Građani sudjeluju u ozelenjivanju Beča

U Beču se nadaju da će zajedničkim snagama pronaći inovativne koncepte u borbi protiv prekomjernog zagrijavanja gradskih trgova i ulica

Glavni grad Austrije pozvao je građane da do 16. svibnja pošalju svoje kreativne ideje za ozelenjivanje bečkih trgova i ulica. Raspisan je i natječaj u kojem mogu sudjelovati arhitekti, urbanisti, dizajneri i umjetnici iz cijele Europe.

Grad Beč pod motom „Manje asfalta i više zelenila“ traži najbolja idejna rješenja za ozelenjivanje gradskih trgova i ulica. Velikim natječajem koji je počeo 21. ožujka članica gradskog poglavarstva za urbanizam Ulli Sima pozvala je sugrađan(k)e da svojim idejama pridonesu zaštiti okoliša i povećanju kvalitete života u prijestolnici Austrije. Na inicijativu se dosad odazvalo više od 120 građana.

Ozelenjene ulične svjetiljke i krovovi te vertikalni vrtovi samo su neke od mnogobrojnih originalnih ideja u ovom velikom natječaju za ozelenjivanje. Stručni će žiri izabrati inovativne koncepte koji se mogu primijeniti, a građani će online glasovanjem izabrati najbolja rješenja.

„Zbog vodovodnih, energetskih i toplinskih instalacija pod ulicama i trgovima u jednoj metropoli kao što je Beč nije moguće svuda saditi drveća, a često nema ni mjesta za velike krošnje. Iz tog se razloga traže alternative kojima bi se zelenilom oplemenilo trgove i ulice kako bi postali privlačniji i ugodniji za život“, kaže Ulli Sima.

Projektom se također želi podići savjest građana o važnosti zelenih površina.

Natječaj na europskoj razini

Beč je jedan od europskih gradova koji će u budućnosti biti najviše pogođen vrućinama. Zbog toga je važno da se sve učini kako bi se klimatska kriza zaustavila i u gradu stvorila mjesta s više zelenila. Beč je stoga odlučio razmišljati izvan gradskih okvira i proširiti natječaj na europsku razinu. Poziv se odnosi na međunarodne arhitekte, urbaniste, dizajnere i umjetnike. Rezultate natječaja objavit će stručni žiri pod vodstvom krajobrazne arhitektice i sveučilišne profesorice Cordule Loidl-Reisch sredinom lipnja, a izabrani projekti primijenit će se na različitim mjestima u Beču.

Urbani toplinski otoci su problemi s kojima se suočavaju mnogi europski gradovi te se u Beču nadaju da će zajedničkim snagama pronaći inovativne koncepte u borbi protiv prekomjernog zagrijavanja gradskih trgova i ulica. Natječaj traje do 31. svibnja.

Zainteresirani za međunarodni natječaj mogu se prijaviti putem sljedeće poveznice.

>>> Pročitajte još >>> BeRTA sustav omogućuje brzo i povoljno ozelenjavanje fasada

Dosadašnje zagrebačke gradske uprave nisu se pretjerano bavile problemom prilagodbe klimatskim promjenama, o čemu svjedoče brojni primjeri poput „uređenja“ Trga žrtava fašizma ili novijeg „uvođenja okretišta Črnomerec u 21. stoljeće“, na čijem će se uzavrelom asfaltu ovog ljeta brojni građani i građanke Zagreba „kuhati“ dok budu čekali autobus ili tramvaj. Ali to je nekome svakako manje važno u odnosu na poziranje u predizbornoj kampanji, zar ne?

  • #ZazeleniGrad © Biljana Šimić / Greenpeace

Podsjetimo, Greenpeace je u ovog tjedna u sklopu svoje kampanje #ZazeleniGrad predstavio istraživanje o dostupnosti zelenih površina u gradu Zagrebu, a model dostupnosti zelene infrastrukture izrađen je u upravo u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču (TU Wien). Ovom prilikom Greenpeace je također uputio Apel za zeleniji Zagreb, odnosno zahtjeve i preporuke budućoj zagrebačkoj gradskoj upravi u vezi s gradskim zelenim površinama te poručio da nova vlast mora osigurati više zelenila u Zagrebu!

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER