Beč nastavlja s obnovom i ozelenjavanjem trgova i ulica

Radovi će početi krajem godine, a planirani završetak je na jesen 2024. godine

Plan obnove i intenzivnog ozelenjavanja bečkog Pratersterna predstavljen je u veljači prošle godine, radovi su u tijeku, a sada se najavljuje i obnova drugih bečkih trgova i ulica u njegovoj neposrednoj blizini.

Obnovom ovog frekventnog trga u drugom bečkom okrugu Leopoldstadt, njegova zelena površina udvostručit će se na gotovo 8.000 m2, a uz puno više drveća i raznovrsnog bilja, povećat će se i vodene površine koje će služiti za osvježenje građana u vrućim ljetnim danima. Međutim, nakon velike transformacije Pratersterna uslijedit će i obnova drugih trgova i dijelova ulica u njegovoj neposrednoj blizini. Kako je upravo najavljeno, preuredit će se i trgovi Nestroyplatz i Rosl-Berndt-Platz koji bi uskoro trebali izgledati atraktivnije i, naravno, zelenije.

  • Ovako će za dvije godine izgledati bečki trg Nestroyplatz © zoom vp / Mobilitätsagentur Wien

Trg Nestroyplatz – okružen ulicama Praterstraße, Schrottgiessergasse i Weintraubengasse, prilagodit će se klimatskim promjenama po uzoru na već brojne preuređene bečke ulice i trgove. Uz novo popločenje svijetlim betonskim pločama, trg će dobiti nekoliko novih stabala i klupa te sustav mlaznica za stvaranje vodene maglice koja isparava i upija toplinu iz okoliša čime se snižava temperatura zraka.

Površina na suprotnoj strani trga – ispred kazališta Nestroyhof-Hamakom – također će dobiti novi izgled i to uklanjanjem rubnjaka i asfalta te popločavanjem svijetlim betonskim pločama. Ispred kazališta će se urediti zelene površine i posaditi drveće.

Slično će se urediti i trg Rosl-Berndt-Platz koji se nalazi uz Praterstraße, na križanju ulica Rotensterngasse i Afrikanergasse. Bit će opremljen klupama u sjeni postojećih platana i nudit će mogućnost odmora i opuštanja.

  • Budući izgled bečke ulice Praterstraße © zoom vp / Mobilitätsagentur Wien

Kao što smo već ranije izvijestili, duž poznate bečke trgovačke ulice Praterstraße u sljedeće dvije godine uredit će se i nova dvosmjerna biciklistička staza širine 4,4 metra, dok će njen središnji dio biti u cijelosti ozelenjen atraktivnim travnatim površinama, cvjetnim gredicama i ukrasnim grmljem.

Očekuje se da će radovi u ulici Praterstraße početi ove jeseni, a njihov završetak planiran je za jesen 2024. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Predstavljen novi izgled bečkog trga Praterstern

Trenutačno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom. Nakon glasne kritike upućene iz redova bečkih Zelenih, „optužena“ Ulli Sima, koja je u bečkoj gradskoj upravi zadužena za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost, ponovno je revidirala plan obnove ovog trga nakon stupanja na dužnost prošle jeseni.

Bečku ulicu Zollergasse sada hladi i „potok“, a sadnja XL drveća slijedi na jesen

U srijedu je u Beču otvorena preuređena ulica Zollergasse u sedmom gradskom okrugu Neubau. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci provedene su mjere smirivanja prometa i ozelenjavanja između križanja s ulicama Lindengasse i Mariahilfer Straße, a sadnja stabala s već široko formiranim krošnjama i debljim deblima planira se na jesen, kada će vremenski uvjeti ipak biti naklonjeniji njihovom uspješnom rastu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER