalovanje moglo ugroziti nezino zdravlje. Stoga nastavljaju pratiti kretanje nesretne životinje te se nadaju da će uspjeti preuzeti truplo mladunčeta i otkriti uzrok smrti.

Znanstvenici se pokušavaju približiti drugoj mladoj ženki nazvanoj J-50 / Fotografija: Katy Foster / NOAA Fisheries

Nažalost, još je jedna mlada ženka kita iz ove skupine, četverogodišnjakinja nazvana J-50, u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Znanstvenici američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) planiraju poduzeti hitne mjere za njeno spašavanje, a to uključuje i hranjenje kraljevskim lososom s dodatkom lijekova, izvijestilo je sinoć kasno The Seattle Times.

„Njezin život je ugrožen, a po svemu sudeći preostaje joj još samo nekoliko dana“, izjavio je Brad Hanson, biolog u znanstvenom centru Northwest Fisheries.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

Tužni nastavak priče o skupini kitova ubojica uz pacifičke obale SAD-a i Kanade

Mlada ženka kita iz skupine orka kitova koji obitavaju uz obale američke države Washington i kanadske Britanske Kolumbije, četverogodišnjakinja nazvana J-50, bila je ovog ljeta u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Njezin nestanak je uočen u petak, 7. rujna, a nakon trodnevne potrage istraživači Centra za istraživanje kitova na otoku San Juan pretpostavljaju da je uginula.

Nove mjere zaštite za 74 preostalih orka kitova

Ovoljetna dva smrtna slučaja mladih orka kitova predstavljaju reproduktivni neuspjeh ove vrste koja se za razliku od drugih kitova ubojica ne hrani morskim sisavcima, već kraljevskim lososima, i koja se od proljeća do jeseni tradicionalno pojavljuje u vodama tjesnaca Puget Sound, uz obale Pacifika na sjeverozapadu američke savezne države Washington.

Tahlequah će ponovno postati majka

Sjećate se tužne priče o ženki kita Tahlequah koja je uz truplo svog mrtvog mladunca tugovala duže od dva tjedna? Imamo dobru vijest: mlada dvadesetdvogodišnja ženka orke prema najnovijim će izvještajima ponovno postati majka!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER