Tahlequah će ponovno postati majka

Ženka orke je prije dvije godine zaokupila veliku pozornost znanstvenika i svjetskih medija jer je uz svoje mrtvo mlado plivala čak 17 dana

Sjećate se tužne priče o ženki kita Tahlequah koja je uz truplo svog mrtvog mladunca tugovala duže od dva tjedna? Imamo dobru vijest: mlada dvadesetdvogodišnja ženka orke prema najnovijim će izvještajima ponovno postati majka!

Tahlequah je tijelo svog mrtvog mladunca održavala na površini Tihog oceana nevjerojatno dugih sedamnaest dana. Iako su orke poznate po tome da se od svoje mrtvorođenčadi ne odvajaju i po nekoliko dana, ovo je dosad bilo najduže zabilježeno razdoblje koje je izazvalo veliku pozornost znanstvenika i medija.

Tu informaciju je u kolovozu 2018. godine potvrdio Ken Balcomb, viši znanstvenik u Centru za istraživanje kitova na otoku San Juan.

Podsjetimo se, mladi je kit 24. srpnja 2018. uočen živ uz svoju majku Tahlequah i ostale kitove iz ove skupine u blizini Clover Pointa u južnom dijelu Britanske Kolumbije, no uginuo je samo pola sata poslije dolaska tima Centra za istraživanje kitova.

  • Ženka orka kita pokušava održati mrtvo tijelo svog mladunca na površini oceana u blizini grada Victoria u Britanskoj Kolumbiji / © Ken Balcomb / Center for Whale Research

„Postoje mnoge vrste koje pokazuju slično ponašanje kada mlada životinja ne uspije preživjeti, no ovako dugo razdoblje žalovanja još nismo zabilježili“, izjavila je prošle godine Sheila Thornton, istraživačica iz agencije Fisheries and Oceans Canada.

Znanstvenici su tada izražavali zabrinutost za mladu ženku kita jer su smatrali kako takvim ponašanjem može ozbiljno ugroziti svoje zdravlje. „Čak ako joj pomažu drugi kitovi iz ove skupine i s njom dijele hranu, Tahlequah na ovaj način ne može dobiti prehranu koja joj je potrebna za oporavak i nadoknadu hrane izgubljene tijekom ovih tjedana žalosti“, tvrdila je Deborah Giles, znanstvenica iz Centra za zaštitu prirode Sveučilišta Washington u Seattleu i direktorica neprofitne organizacije Wild Orca.

  • Tahlequah ili J35 je uz svoje mlado tugovala 17 dana / © Center for Whale Research

No, prema zapažanjima oceanskih istraživača, više ženki ove zajednice ugroženih kitova ubojica nose mlade, a među njima i Tahlequah. Naime, prema najnovijim snimkama dronovima kojima se prati stanje ovih kitova, istraživači američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) i organizacije SR3 (SeaLife Response, Rehabilitation and Research) utvrdili su da mlade nose ženke u sva tri jata zajednice Southern Resident koju čine svega 73 kita. Ova rijetka vrsta kitova, koja se za razliku od drugih kitova ubojica ne hrani morskim sisavcima, već lososima, tradicionalno se od proljeća do jeseni pojavljuje u vodama Puget Sounda, uz obale Pacifika na sjeverozapadu američke savezne države Washington.

„Kvantitativna mjerenja se rade za sve kitove ove skupine, ali očite promjene oblika kod pojedinih jedinki otkrile su nam da više ženki nose mlade“, stoji u najnovijem priopćenju organizacije SR3.

Međutim, istraživači tvrde kako se ove godine ne može očekivati značajno povećanje broja jedinki ove skupine kitova. Iako je njihov broj do 1995. godine porastao na 98, danas je njihov broj najmanji u posljednjih trideset godina. Kitovi su uvršteni na popis ugroženih vrsta u SAD-u i Kanadi još prije više od deset godina, a glavni im problem predstavljaju nedovoljne količine velikog i mesnatog kraljevskog lososa (Oncorhynchus tshawytscha) koji čini glavninu njihove prehrane.

No, orka kitovi se osim s nedostatkom hrane suočavaju i s prijetnjom onečišćenja oceana, buke i smetnji brodova, a događaji iz 2018. godine još jednom su naglasili problem reproduktivnog neuspjeha ove vrste. Ipak, dolazak na svijet svakog novog mladog kita predstavlja važan porast broja populacije.

Ovog ljeta, kanadska savezna vlada najavila je širenje sigurnog područja za hranjenje kitova u blizini otoka Vancouver. Proširena zona nalazi se u tjesnacu Juan de Fuca te će se u njoj ograničiti komercijalni i rekreativni ribolov lososa u vremenu od 1. kolovoza do 31. listopada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nove mjere zaštite za 74 preostalih orka kitova

Ovoljetna dva smrtna slučaja mladih orka kitova predstavljaju reproduktivni neuspjeh ove vrste koja se za razliku od drugih kitova ubojica ne hrani morskim sisavcima, već kraljevskim lososima, i koja se od proljeća do jeseni tradicionalno pojavljuje u vodama tjesnaca Puget Sound, uz obale Pacifika na sjeverozapadu američke savezne države Washington.

Tahlequah nastavljanjem žalovanja ugrožava svoje zdravlje

Mnoge je dirnula tužna priča o ženki kita Tahlequah koja i dalje zaokuplja veliku pozornost znanstvenika i svjetske javnosti. Prema najnovijim izvještajima, Tahlequah je uz tijelo svog mrtvog mladunčeta tugovala duže od dva tjedna te ga je konačno predala oceanskim dubinama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER