Praterstern je nova bečka zelena oaza kojom se smanjuje učinak urbanih toplinskih otoka

Dvostruko više drveća i zelenih površina, ali i puno osvježavajuće vode za vruće ljetne dane

U Beču je 23. kolovoza službeno otvoren obnovljeni i značajno ozelenjeni Praterstern. Ovo važno prometno čvorište pretvoreno je u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima bečka gradska uprava smanjuje učinak urbanih toplinskih otoka.

S dvostruko većim brojem stabala, širenjem zelenih površina na sadašnjih 8000 četvornih metara te uređenjem novih vodenih površina, obnovljeni javni prostor dobio je sve elemente klimatski prihvatljivog urbanog dizajna. Osim toga, posebno dizajnirani urbani namještaj nazvan „Pratoide“ prolaznicima nudi mogućnost ugodnog boravka i opuštanja u novoj gradskoj zelenoj oazi.

  • Slijeva nadesno: bečki gradski vijećnici Jürgen Czernohorszky i Ulli Sima, predsjednik okruga Leopoldstadt Alexander Nikolai, gradski vijećnik Stefan Gara (NEOS) i Franz Hammerschmid iz tvrtke ÖBB-Infrastruktur AG © PID / Christian Fürthner

Plan obnove i intenzivnog ozelenjavanja donedavno izuzetno frekventnog kružnog toka bečkog Pratersterna predstavljen je krajem veljače prošle godine, a novouređeni trg otvoren je 23. kolovoza u nazočnosti predstavnika Grada Beča, gradskog okruga Leopoldstadt i tvrtke ÖBB-Infrastruktur, partnera na projektu.

Novi trg službeno je otvoren puštanjem u rad nove podne fontane izgrađene na površini od 500 m² u obliku zvijezde oko spomenika austrijskom admiralu Wilhelmu Freiherru von Tegetthoffu, kojom je naglašen izvorni izgled Pratersterna. Fontana je opremljena s više od 330 mlaznica za vodu i vodenu maglicu čime se osigurava osvježenje i stvaranje ugodne mikroklime, ali i zabava tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Vrhovi zvijezde, između ostalog, služe kao putokazi i usmjeravaju prolaznike na važne znamenitosti i lokalna rekreacijska područja, poput katedrale sv. Stjepana ili Kahlenberg s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Beč. Isključivanjem mlaznica otvara se i mogućnost korištenja ovog dijela trga za razna kulturna i druga događanja.

  • © PID / Christian Fürthner

„Ovo nam je ljeto još jednom pokazalo koliko je važno provoditi mjere za smanjenje učinka urbanih toplinskih otoka. Tijekom vrućih dana, s temperaturama zraka iznad 30 °C, Praterstern je sa svojim užarenim asfaltom bio žarište vrućine. Sada je to novi otok svježine s dvostruko više stabala i zelenih površina, kao i najvećim vodenim elementom u gradu“, kazala je Ulli Sima, članica bečkog Gradskog vijeća zadužena za inovacije, urbanizam i mobilnost.

Koncept „grada spužve“

Uz sadnju 56 novih stabala – od kojih su već posađena 33, a ove jeseni planira se dodatno posaditi još 23 – ukupan broj stabala povećat će se na više od stotinu. Time će se na Pratersternu u budućnosti osigurati zasjenjenje i ugodna mikroklima. Među posađenim stablima je i 13 velikih platana koje svojim razvijenim krošnjama već osiguravaju hlad, a korištenjem inovativnog koncepta „grada spužve“ stabla dobivaju najbolje uvjete za napredovanje i rast. Ovaj način sadnje stablima osigurava dovoljno prostora za korijenje, čak i ispod popločanog područja njihovim međusobnim povezivanjem pod zemljom. Time, kao i samim širenjem zelenih površina, znatno je povećan kapacitet tla za upijanje i pohranjivanje kišnice, kao i bolja opskrba drveća vodom. Zimi će jednostavan sustav preklopnika usmjeravati vodu napunjenu solju izravno u kanalizaciju.

  • © PID / Christian Fürthner

„Iznadprosječne ljetne temperature s nekoliko intenzivnijih toplinskih valova u budućnosti više neće biti neuobičajene. Stoga se nastojimo što bolje i kvalitetnije pripremiti i prilagoditi klimatskim promjenama kako bi naš grad i dalje ostao jedan od gradova s najvišom kvalitetom života u Europi i svijetu. Zbog toga stvaramo nove parkove i zelene površine te sadimo stabla otporna na vrućine, i to posebno na najposjećenijim lokacijama grada kao što je Praterstern. Našom zelenom ofenzivom do 2025. planiramo stvoriti više od 400.000 četvornih metara novih zelenih površina, a svake godine sadimo najmanje 4.500 novih stabala. Time ne samo da poboljšavamo mikroklimu u gradu, već istovremeno stvaramo nove otoke svježine i prostore opuštanja za sve Bečane”, kazao je Jürgen Czernohorszky, član bečkog Gradskog vijeća zadužen za klimu i okoliš. „Praterstern je sada daleko zeleniji i ugodniji za boravak, ponajviše zbog sadnje drveća koje će kvalitetnije ispunjavati funkcije hlađenja i zasjenjenja, čak i u uvjetima velikih ljetnih vrućina.“

Uz dvostruko veću zelenu površinu Praterstern okružuje 1.400 m2 zelenog prstena

Praterstern omeđuje zeleni prsten širine 2,5 metra, čime je stvorena dodatna zelena površina od 1400 četvornih metara. Ovaj zeleni prsten blago uzdignutih gredica s ukrasnim travama i grmljem prilagođenih urbanoj klimi ujedno vizualno štiti trg zaklanjajući ga od prometa te dodatno snižava temperaturu tijekom ljetnih mjeseci. Posađene biljke otporne su na vrućine, sušne uvjete i sol na cesti, a mješavina trajnica raspoređena je u formacijama nalik vrpcama te će zahvaljujući promjenjivoj igri boja nuditi atraktivan izgled tijekom cijele godine.

Sve u svemu, zelene površine trga su udvostručene i sada prekrivaju gotovo 8.000 četvornih metara. Na stupovima velike staklene nadstrešnice ispred željezničke stanice postavljene su posude za biljke penjačice koje stvaraju dodatni hlad, a ozelenjene su i rešetke za ventilaciju podzemne željeznice.

  • © PID / Christian Fürthner

Vizualna nadogradnja prostora

Praterstern sada raspolaže i s 340 parkirališnih mjesta za bicikle, za oko trećinu više nego dosad, a oko 190 sjedećih mjesta sasvim je dovoljno za kraće i duže boravke građana bečkog Leopoldstadta te brojnih prolaznika i korisnika javnog prijevoza koji ovdje presjedaju. Uz klasične klupe postavljen je i novi urbani namještaj posebno oblikovan za ovu namjenu. Riječ je o klupama eliptičnog oblika ili „Pratoidama“ koje okružuju drveće, a raspoređene su na način da omogućuju pogled u svim smjerovima. Korištena su tri različita modela koja su noću osvijetljena odozdo kako bi se povećao osjećaj sigurnosti.

U sklopu obnove i uređenja bečkog Pratersterna, uređeni su i postojeći podvožnjaci. Primjerice, rasvjeta za željeznički podvožnjak u južnom dijelu Pratersterna, koja bi trebala biti postavljena do kraja godine, bit će povezana s rasvjetom podne fontane i stvarat će koordinirane svjetlosne efekte. Ovaj značajan bečki projekt sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Predstavljen novi izgled bečkog trga Praterstern

Trenutačno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom. Nakon glasne kritike upućene iz redova bečkih Zelenih, „optužena“ Ulli Sima, koja je u bečkoj gradskoj upravi zadužena za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost, ponovno je revidirala plan obnove ovog trga nakon stupanja na dužnost prošle jeseni.

Bečki Praterstern dobio prvo međunarodno priznanje

Obnovljeni i značajno ozelenjeni trg Praterstern otvoren je u kolovozu 2022. Ovo važno prometno čvorište pretvoreno je u zeleni otok svježine i predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima bečka gradska uprava smanjuje učinak urbanih toplinskih otoka. Te napore prepoznala je i njemačka Zaklada „Živi grad“ koja je Praterstern nagradila u kategoriji „Najljepši kolodvorski okoliš“.

Beč nastavlja s obnovom i ozelenjavanjem trgova i ulica

Plan obnove i intenzivnog ozelenjavanja bečkog Pratersterna predstavljen je u veljači prošle godine, radovi su u tijeku, a sada se najavljuje i obnova drugih bečkih trgova i ulica u njegovoj neposrednoj blizini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER