Beč do 2025. planira izgraditi 400.000 m2 zelenih površina

Samo u obnovu jednog gradskog parka ulaže se milijun eura!

U okviru svoje zelene ofenzive Grad Beč planira do 2025. sanirati i izgraditi 400.000 kvadratnih metara zelenih površina. Jedan od 23 takva projekta u 2021. je i obnova Parka kardinala Nagla u trećem bečkom okrugu. Prilikom radova realizirat će se ideje, prijedlozi i želje gotovo tisuću stanovnika tog okruga.

Park kardinala Nagla, jedan od omiljenih parkova u trećem bečkom okrugu Landstraße, do jeseni 2022. dobit će novi izgled, a u njegovu obnovu uložit će se milijun eura. Tako će na površini od 8.000 m2 dobiti više zelenila, posadit će se novo drveće, izgradit će se fontane, a dječje igralište i tereni za rekreaciju će se proširiti. Obnova ovog parka započela je sredinom listopada i jedan je od 23 projekta obnove i izgradnje zelenih površina u 2021. Među parkovima koji su već dovršeni i otvoreni za javnost su između ostalog Park Stefana Webera u petom okrugu Margareten, Park Wande Lanzer u četvrtom okrugu Wieden, a uskoro će biti dovršen i Park Elinore Ostrom u Donaustadtu.

Svi ovi parkovi dio su zelene ofenzive povećati u sklopu koje austrijska prijestolnica gradnjom parkova do 2025. namjerava stvoriti oko 400.000 m2 novih gradskih zelenih površina.

Erich Hohenberger, prvi čovjek bečkog okruga Landstraße, i član gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky polažu kamen temeljac © PID / Votava

Osvježenje u parku zahvaljujući fontanama i vodenoj maglici

Prilikom obnove parka posebna pažnja posvetit će se smanjenju toplinskih otoka kako bi Bečani i ostali posjetitelji tijekom ljeta ondje mogli potražiti osvježenje. Fontane sa sustavom rashlađivanja u obliku vodene maglice osim što pružaju osvježenje pozivaju na igru i zabavu. Usto će se izgraditi dvije česme kako bi posjetitelji u svako doba mogli utažiti žeđ. Sanirani paviljoni i sjenice ozelenjeni biljkama penjačicama pružat će uz stara stabla i šest novih ugodan prirodni hlad.

Park kardinala Nagla prije obnove © Gugerell

Livade i grmovi za više bioraznolikosti

Sijanjem 300 kvadratnih metara livade s divljim biljkama te sadnjom ukupno 780 m2 gredica s cvjetnim grmovima i grmovima s bobičastim plodovima potiče se urbana bioraznolikost. Livade bogate raznovrsnim biljkama i flori i fauni nude stanište te im osiguravaju hranu. Kukci se vesele bogatoj ponudi cvjetova, a ptice kukcima. Grmovima crne bazge, crvenog ribiza ili malina, koja će se saditi oko dječjeg igrališta, veselit će se djeca. Osim što će moći pratiti njihove promjene tijekom godišnjih doba, djeca će ih moći brati i kušati. Dječje igralište će biti prošireno, a mališani će dobiti i novu kućicu za igru, klackalice, tobogane i ljuljačke. Novost na igralištu predstavljaju piramida za penjanje od užeta, ljuljačka-gnijezdo i užad za balansiranje. Rekreativna ponuda proširena je i poligonom za kalisteniku.

Kako bi se smanjila prašina i isijavanje topline, bit će popločano 2.400 metara kvadratnih makadama. Klupe i mrežaste ležaljke predstavljat će idealan oblik odmora nakon duge šetnje parkom. S ciljem uštede energije za osvjetljenje parka korist će se isključivo LED lampe.

Izgled parka nakon sanacije © Wiener Stadtgärten Dl Maria Elisabeth Rief

Tijekom 2020. više od tisuću Bečana dalo je svoje želje, ideje i prijedloge za obnovu parka. Najčešće želje bile su više zelenila, više vode i mjesta za odmor. Član gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu parka izjavio je kako ga veseli što će se većina želja stanovnika trećeg okruga i ispuniti. Erich Hohenberger, prvi čovjek bečkog okruga Landstraße, potvrdio je kako će se sanacijom parka povećati životna kvaliteta njegovih sugrađana.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Predstavljen novi izgled bečkog trga Praterstern

Trenutačno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom. Nakon glasne kritike upućene iz redova bečkih Zelenih, „optužena“ Ulli Sima, koja je u bečkoj gradskoj upravi zadužena za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost, ponovno je revidirala plan obnove ovog trga nakon stupanja na dužnost prošle jeseni.

Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER