Novi gradski park donosi obilje zelenila u bečki Liesing

Beč do 2025. planira izgraditi 400.000 četvornih metara novih zelenih površina

Na mjestu nekadašnjeg kampa Wien Süd, u gradskoj četvrti Atzgersdorf u 23. bečkom okrugu Liesing, počeli su radovi na obnovi zelenih površina i uređenju novog parka.

Park će na ukupnoj površini od 27.000 četvornih metara, uz nove klupe i vodene elemente te bogatu i raznoliku ponudu za igru i sport, stanovništvu jugozapadnog bečkog okruga Liesing nuditi dovoljno prostora za druženje, opuštanje i rekreaciju na otvorenom. Osim sadnje dodatnog drveća i grmova, postojećih 300-tinjak stabala će biti očuvano i pažljivo integrirano u novi koncept parka.

„Parkovi poput ovog daju možda neprimjetan, ali vrlo važan doprinos zaštiti klime i prilagodbi klimatskim promjenama u našem gradu. Ljeta su sve toplija i zbog toga stvaramo nove zelene površine kako bi se svi stanovnici Beča ljeti mogli opustiti na otvorenom. Naš cilj je jasan: do 2025. planiramo urediti oko 400.000 m2 novih gradskih zelenih površina, i to u neposrednoj blizini mjesta gdje živimo.“ – izjavio je Jürgen Czernohorszky, član bečkog gradskog vijeća zadužen za klimu i okoliš, koji ne krije svoje zadovoljstvo prenamjenom starog kampa i njegovim pretvaranjem u novi gradski park.

>>> Pročitajte još >>> Renaturalizacija vodotoka potoka Liesingbach u Beču

  • Jürgen Czernohorszky, član bečkog gradskog vijeća zadužen za klimu i okoliš / © PID / Christian Fürthner

Istočnim dijelom novog parka u Liesingu upravlja Magistratski odjel Grada Beča za vode (MA 45) pa se stoga na površini od oko 750 m2 planira izgradnja velikog vodenog dječjeg igrališta. Projekt je u potpunosti usklađen s ciljem gradske uprave da Beč učini zelenijim i klimatski prihvatljivijim, a nadovezuje se na opsežan projekt renaturalizacije korita potoka Liesingbach, koji će se u budućnosti povezati s novim parkom.

Ideje lokalnog stanovništva također su uključene u projektni plan za uređenje novog parka, a tijekom javnog savjetovanja, provedenog u ljeto 2020. godine, prikupljeno je čak oko 750 zanimljivih prijedloga.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Beč je dobio svoj stoti park!

VEZANE VIJESTI

Beč je dobio svoj stoti park!

Više zelenila i hlada te prostora za rekreaciju i provođenje slobodnog vremena u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Otvoren je stoti bečki park koji se prostire na površini od tri hektara, a prilikom njegovog uređenja realizirane su ideje, prijedlozi i želje više od 400 građana i građanki austrijskog glavnog grada.

Resselpark postaje zeleni dnevni boravak obnovljenog Muzeja grada Beča

Nakon višegodišnje obnove Muzej grada Beča (Wien Museum) ponovno bi se trebao otvoriti krajem 2023., a do tada će se ispred ove bečke muzejske ustanove urediti i više od 6 500 četvornih metara zelenih površina. Resselpark će postati svojevrsni zeleni dnevni boravak s novim zelenim površinama, drvećem, grmljem i vodenim površinama.

Beč do 2025. planira izgraditi 400.000 m2 zelenih površina

U okviru svoje zelene ofenzive Grad Beč planira do 2025. sanirati i izgraditi 400.000 kvadratnih metara zelenih površina. Jedan od 23 takva projekta u 2021. je i obnova Parka kardinala Nagla u trećem bečkom okrugu. Prilikom radova realizirat će se ideje, prijedlozi i želje gotovo tisuću stanovnika tog okruga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER