Dario Juričan sa suradnicima predstavio novu zagrebačku udrugu Zeleni inkubator

Urbana poljoprivreda omogućuje lokalni uzgoj i dostupnost hrane, smanjuje troškove prijevoza te građanima nadopunjuje ponudu voća, povrća i začinskog bilja

Nova udruga osnovana je s ciljem poticanja održivog razvoja i novih tehnologija proizvodnje hrane, a bavit će se edukacijom građana i ekološkim uzgojem hrane u dijelu nekadašnjeg „Bandićevog vrta“ na zagrebačkoj Savici. Na prezentaciji je predstavljen i novi dugometražni filmski projekt „Pojesti“ koji se bavi suvremenim tehnologijama uzgoja hrane.

Udrugu su u njenom prostoru u Medulićevoj ulici u petak predstavili redatelj i aktivist Dario Juričan, urbana vrtlarica Andreja Čoh te istraživački novinar i jedan od scenarista filmskog projekta „Pojesti“ Saša Paparella. Ideja za osnivanje Zelenog inkubatora pokrenuta je u sklopu priprema novog dokumentarnog filma „Pojesti“ jer se pokazalo da postoji potreba za udrugom koja će djelovati na poticanju održivog razvoja te primjeni zelenih inovacija i novih tehnologija proizvodnje hrane u urbanom okolišu, istaknuo je Dario Juričan.

Zeleni inkubator će se u svom radu također baviti educiranjem građana i ekološkim uzgojem hrane – posebice sezonskog povrća i mahunarki, u vrtu površine 50 četvornih metara na zagrebačkoj Savici, koji je udruzi u dijelu parceliziranog „Gradskog vrta“ u Ulici Prisavlje na korištenje početkom ove godine dodijelila zagrebačka gradska uprava. U tome će im pomoći tim stručnjaka s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pored upoznavanja s novim tehnologijama i vještinama u urbanom vrtlarstvu udruga će se baviti i primjenom ekološki prihvatljivih metoda za zaštitu vrta. To se prvenstveno odnosi na primjenu ljepljivih ploča, mamaca, lovnih lampi, tehnike malčiranja, zaštitnih mreža te nekih inovativnih zelenih rješenja. Posebna pozornost u djelovanju udruge posvetit će se očuvanju vrijednih oprašivača i povećanju njihovog broja u urbanim vrtovima. 

Besplatne radionice na Savici

Udruga će za građane organizirati edukativne i interaktivne radionice kako bi ih upoznala s najnovijim trendovima urbane poljoprivrede i mogućnostima proizvodnje hrane u urbanom okolišu, ali i potrebom promjene prehrambenih navika. Također, planira se i održavanje radionica za najmlađe na kojima će se moći upoznati s proizvodnjom hrane te poticati na očuvanje i održivo korištenje okoliša.

  • Dario Juričan i Andreja Čoh / Foto: Ekovjesnik

Radionice na Savici bit će besplatne za sve zainteresirane građane, a kako je istaknula Andreja Čoh, bit će podijeljene na četiri tematske cjeline i to planiranje kućnog vrta, uzgajanje presadnica, uzgajanje jagoda i začinskih biljaka na balkonima i kućno kompostiranje. Prve radionice pod nazivom „Jestivi balkon“ planiraju se već početkom ožujka i to dva vikenda zaredom.

Početak prve radionice je u subotu 5. ožujka u 10 sati, u trajanju od četiri sata. Prijave se već zaprimaju, maksimalni broj je osam polaznika, a za sudjelovanje na radionici nije potrebno prethodno znanje. Sljedeća radionica održat će se već 12. ožujka 2022., a polaznici će sudjelovanjem dobiti potrebno znanje za samostalno uzgajanje hrane na svojim balkonima, krovovima i u svojim stanovima.

Udruga također planira predstaviti zanimljive novitete iz područja agronomije koji se odnose na proizvodnju kukaca za prehranu ljudi i životinja, a Dario Juričan je posebno istaknuo namjeru razvoja tzv. indoor sustava za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru koji bi mogli postati široko dostupni. Prvi prototip takvog sustava udruga planira predstaviti za mjesec dana, a jedan manji indoor inkubator predstavljen je u prostoru udruge u čijem su dvorištu već postavljene podignute gredice za uzgoj biljaka.

Novi filmski projekt bavi se rješenjima globalnog problema proizvodnje hrane

  • Dario Juričan i Saša Paparella / Foto: Ekovjesnik

Na kraju prezentacije Saša Paparella je predstavio najnoviji filmski projekt „Pojesti“ koji se bavi mogućim rješenjima globalnog problema proizvodnje hrane i prehrane svjetske populacije koja će uskoro dosegnuti devet milijardi ljudi, od kojih će većina živjeti u gradovima. Filmom će se stoga predstaviti suvremene tehnologije uzgoja hrane kao što su uzgoj iz sjemena, laboratorijski uzgoj mesa, biodinamičko pčelarstvo, hidroponika, akvaponika, aeroponika, nove tehnologije uzgoja ribe te urbane farme i uzgoj kukaca za ljudsku prehranu. Kako je istaknuto, projekt „Pojesti“ je jedan od dobitnika Društva hrvatskih filmskih redatelja za razvoj scenarija 2021., a njime će se promovirati projekti urbane poljoprivrede.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Radionica o štetnicima povrća i eko metodama suzbijanja

Zagrebačka udruga Zeleni inkubator je ove godine počela s provedbom projekta besplatnih radionica za mlade i nezaposlene kojima im se na praktičan način nastoji približiti organsko vrtlarstvo. Radionica o štetnicima povrća i eko metodama suzbijanja održat će se u četvrtak 30. lipnja u prostorima udruge.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER