Resselpark postaje zeleni dnevni boravak obnovljenog Muzeja grada Beča

Počeli radovi na obnovi parka koji okružuju brojne bečke znamenitosti. Jedna od njih je i znamenita crkva sv. Karla Boromejskog.

Nakon višegodišnje obnove Muzej grada Beča (Wien Museum) ponovno bi se trebao otvoriti krajem 2023., a do tada će se ispred ove bečke muzejske ustanove urediti i više od 6 500 četvornih metara zelenih površina. Resselpark će postati svojevrsni zeleni dnevni boravak s novim zelenim površinama, drvećem, grmljem i vodenim površinama.

Riječ je o površini od 6 530 četvornih metara koja se nalazi ispred Muzeja grada Beča (Wien Museum) te između ulice Symphonikerstraße i vodene površine sa skulpturom Henryja Moorea smještene ispred crkve sv. Karla Boromjeskog (Karlskirche). U ovom dijelu parka posadit će se 15 novih stabala, dok će se oko 500 četvornih metara zelene površine oplemeniti travama i raznolikim trajnicama. Asfalt će se ukloniti s oko 375 četvornih metara površine parka, a zamijenit će ga novo opločenje u čijim će se fugama sijati trava.

„Unaprjeđujemo Resselpark novim zelenim površinama te drvećem i grmljem kako bismo ga pretvorili u još jedan klimatski prihvatljiv javni prostor u središtu grada za sve Bečane i Bečanke. Za posjetitelje Muzeja grada Beča park će postati 'zeleni tepih' koji će ih izravno voditi do njegovog ulaza, ali i služiti kao njegov 'zeleni dnevni boravak'.  Obnova i proširenje Resselparka predstavlja dio naše zelene ofenzive kojom poboljšavamo mikroklimu i smanjujemo učinak urbanog toplinskog otoka u gustom urbanom tkivu.“ -  izjavio je bečki gradski vijećnik Jürgen Czernohorszky.

Otvaranje Muzeja grada Beča i njegovog 'zelenog dnevnog boravka' u prosincu 2023.

„Otvoreni prostor između Muzeja grada Beča, crkve sv. Karla Boromjeskog i Tehničkog sveučilišta popularno je sastajalište Bečana zbog jedinstvenosti ovog gradskog prostora. Osim što okuplja ljude i povezuje mjesta kulture, duhovnosti i znanosti, Resselpark će uskoro postati zeleniji, a samim time i daleko ugodniji. Posljednje, ali ne i najmanje važno, prošireni park će predstavljati prekrasan ulaz u Muzej grada Beča koji već sada blista u novom sjaju i bit će ponovno svečano otvoren u prosincu ove godine.“ – kazala je Veronica Kaup-Hasler, bečka gradska vijećnica za kulturu.

„Drago mi je što se Resselpark pretvara u suvremeni prostor za boravak i opuštanje građana svih dobnih skupina, a s novim vodenim elementima i urbanom opremom te realizacijom mjera ozelenjavanja značajno će se povećati kvaliteta boravka. Zahvaljujem gradskoj upravi što je osigurala financijska sredstva za obnovu parka čime potvrđuje važnost provođenja mjera prilagodbe klimatskim promjenama po uzoru na projekte realizirane u povijesnoj jezgri grada.“ – izjavila je Lea Halbwidl, načelnica četvrtog bečkog okruga Wieden.

  • Novi izgled Resselparka ispred Muzeja grada Beča

Manje asfalta, više zelenila

Obnovom i proširenjem parka te implementacijom mjera za prilagodbu klimatskim promjenama, njegov se prostor definira kao mjesto kulturnih i umjetničkih događanja, kao i rekreacijsko područje s pješačkim i biciklističkim stazama. Redizajn Resselparka temelji se na uspješno provedenim projektima ozelenjavanja bečkih ulica i trgova, kojima se uklanjaju nepotrebne asfaltirane i stvaraju nove zelene površine, a uz sadnju drveća, nove vodene elemente i korištenje svijetlih i propusnih podnih obloga postiže zasjenjivanje i hlađenje sve toplijeg grada.

Tako se uz najavljenu sadnju drveća i grmlja planira i zamjena postojećeg sustava odvodnje oborinskih voda te njihovo prikupljanje i korištenje za zalijevanje zelenih površina. Po uzoru na nedavno obnovljeni Praterstern, i Resselpark treba postati novi zeleni otok svježine pa će se u tu svrhu urediti površina od 30 m² s tri podne fontane i mlaznicama za vodu i vodenu maglicu čime se osigurati osvježenje i stvaranje ugodne mikroklime, ali i zabava tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Osim toga, u parku je predviđena ugradnja više mlaznica za hlađenje, kao i fontane s pitkom vodom koja će svim posjetiteljima dati mogućnost besplatnog osvježenja.

U sklopu redizajna Resselparka, umjesto dosadašnje biciklističke staze izgradit će se mješovita pješačko-biciklistička staza čime se bicikliste želi potaknuti na bicikliranje u novom dijelu parka ispred Muzeja grada Beča, ali i na veći obzir prema drugim posjetiteljima. U planu je i postavljanje velikog broja klupa i drugih mogućnosti za sjedenje, kao i prilagodba postojeće parkovne rasvjete.

  • Slijeva nadesno: Lea Halbwidl, Jürgen Czernohorszky i Veronica Kaup-Hasler © PID / Votava

Valja istaknuti kako je plan obnove i uređenja ovog bečkog parka građanima predstavljen u rujnu 2022. godine. Tijekom organiziranog informativnog sastanka s građanima, svi zainteresirani imali su priliku razgovarati s krajobraznim arhitektima te predstavnicima Bečkih gradskih vrtova (MA 42), Muzeja grada Beča i stručnjacima iz raznih odjela bečke gradske uprave te predstaviti svoje ideje i prijedloge za obnovu Resselparka. Mnogi prijedlozi građana uvaženi su pri izradi plana obnove te se očekuje kako će obnova i proširenje ovog dijela Resselparka biti dovršeni do kraja 2023.

Zeleniji postaje i MuseumsQuartier

Od ovog ljeta će se postepeno povećavati zelene površine poznate bečke muzejske četvrti MuseumsQuartier. Prostor oko muzeja i njihova dvorišta oplemenjivat će se u sljedeće tri godine raznim travama, grmljem i drvećem i to prema odabranom projektu „MQ in morphosis“ Anne Detzlhofer (D/D Landscape Planning).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč do 2025. planira izgraditi 400.000 m2 zelenih površina

U okviru svoje zelene ofenzive Grad Beč planira do 2025. sanirati i izgraditi 400.000 kvadratnih metara zelenih površina. Jedan od 23 takva projekta u 2021. je i obnova Parka kardinala Nagla u trećem bečkom okrugu. Prilikom radova realizirat će se ideje, prijedlozi i želje gotovo tisuću stanovnika tog okruga.

U Beču je prošle godine posađeno 4.500 stabala

Nadaleko poznata kvaliteta života u austrijskom glavnom gradu povezana je i s visokim udjelom zelenih površina koja iznosi čak 53 posto, što Beč čini jednim od najzelenijih gradova u svijetu! 

Beč je dobio svoj stoti park!

Više zelenila i hlada te prostora za rekreaciju i provođenje slobodnog vremena u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Otvoren je stoti bečki park koji se prostire na površini od tri hektara, a prilikom njegovog uređenja realizirane su ideje, prijedlozi i želje više od 400 građana i građanki austrijskog glavnog grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER