Ženka orka kita više od dva dana plivala uz svoje mrtvo mladunče

Brižne majke orka kitova poznate su po tome da se od mrtvorođenčadi ne odvajaju i po tjedan dana

Istraživači američkog Centra za istraživanje kitova na otoku San Juan uočili su ženku orka kita koja je više od dva dana plivala uz svoje mrtvo mladunče i pokušavala ga održati na površini oceana.

„Ženka orka kita, nazvana J35, uočena je kako pliva uz svoje mladunče i pokušava ga održati na površini uz obale grada Victoria u Britanskoj Kolumbiji“, izjavio je prošle srijede Ken Balcomb, viši znanstvenik u Centru za istraživanje kitova na otoku San Juan, čiji znanstvenici iz neposredne blizine prate kretanja kitova.

Mladunče je uočeno živo uz svoju majku u utorak ujutro, ali je nažalost umrlo samo pola sata kasnije, po dolasku tima istraživača Centra za istraživanje kitova.

Majka je nastavila gurati svoje mrtvo mladunče prema površini oceana sve do četvrtka navečer. Balcomb je za NBC News izjavio kako od petka ujutro više nisu zabilježili kretanje ove skupine kitova.

Smrt mladog orka kita predstavlja još jedan reproduktivni neuspjeh ove vrste koja se za razliku od drugih kitova ubojica ne hrani morskim sisavcima, već lososima, i koja se od proljeća do jeseni tradicionalno pojavljuje u vodama Puget Sounda, uz obale Pacifika na sjeverozapadu američke savezne države Washington. To je posebno zabrinjavajuće s obzirom da ih je preostalo manje od stotinu.

Ova vrsta crno-bijelih orka kitova uvrštena je na popis ugroženih vrsta u SAD-u i Kanadi još prije više od deset godina. Nažalost, nisu im preostale dovoljne količine velikog i mesnatog kraljevskog lososa (Oncorhynchus tshawytscha) koji predstavlja glavninu njihove prehrane. No orka kitovi se osim s nedostatkom hrane suočavaju i s prijetnjom onečišćenja oceana, buke i smetnji brodova.

„Taj mali kit jednostavno nije uspio preživjeti jer majke nemaju dovoljno hrane“, rekao je Balcomb za NBC News.

Oko polovice od ukupno 11 mladunčadi orka kitova rođenih tijekom nekoliko prošlih godina je umrlo.

Pojedinačni kitovi identificiraju se pomoću jedinstvenih oznaka ili varijacija njihovih peraja, a svaki kit ima svoj broj i naziv. Istraživači brižno prate i dokumentiraju njihova kretanja, kao i brojni promatrači kitova i obožavatelji ovih ugroženih životinja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

Tahlequah nastavljanjem žalovanja ugrožava svoje zdravlje

Mnoge je dirnula tužna priča o ženki kita Tahlequah koja i dalje zaokuplja veliku pozornost znanstvenika i svjetske javnosti. Prema najnovijim izvještajima, Tahlequah je uz tijelo svog mrtvog mladunčeta tugovala duže od dva tjedna te ga je konačno predala oceanskim dubinama.

Nove mjere zaštite za 74 preostalih orka kitova

Ovoljetna dva smrtna slučaja mladih orka kitova predstavljaju reproduktivni neuspjeh ove vrste koja se za razliku od drugih kitova ubojica ne hrani morskim sisavcima, već kraljevskim lososima, i koja se od proljeća do jeseni tradicionalno pojavljuje u vodama tjesnaca Puget Sound, uz obale Pacifika na sjeverozapadu američke savezne države Washington.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER