Tahlequah nastavljanjem žalovanja ugrožava svoje zdravlje

Ženka kita je tijelo svog mladunčeta konačno prepustila oceanskim dubinama, nakon što ga je nosila nevjerojatno dugih sedamnaest dana

Mnoge je dirnula tužna priča o ženki kita Tahlequah koja i dalje zaokuplja veliku pozornost znanstvenika i svjetske javnosti. Prema najnovijim izvještajima, Tahlequah je uz tijelo svog mrtvog mladunčeta tugovala duže od dva tjedna te ga je konačno predala oceanskim dubinama.

Prema najnovijim podacima Centra za istraživanje kitova, Tahlequah je tijelo svog mrtvog mladunčeta konačno predala oceanskim dubinama i s ostalim kitovima iz ove skupine nastavila potragu za hranom. Istraživači će pak konačno imati priliku ispitati truplo uginulog kita i otkriti uzrok njegovog uginuća.

 

Ken Balcomb, viši znanstvenik u Centru za istraživanje kitova na otoku San Juan, prošlog je petka za The Seattle Times izjavio da ženka orka kita nazvana Tahlequah ili J35 nastavlja plivati uz truplo mladunčeta već sedamnaesti dan. No Balcomb tvrdi kako se očekuje da će se Tahlequah uskoro odvojiti od trupla koje se već ozbiljno počinje raspadati.

Podsjetimo se, mladi je kit 24. srpnja uočen živ uz svoju majku Tahlequah i ostale kitove iz ove skupine u blizini Clover Pointa u južnom dijelu Britanske Kolumbije, no uginuo je samo pola sata poslije dolaska tima Centra za istraživanje kitova.

Iako su orke poznate po tome da se od svoje mrtvorođenčadi ne odvajaju i po nekoliko dana, ovo je dosad najduže zabilježeno razdoblje i stoga s razlogom izaziva veliku pozornost znanstvenika.

„Postoje mnoge vrste koje pokazuju slično ponašanje kada mlada životinja ne uspije preživjeti, no ovako dugo razdoblje žalovanja još nismo zabilježili“, izjavila je Sheila Thornton, istraživačica iz agencije Fisheries and Oceans Canada.

Znanstvenici su već ranije izrazili zabrinutost za mladu dvadesetogodišnju ženku Tahlequah i smatraju kako bi ovakvim ponašanjem mogla ozbiljno ugroziti svoje zdravlje. „Čak ako joj pomažu drugi kitovi iz ove skupine i s njom dijele hranu, Tahlequah na ovaj način ne može dobiti prehranu koja joj je potrebna za oporavak i nadoknadu hrane izgubljene tijekom ovih tjedana žalosti“, tvrdi Deborah Giles, znanstvenica iz Centra za zaštitu prirode Sveučilišta Washington u Seattleu i direktorica neprofitne organizacije Wild Orca.

Znanstvenici Centra za istraživanje kitova očekuju da će se Tahlequah uskoro odvojiti od trupla koje se već ozbiljno počinje raspadati / Fotografija: Centar za istraživanje kitova

Nažalost, kako smo već izvještavali, u vrlo lošem zdravstvenom stanju je i trogodišnja Scarlet ili J-50, još jedna ženka kita iz ove skupine. Znanstvenici američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) poduzimaju mjere za njeno spašavanje, što uključuje i hranjenje kraljevskim lososom s dodatkom lijekova.

Ova skupina orka kitova smanjila na svega 75 preostalih jedinki. Iako je njihov broj do 1995. godine porastao na 98, danas je njihov broj najmanji u posljednjih trideset godina. Kitovi su uvršteni na popis ugroženih vrsta u SAD-u i Kanadi još prije više od deset godina. Nažalost, nisu im preostale dovoljne količine velikog i mesnatog kraljevskog lososa (Oncorhynchus tshawytscha) koji predstavlja glavninu njihove prehrane. No orka kitovi se osim s nedostatkom hrane suočavaju i s prijetnjom onečišćenja oceana, buke i smetnji brodova, a nedavna smrt mladog orka kita predstavlja još jedan reproduktivni neuspjeh ove vrste.

Ranije ove godine, guverner države Washington, Jay Inslee, potpisao je odluku kojom bi se trebala pomoći zaštita i obnova ove ugrožene vrste, ali i kraljevskih lososa kojima se hrane.

Članovi Insleeove radne skupine sastali su se prošlog utorka kako bi razmotrili situaciju, poboljšali zdravlje i utjecali na povećanje broja kitova, a potrebne mjere i preporuke za oporavak vrste trebale bi se odrediti do 1. listopada ove godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

Nove mjere zaštite za 74 preostalih orka kitova

Ovoljetna dva smrtna slučaja mladih orka kitova predstavljaju reproduktivni neuspjeh ove vrste koja se za razliku od drugih kitova ubojica ne hrani morskim sisavcima, već kraljevskim lososima, i koja se od proljeća do jeseni tradicionalno pojavljuje u vodama tjesnaca Puget Sound, uz obale Pacifika na sjeverozapadu američke savezne države Washington.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER