Beč nastavlja s velikim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu

Beč će za dvije godine dobiti svoju prvu mega-biciklističku stazu dugu sedam kilometara, no prije toga će tijekom 2022. godine izgraditi čak 17 kilometara nove biciklističke infrastrukture

Provedbom čak 44 projekata ove će se godine glavna biciklistička mreža grada Beča proširiti za dodatnih 17 kilometara. Naglasak je na povećanju sigurnosti za bicikliste i nastavku gradnje biciklističkih staza koje su na pojedinim dijelovima prekinute.

Austrijska metropola nedavno je predstavila dosad najveći program širenja biciklističkih staza. Glavna biciklistička mreža postat će bogatija za 17 kilometara, a u pojedinim gradskim okruzima izgradit će se potpuno nove staze. Tijekom 2022. godine ukupno će se provesti 44 projekta, a njihov naglasak je na povećanju sigurnosti za bicikliste i nastavku gradnje staza koje se na pojedinim dijelovima trenutno prekidaju. Osim toga, u javnom prostoru postavit će se oko 5.000 novih parkirališnih mjesta za bicikle.

Broj biciklista u Beču u neprestanom porastu

Automatski brojači biciklističkog prometa protekle su godine zabilježili više od 9,3 milijuna biciklističkih putovanja. Naime, prema podacima Bečke agencije za mobilnost (Mobilitätsagentur Wien), prošle 2021. godine automatski brojači biciklističkog prometa su na bečkim ulicama izbrojali čak 9.330.967 biciklističkih putovanja, čime je srušen rekord iz 2020. godine. Također, broj prebrojanih biciklist(ic)a porastao je za 13 posto u odnosu na 2019. godinu.

>>> Pročitajte još >>> Još jedna rekordna godina za bečke biciklist(ic)e

„Vožnjom bicikla u velikoj se mjeri pridonosi zaštiti klime. Tijekom ovog mandata uložit ćemo više od 100 milijuna eura u razvoj biciklističke infrastrukture”, istaknula je članica bečkog gradskog poglavarstva za mobilnost Ulli Sima. Pritom će se austrijska metropola uglavnom okrenuti gradnji sigurnijih biciklističkih staza koje su fizički odvojene od ostatka prometa.

  • Vizualni prikaz nove biciklističke staze u bečkoj ulici Praterstraße © zoom vp / Mobilitätsagentur Wien

Beč dobiva svoju prvu mega-biciklističku stazu

Glavni grad Austrije također planira izgraditi svoju prvu mega-biciklističku stazu dugu čak sedam kilometara koja će središte Beča povezivati s 22. gradskim okrugom i popularnim rekreacijskim područjem Donaustadt. Duž staze će se urediti nove zelene površine i posaditi drveće. Tako će se transformirati i središnji dio ulice Praterstraße koji će dobiti atraktivne travnate površine, cvjetne gredice i ukrasno grmlje. Osim toga, duž ulice će se preoblikovati i trgovi Nestroyplatz i Rosl-Berndt-Platz.

  • Nova biciklistička staza omogućit će stanovnicima 22. bečkog okruga Donaustadt siguran i brz dolazak u središte grada. Dvosmjerne biciklističke staze široke 4,4 metra i nove zelene površine povezivat će ova dva dijela grada preko ulice Praterstraße, u kombinaciji s nedavno izgrađenim biciklističkim stazama duž ulica Aspernbrückengasse i Lassallestrasse te mosta Aspernbrücke. Tako će se tijekom sljedeće dvije godine stvoriti optimalna biciklistička veza duga sedam kilometara. © Mobilitätsagentur Wien / Fahhrad Wien

Ove i iduće godine u najvećem bečkom okrugu Donaustadt također planiraju izgraditi i obnoviti ukupno 14 kilometara biciklističkih staza. Primjerice, ovdje će se graditi nove biciklističke staze duž dva kilometra ulice Wagramer Straße. Prva faza izgradnje odvojene dvosmjerne biciklističke staze počet će još ove godine i to od trgovačkog centra Donauzentrum do ulice Arbeiterstrandbadstrasse, dok će druga faza do trga Kagraner Platz uslijediti sljedeće godine.

  • Vizualni prikaz nove biciklističke staze u bečkoj ulici Wagramer Straße © Mobilitätsagentur Wien / zoomvp

Proširenje postojećih biciklističkih staza

Brojnim novim projektima Beč želi dodatno poboljšati gradsku biciklističku infrastrukturu i povezanost gradskih četvrti i okruga te potaknuti građane da se odluče na korištenje ovog ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva.

Bečkom ulicom Lassallestraße prolazi jedna od najčešće korištenih biciklističkih staza, na kojoj je prošle godine zabilježen rekordan biciklistički promet od 1.143.595 biciklist(ic)a (porast od 12 %) te rekordan dnevni promet od 11.044 biciklist(ic)a, zabilježen u nedjelju 20. lipnja 2021. godine. U ovoj ulici uz biciklističku postoji i zasebna pješačka staza, a vožnja biciklom dopuštena je u oba smjera. Postojeća staza će se u svojoj dužini od 900 metara sada proširiti na više od četiri metra, a istovremeno će se proširiti i zelene površine.

  • Dvjestogodišnje lipe dobit će veće zelene otoke i sustav navodnjavanja / © zoom vp / Mobilitätsagentur Wien

Svakako treba spomenuti i plan uređenja važne prometnice Pötzleinsdorfer Straße u sjeverozapadnom, rubnom dijelu grada, koja predstavlja važan koridor za dotok svježeg i čistog zraka u grad. Preko stotinu povijesnih stabala lipe dobit će veće zelene otoke, a njihovom očuvanju pomoći će i izgradnja nove pješačko-biciklističke staze. Nova staza će stanovnicima i izletnicima znatno olakšati odlazak u prirodu i povratak u grad, dok će im postavljanje klupa i javnih česmi s pitkom vodom omogućiti da se na trenutak zaustave i opuste.

EurocommPR / S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Završeni radovi na novoj bečkoj biciklističkoj stazi

Svatko tko je ikad tijekom vrućeg ljetnog dana vozio bicikl od bečkog Dunavskog otoka preko mosta Reichsbrücke prema središtu grada dobro je upoznao sve nedostatke ulice Lassallestraße. Sada je dovršena nova dvosmjerna biciklistička staza širine preko četiri metra koja biciklistima, bez sužavanja nogostupa, osigurava više udobnosti i dovoljno prostora.

Beč postaje raj za biciklist(ic)e

Grad Beč i ove godine nastavlja s ambicioznim planom proširenja biciklističkih staza. U okviru 50 različitih projekata izgradit će se dodatnih 20 kilometara biciklističke infrastrukture. Uzduž staza sadit će se drveće kako bi boravak prolaznicima bio što ugodniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER