Bečke stanice javnog prijevoza postaju još zelenije

Tramvaj se lakše čeka u hladu i uz mirise lavande i jasmina

U sklopu pilot-projekta nastat će novo zeleno stajalište tramvaja nasuprot zgrade parlamenta u Beču

Pod geslom „Greener Linien“ bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien kontinuirano provodi brojne projekte koji javni prijevoz u austrijskoj metropoli čine klimatski još prihvatljivijim. Tako je, primjerice, ove godine zgrada stanice metroa u 9. gradskom okrugu dobila zeleno pročelje, dok su prošle godine na pet stanica javnog prijevoza zasađene biljke penjačice vrste Parthenocissus tricuspidata, poznate pod nazivom trolisna lozica.

  • Prva zelena čekaonica uređena je prošle godine na tramvajskom stajalištu linije 1 na adresi Franz Josefs Kai / Foto: Facebook / Ulli Sima

Kod izgradnje novih stanica njihovo bi ozelenjavanje ubuduće trebalo biti uključeno već u samom procesu planiranja. U sklopu inovativnog pilot-projekta nastat će novo zeleno stajalište tramvaja nasuprot zgrade austrijskog parlamenta u Beču. Dok stariji modeli stajališta zbog statike i nagiba nisu dopuštali sadnju biljaka na krovu, na novoj stanici prvi će put biti moguće posaditi cvijeće.

  • Vertikalni vrt na pročelju stanice Spittelau / © Wiener Linien

„U našem se gradu nizom mjera borimo protiv toplinskih otoka izazvanih klimatskim promjenama“, kaže Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za okoliš i javni prijevoz. Nadalje objašnjava da zelenilo na stanicama javnog prijevoza pruža hlad i smanjuje okolnu temperaturu zraka. Time se aktivno doprinosi zaštiti okoliša u austrijskoj prijestolnici, a šareno cvijeće i zelenilo vizualno oplemenjuju stanice.

Bečko gradsko poduzeće Wiener Linien prije nekoliko je mjeseci pozvalo građane da pošalju svoje kreativne ideje kako ozeleniti novoizgrađena stajališta tramvaja. Među brojnim pristiglim prijedlozima odabran je koncept koji ne samo da lijepo izgleda, već je održiv, učinkovit i jednostavan za održavanje. Tako će stajalište nasuprot zgrade parlamenta biti redizajnirano i u potpunosti iznova izgrađeno. Stražnja strana i krov bit će prekriveni zelenilom. Krov stanice krasit će različite vrste cvijeća poput lavande, zimskog jasmina i glavastog luka te zimzelene biljke penjačice. Uz to stajalište će sadržavati i spremnik za vodu koji će služiti za prikupljanje kišnice čime će se osigurati dovoljna opskrba vodom za biljke.

Novo stajalište trebalo bi biti postavljeno sredinom rujna ove godine.

  • EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Najavljena obnova njujorškog trga Union Square

Očekuje se detaljnije predstavljanje projekta obnove njujorškog parka i trga Union Square iza kojeg stoji organizacija Union Square Partnership, a njegova se vrijednost procjenjuje na čak 100 milijuna dolara.

Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER