Tahlequah, tužna ženka orka kita i osmi dan pliva uz mrtvo mladunče

Istraživači su zabrinuti za zdravlje mlade dvadesetogodišnje ženke kita

Tužna majka još uvijek nije napustila svoje mlado. Ženka ugrožene vrste orka kitova, nazvana Tahlequah ili J35, od 24. srpnja pliva uz svoje mrtvo mladunče već osmi dan zaredom, izvijestio je jučer The Seattle Times.

 

Istraživači Centra za istraživanje kitova na otoku San Juan nastavili su potragu za tužnom majkom kita nakon što su je zadnji put locirali prošlog četvrtka. Tahlequah je ponovno pronađena jučer uz južne obale Britanske Kolumbije te još uvijek pliva uz svoje mrtvo mladunče.

„Sretni smo što smo ponovno vidjeli Tahlequah“, izjavio je za The Seattle Times istraživač Taylor Shedd iz programa Soundwatch, koji je nastavio pratiti kretanje kitova. „No vrlo je tužno vidjeti da ona i dalje pliva uz svoje mrtvo mladunče, što je za ovu brižnu životinju fizički i mentalno vrlo teško.“

Podsjetimo se, mladi je kit u utorak, 24. srpnja uočen živ uz svoju majku Tahlequah i ostale kitove iz ove skupine u blizini Clover Pointa u južnom dijelu Britanske Kolumbije. No mladunče kita umrlo je samo pola sata kasnije, po dolasku tima Centra za istraživanje kitova.

Mladunče je tonulo, a majka ga je pokušavala održati na površini oceana te uz njega nastavila plivati sve do četvrtka navečer, stajalo je u prošlotjednom priopćenju Centru za istraživanje kitova na otoku San Juan, čiji znanstvenici iz neposredne blizine prate kretanja kitova.

Brižne majke orka kitova poznate su po tome da se od mrtvorođenčadi ne odvajaju i po nekoliko dana, no ravnateljica Muzeja kitova na otoku San Juan Jenny Atkinson izjavila je kako je ovo najduže takvo razdoblje koje su istraživači dosad zabilježili.

Ženka orka kita uočena je kako pliva uz svoje mladunče još 24. srpnja uz obale Britanske Kolumbije / Foto: Center for Whale Research

Istraživači su zabrinuti za Tahlequahino zdravlje

„Jako sam zabrinuta za njezino zdravstveno stanje“, rekla je Deborah Giles, znanstvenica iz Centra za zaštitu prirode Sveučilišta Washington u Seattleu i direktorica neprofitne organizacije Wild Orca. „Tahlequah je mlada, dvadesetogodišnja ženka i izuzetno nam je dragocjena.“

Centar za istraživanje kitova izvijestio je u lipnju ove godine o nestanku mladog, 23-godišnjeg mužjaka orka kita. Pretpostavlja se da je kit mrtav, čime se ova skupina smanjila na svega 75 preostalih kitova. Njihov broj porastao je do 1995. godine na 98 ili čak 48 posto, no danas ih ima najmanje u posljednjih trideset godina.

Ova vrsta crno-bijelih orka kitova uvrštena je na popis ugroženih vrsta u SAD-u i Kanadi još prije više od deset godina. Nažalost, nisu im preostale dovoljne količine velikog i mesnatog kraljevskog lososa (Oncorhynchus tshawytscha) koji predstavlja glavninu njihove prehrane. No orka kitovi se osim s nedostatkom hrane suočavaju i s prijetnjom onečišćenja oceana, buke i smetnji brodova, a nedavna smrt mladog orka kita predstavlja još jedan reproduktivni neuspjeh ove vrste.

Obnova kraljevskog lososa je od velike važnosti

„Priča o tužnoj majci kita svjetskim se medijima proširila munjevitom brzinom i svratila pozornost na napore očuvanja ove ugrožene vrste. No još je važnije da i SAD i Kanada udvostruče svoje napore za obnovu divljeg lososa uz obale američke države Washington i kanadske Britanske Kolumbije, koji je neophodan izvor hrane za ovu skupinu kitova“, izjavio je Ken Balcomb, viši znanstvenik u Centru za istraživanje kitova na otoku San Juan.

Ranije ove godine, guverner države Washington, Jay Inslee, potpisao je odluku kojom bi se trebala pomoći zaštita i obnova ove ugrožene vrste, ali i kraljevskih lososa kojima se hrane.

„Kraljevski losos predstavlja glavni izvor hrane orka kitova koji obitavaju u ovim vodama Pacifika, no i oni se nalaze na popisu ugroženih vrsta“, izjavio je Insleeov ured. „Ako populacija kraljevskih lososa bude i dalje ubrzano opadala, drastično će se smanjiti i populacija već malobrojnih orka kitova.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

IRB razvija inovacije za primjenu u kemijskoj, farmaceutskoj i biomedicinskoj industriji

Istraživanje i razvoj inovativnih, efikasnih i ekonomičnih katalitičkih reakcija za primjenu u kemijskoj i farmaceutskoj industriji, razvoj inovativnih protokola mikroskopije za interdisciplinarna istraživanja u biomedicini te dizajn naprednih bioloških platformi za razvoj novih cjepiva u fokusu su projekata znanstvenika Saše Kazazića, Srećka Kirina i Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Tahlequah nastavljanjem žalovanja ugrožava svoje zdravlje

Mnoge je dirnula tužna priča o ženki kita Tahlequah koja i dalje zaokuplja veliku pozornost znanstvenika i svjetske javnosti. Prema najnovijim izvještajima, Tahlequah je uz tijelo svog mrtvog mladunčeta tugovala duže od dva tjedna te ga je konačno predala oceanskim dubinama.

Nove mjere zaštite za 74 preostalih orka kitova

Ovoljetna dva smrtna slučaja mladih orka kitova predstavljaju reproduktivni neuspjeh ove vrste koja se za razliku od drugih kitova ubojica ne hrani morskim sisavcima, već kraljevskim lososima, i koja se od proljeća do jeseni tradicionalno pojavljuje u vodama tjesnaca Puget Sound, uz obale Pacifika na sjeverozapadu američke savezne države Washington.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER