Beč dobiva svoju prvu mega-biciklističku stazu

Gradnja počinje već ove jeseni i odvijat će se u dvije faze

Bečki biciklisti i biciklistice uskoro će iz Donaustadta moći brzo i sigurno biciklom stići do samog središta grada. Beč za dvije godine dobiva svoju prvu mega-biciklističku stazu dugu čak sedam kilometara.

Nova biciklistička staza omogućit će stanovnicima 22. bečkog okruga Donaustadt siguran i brz dolazak u središte grada. Dvosmjerne biciklističke staze široke 4,4 metra i nove zelene površine povezivat će ova dva dijela grada preko ulice Praterstraße, u kombinaciji s nedavno izgrađenim biciklističkim stazama duž ulica Aspernbrückengasse i Lassallestrasse te mosta Aspernbrücke. Tako će se tijekom sljedeće dvije godine stvoriti optimalna biciklistička veza duga sedam kilometara.

© Mobilitätsagentur Wien / Fahhrad Wien

Nova biciklistička brza staza u ulici Praterstraße

Za izgradnju ove biciklističke staze najvažniji je dio koji će se protezati duž poznate bečke trgovačke ulice Praterstraße, u kojoj će, na strani koja vodi u smjeru Donaustadta, nastati dvosmjerna biciklistička staza širine 4,4 metra. Važna novost je i to što će se između Dunavskog kanala (most Aspernbrücke) i Pratersterna prenamijeniti jedna prometna traka za automobilski promet, dok će se postojeća biciklistička staza prema središtu grada proširiti.

Središnji dio ulice Praterstraße također čeka velika transformacija – bit će u cijelosti ozelenjen i dobit će atraktivne travnate površine, cvjetne gredice i ukrasno grmlje. Osim toga, duž ulice će se preoblikovati i trgovi Nestroyplatz i Rosl-Berndt-Platz.

  • Dio staze duž ulice Aspernbrückengasse © zoom vp / Mobilitätsagentur Wien

Proširuju se i postojeće biciklističke staze

Bečkom ulicom Lassallestraße prolazi jedna od najčešće korištenih biciklističkih staza, na kojoj je prošle godine zabilježen rekordan biciklistički promet od 1.143.595 biciklist(ic)a (porast od 12 %) te rekordan dnevni promet od 11.044 biciklist(ic)a, zabilježen u nedjelju 20. lipnja 2021. godine.

U ovoj ulici uz biciklističku postoji i zasebna pješačka staza, a vožnja biciklom dopuštena je u oba smjera. Postojeća staza će se u svojoj dužini od 900 metara sada proširiti na više od 4 metra. Istovremeno će se proširiti i zelene površine, a početak građevinskih radova očekuje se ove godine.

Postojeće biciklističke staze na mostu Aspernbrücke i u ulici Aspernbrückengasse bit će dopunjene dvosmjernom biciklističkom stazom 2023. godine. Izgradnja će se odvijati u koordinaciji s radovima na obnovi mosta čiji se početak očekuje u travnju 2023. godine. Zbog izgradnje biciklističke staze na navedenom mostu, također će se prilagoditi postojeći sustav biciklističkih staza u području Dunavskog kanala.

U 22. okrugu gradit će se nove biciklističke staze duž dva kilometra ulice Wagramer Straße. Prva faza izgradnje odvojene dvosmjerne biciklističke staze počet će još ove godine i to od trgovačkog centra Donauzentrum do ulice Arbeiterstrandbadstrasse, dok će druga faza do trga Kagraner Platz uslijediti sljedeće godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Šansa za biciklističku stazu Heinrichstraße u Grazu

Stanovnici Graza od pokrajinske i gradske vlasti očekuju izgradnju biciklističke staze u ulici Heinrichstraße, koja bi nakon planirane ljetne obnove trebala postati brza i suvremena biciklistička veza za tisuće studenata. Obnovom ulice istovremeno se treba poboljšati sigurnost za djecu i starije osobe.

Beč nastavlja s velikim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu

Provedbom čak 44 projekata ove će se godine glavna biciklistička mreža grada Beča proširiti za dodatnih 17 kilometara. Naglasak je na povećanju sigurnosti za bicikliste i nastavku gradnje biciklističkih staza koje su na pojedinim dijelovima prekinute.

Beč postaje raj za biciklist(ic)e

Grad Beč i ove godine nastavlja s ambicioznim planom proširenja biciklističkih staza. U okviru 50 različitih projekata izgradit će se dodatnih 20 kilometara biciklističke infrastrukture. Uzduž staza sadit će se drveće kako bi boravak prolaznicima bio što ugodniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER