Drveće za sve: mali Bečani i ove godine posadili novu šumu

Bečke djevojčice i dječaci svake godine posade preko 10.000 stabala

Pedeset posto gradske površine Beča čine zelene površine koje grad sustavno održava i povećava, a svake se jeseni u okviru projekta obiteljskog pošumljavanja posadi deset tisuća novih stabala i grmova.

Akcija pošumljavanja „Šuma mladih Bečanki i Bečana“ („Wald der jungen WienerInnen“) ove je godine provedena po jubilarni 35. put dana 19. listopada kao zajednički projekt bečke Gradske službe za upravljanje šumama i poljoprivrednim površinama MA 49 i organizacije za djecu i mlade grada Beča WienXtra.

Ulli Sima, gradska vijećnica za okoliš i Jürgen Czernohorszky, vijećnik zadužen za obrazovanje, integraciju i mlade, pozvali su sve bečke obitelji i njihovu djecu na ovaj lijepi i tradicionalni jesenski festival koji se ove godine održao na području između ulica Gernotgasse i Niklas-Eslarn-Straße u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Roditeljima i djeci su kao i svake godine u sadnji 10.000 sadnica stabala i grmlja pomagale šumarice i šumari MA 49, a za sve posjetitelje organiziran je i bogat edukacijski i zabavni program putem kojeg su djeca mogla naučiti zanimljive činjenice o prirodi i njenoj zaštiti.

„Bečke šume uživaju veliku popularnost građana svih generacija, one poboljšavaju kvalitetu života, omogućuju nam zdravu gradsku klimu i važna su staništa divljih životinja, vodozemaca i kukaca. Zahvaljujući ovoj tradicionalnoj akciji pošumljavanja, bečke šume svake godine rastu za dodatnih 20.000 četvornih metara, a s njima raste i kvaliteta života u našem gradu“, kazala je bečka gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

„Ova akcija pošumljavanja je za mnoge Bečanke i Bečane događaj kojem prisustvuju svake jeseni. Naše građanke i građani svih uzrasta vole zasukati rukave i sudjelovati u zajedničkoj akciji sadnje drveća i grmlja te se pritom i dobro zabavljaju“, rekao je gradski vijećnik Jürgen Czernohorszky.

  • Dana 19. listopada 2019. održana je jubilarna 35. akcija pošumljavanja „Šuma mladih Bečanki i Bečana“ / Foto: Facebook / Ulli Sima

Ove su godine svoju potporu akciji pošumljavanja dali i nogometaši bečkog kluba Sportklub Rapid Wien koji su pozvali svoje najmlađe sljedbenike da zajedno s njima posade 1.899 mladih stabala. Naime, klub je osnovan daleke 1899. godine, a svi mladi navijači koji su se na akciji pojavili u prepoznatljivom zeleno-bijelom dresu kluba ili barem s navijačkim šalom, dobili su po dvije besplatne karte za utakmicu protiv St. Pöltena u subotu 2. studenog. Naravno, djeca su se s omiljenim nogometašima mogla fotografirati i dobiti njihove autograme.

  • Zahvaljujući akciji pošumljavanja od 1984. godine posađeno je oko 350.000 stabala / Foto: Facebook / Ulli Sima

„Budući da se radi o mladim stablima iz rasadnika, njihova je cijena oko 3 eura po komadu. Važno je što se sadi autohtono drveće koje je uzgojeno u prirodnom okruženju“, izjavila je Ulli Sima za austrijski ORF.

Zelene površine čine preko 50 posto gradske površine Beča, koje zahvaljujući ovoj akciji pošumljavanja i dalje rastu te uvelike poboljšavaju kvalitetu života u austrijskom glavnom gradu. Projekt se provodi još od 1984. godine te je u proteklih 35 godina na području grada posađeno oko 350.000 stabala javora, hrasta, jasena te drugog vrijednog drveća te stvoreno više od 64 hektara nove šume.

  • Bečke šume svake godine rastu za dodatnih 20.000 četvornih metara, a s njima i kvaliteta života u austrijskom glavnom gradu / Foto: Facebook / Ulli Sima
Bečki zeleni pojas već je 1905. godine proglašen zaštićenim šumskim područjem i od tada se sustavno održava i povećava.

 

Zahvaljujući Inicijativi „Zasadi drvo, ne budi panj“, koju je putem Facebook grupe pokrenula Varaždinka Mateja Anđelina Kramar te u kratkom roku privukla veliki broj zainteresiranih sudionika, i u Hrvatskoj se od 25.-27. listopada održavaju „Dani kolektivne sadnje drveća“.

Svatko od nas može zasaditi jedno drvo te tako doprinijeti zaštiti okoliša i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Ovaj val pozitivne promjene koji je zahvatio našu zemlju trebali bismo iskoristiti za stvaranje zelenije budućnosti, a bečki nam primjer na najbolji način pokazuje kako se briga o zaštiti okoliša uči od malih nogu. Možemo li na njemu nešto naučiti?

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč izdvaja osam milijuna eura za sadnju novih stabala!

Na području grada Beča ima oko 480.000 stabala, no sve zelenija austrijska metropola, koja se odlučno bori protiv klimatskih promjena, želi ih još više! Onečišćenje zraka je posebno izraženo u velikim gradovima, stoga se bečka gradska uprava odlučila na sadnju velikog broja novih stabala te će za tu namjenu, kao i za održavanje postojećeg zelenila, u 2019. i 2020. godini izdvojiti čak osam milijuna eura.

Pariz je bogatiji za još jedan zeleni trg

Pariški trg Place de la Nation dobio je posve nov, znatno zeleniji izgled, a otvoren je u nedjelju uz bogat zabavni program i podjelu 4.000 besplatnih sadnica građankama i građanima Pariza kako bi francuska metropola postala još zelenija!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER