„Šuma mladih Bečanki i Bečana“: 105 ha nove šume od 1985.

Od početka akcije pošumljavanja 1985. godine podignuto je 105 hektara nove šume, a bečke djevojčice i dječaci svake godine posade preko 10.000 stabala

U Beču je u subotu 22. listopada ponovno organizirana zajednička akcija pošumljavanja u kojoj tradicionalno od 1985. godine sudjeluju brojne obitelji s djecom. Ovaj put akcija je provedena u 10. gradskom okrugu Favoriten i to nedaleko bečkog Centralnog groblja, a uz potporu šumara Grada Beča posađeno je više od 20.000 stabala i grmlja.

Akcija pošumljavanja „Šuma mladih Bečanki i Bečana“ („Wald der jungen WienerInnen“) tradicionalno se organizira svake jeseni kao zajednički projekt bečke Gradske službe za upravljanje šumama i poljoprivrednim površinama MA 49 i organizacije za djecu i mlade grada Beča WienXtra.

Ovaj lijepi i tradicionalni jesenski festival ove se godine održao na području između ulice Klederingerstraße i mosta preko potoka Liesingbach u 10. bečkom okrugu Favoriten. Roditeljima i djeci su kao i svake godine u sadnji pomagale šumarice i šumari, a za sve posjetitelje organiziran je i bogat edukacijski i zabavni program putem kojeg su djeca mogla naučiti zanimljive činjenice o prirodi i njenoj zaštiti.

  • Bečke šume svake godine rastu za dodatnih 20.000 četvornih metara, a s njima i kvaliteta života u austrijskom glavnom gradu © PID / Christian Fürthner

Od 1985. posađeno 350.000 stabala i grmlja

Od početka akcije pošumljavanja 1985. godine stvoreno je 105 hektara nove šume, a zahvaljujući pomoći brojnih malih i velikih Bečanki i Bečana posađeno je 350.000 stabala javora, hrasta, jasena te drugog vrijednog drveća i grmlja. Bečka djeca uz pomoć roditelja i šumara svake godine posade između 10.000 i 15.000 stabala i grmlja.

„Riječ je o ogromnom postignuću koje ima vrlo pozitivan utjecaj na zaštitu klime“, naglasio je Jürgen Czernohorszky, član bečkog Gradskog vijeća zadužen za klimu i okoliš. „Grad Beč ima značajne koristi od svojih šuma: bez Bečke šume (Wienerwald) ljeti bi u Beču bilo šest stupnjeva Celzija toplije. Osim toga, šume djeluju kao filtar za pročišćavanje zraka pa tako jedan hektar šume godišnje apsorbira 50 tona čađe i prašine čime osigurava dobar zrak u Beču!“

Novostvorene šume općenito poboljšavaju kvalitetu života stanovnika austrijske prijestolnice. One osiguravaju zdravu urbanu klimu, mjesta su za opuštanje i nova su staništa za mnoge autohtone divlje životinje kao što su jeleni, zečevi, fazani, vodozemci i kukci.

>>> Pročitajte još >>> Novi gradski park donosi obilje zelenila u bečki Liesing

  • Jürgen Czernohorszky, član bečkog Gradskog vijeća zadužen za klimu i okoliš © PID / Martin Votava

„Zahvaljujući opsežnoj kampanji pošumljavanja, šumske površine Beča svake godine rastu za do 20.000 četvornih metara, a s njima raste i kvaliteta života u našem gradu“, dodao je Jürgen Czernohorszky.

„Ova kampanja pošumljavanja nije samo važna mjera zaštite klime i okoliša, već obiteljima i djeci također nudi priliku da uz aktivno sudjelovanje način nauče nešto o urbanoj prirodi. Svako pojedino dijete koje ovdje posadi drvo svojim rukama pridonosi stvaranju nove šume u Beču i daje vidljiv doprinos još zelenijem i ugodnijem gradu“, kazao je zamjenik bečkog gradonačelnika i savjetnik za mlade Christoph Wiederkehr.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

U novom rimskom Parku Tevere Marconi u studenom će se posaditi 145 stabala

Glavni grad Italije bogatiji je za novi park s vježbalištem i dječjim igralištem, prostorom za pse, zelenim travnjacima i novim drvećem uz obalu rijeke Tiber. Park Tevere Marconi ima površinu od oko 3,5 hektara i nalazi se na desnoj obali rijeke kraj mosta Ponte Guglielmo Marconi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER