Beč nastavlja s obnovom i ozelenjavanjem trgova i ulica

Radovi će početi krajem godine, a planirani završetak je na jesen 2024. godine

Plan obnove i intenzivnog ozelenjavanja bečkog Pratersterna predstavljen je u veljači prošle godine, radovi su u tijeku, a sada se najavljuje i obnova drugih bečkih trgova i ulica u njegovoj neposrednoj blizini.

Obnovom ovog frekventnog trga u drugom bečkom okrugu Leopoldstadt, njegova zelena površina udvostručit će se na gotovo 8.000 m2, a uz puno više drveća i raznovrsnog bilja, povećat će se i vodene površine koje će služiti za osvježenje građana u vrućim ljetnim danima. Međutim, nakon velike transformacije Pratersterna uslijedit će i obnova drugih trgova i dijelova ulica u njegovoj neposrednoj blizini. Kako je upravo najavljeno, preuredit će se i trgovi Nestroyplatz i Rosl-Berndt-Platz koji bi uskoro trebali izgledati atraktivnije i, naravno, zelenije.

  • Ovako će za dvije godine izgledati bečki trg Nestroyplatz © zoom vp / Mobilitätsagentur Wien

Trg Nestroyplatz – okružen ulicama Praterstraße, Schrottgiessergasse i Weintraubengasse, prilagodit će se klimatskim promjenama po uzoru na već brojne preuređene bečke ulice i trgove. Uz novo popločenje svijetlim betonskim pločama, trg će dobiti nekoliko novih stabala i klupa te sustav mlaznica za stvaranje vodene maglice koja isparava i upija toplinu iz okoliša čime se snižava temperatura zraka.

Površina na suprotnoj strani trga – ispred kazališta Nestroyhof-Hamakom – također će dobiti novi izgled i to uklanjanjem rubnjaka i asfalta te popločavanjem svijetlim betonskim pločama. Ispred kazališta će se urediti zelene površine i posaditi drveće.

Slično će se urediti i trg Rosl-Berndt-Platz koji se nalazi uz Praterstraße, na križanju ulica Rotensterngasse i Afrikanergasse. Bit će opremljen klupama u sjeni postojećih platana i nudit će mogućnost odmora i opuštanja.

  • Budući izgled bečke ulice Praterstraße © zoom vp / Mobilitätsagentur Wien

Kao što smo već ranije izvijestili, duž poznate bečke trgovačke ulice Praterstraße u sljedeće dvije godine uredit će se i nova dvosmjerna biciklistička staza širine 4,4 metra, dok će njen središnji dio biti u cijelosti ozelenjen atraktivnim travnatim površinama, cvjetnim gredicama i ukrasnim grmljem.

Očekuje se da će radovi u ulici Praterstraße početi ove jeseni, a njihov završetak planiran je za jesen 2024. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljen novi izgled bečkog trga Praterstern

Trenutno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom. Nakon glasne kritike upućene iz redova bečkih Zelenih, „optužena“ Ulli Sima, koja je u bečkoj gradskoj upravi zadužena za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost, ponovno je revidirala plan obnove ovog trga nakon stupanja na dužnost prošle jeseni.

Bečku ulicu Zollergasse sada hladi i „potok“, a sadnja XL drveća slijedi na jesen

U srijedu je u Beču otvorena preuređena ulica Zollergasse u sedmom gradskom okrugu Neubau. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci provedene su mjere smirivanja prometa i ozelenjavanja između križanja s ulicama Lindengasse i Mariahilfer Straße, a sadnja stabala s već široko formiranim krošnjama i debljim deblima planira se na jesen, kada će vremenski uvjeti ipak biti naklonjeniji njihovom uspješnom rastu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER