Bečke stanice javnog prijevoza postaju još zelenije

Tramvaj se lakše čeka u hladu i uz mirise lavande i jasmina

U sklopu pilot-projekta nastat će novo zeleno stajalište tramvaja nasuprot zgrade parlamenta u Beču

Pod geslom „Greener Linien“ bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien kontinuirano provodi brojne projekte koji javni prijevoz u austrijskoj metropoli čine klimatski još prihvatljivijim. Tako je, primjerice, ove godine zgrada stanice metroa u 9. gradskom okrugu dobila zeleno pročelje, dok su prošle godine na pet stanica javnog prijevoza zasađene biljke penjačice vrste Parthenocissus tricuspidata, poznate pod nazivom trolisna lozica.

  • Prva zelena čekaonica uređena je prošle godine na tramvajskom stajalištu linije 1 na adresi Franz Josefs Kai / Foto: Facebook / Ulli Sima

Kod izgradnje novih stanica njihovo bi ozelenjavanje ubuduće trebalo biti uključeno već u samom procesu planiranja. U sklopu inovativnog pilot-projekta nastat će novo zeleno stajalište tramvaja nasuprot zgrade austrijskog parlamenta u Beču. Dok stariji modeli stajališta zbog statike i nagiba nisu dopuštali sadnju biljaka na krovu, na novoj stanici prvi će put biti moguće posaditi cvijeće.

  • Vertikalni vrt na pročelju stanice Spittelau / © Wiener Linien

„U našem se gradu nizom mjera borimo protiv toplinskih otoka izazvanih klimatskim promjenama“, kaže Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za okoliš i javni prijevoz. Nadalje objašnjava da zelenilo na stanicama javnog prijevoza pruža hlad i smanjuje okolnu temperaturu zraka. Time se aktivno doprinosi zaštiti okoliša u austrijskoj prijestolnici, a šareno cvijeće i zelenilo vizualno oplemenjuju stanice.

Bečko gradsko poduzeće Wiener Linien prije nekoliko je mjeseci pozvalo građane da pošalju svoje kreativne ideje kako ozeleniti novoizgrađena stajališta tramvaja. Među brojnim pristiglim prijedlozima odabran je koncept koji ne samo da lijepo izgleda, već je održiv, učinkovit i jednostavan za održavanje. Tako će stajalište nasuprot zgrade parlamenta biti redizajnirano i u potpunosti iznova izgrađeno. Stražnja strana i krov bit će prekriveni zelenilom. Krov stanice krasit će različite vrste cvijeća poput lavande, zimskog jasmina i glavastog luka te zimzelene biljke penjačice. Uz to stajalište će sadržavati i spremnik za vodu koji će služiti za prikupljanje kišnice čime će se osigurati dovoljna opskrba vodom za biljke.

Novo stajalište trebalo bi biti postavljeno sredinom rujna ove godine.

  • EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nedostatak sredstava zatvorio polovicu beogradskih javnih česmi

S ljetom nam se vraćaju vrućine i toplinski valovi, a za razliku od velikog broja europskih gradova, za njih se u ovom našem dijelu Europe ponovno nismo dobro pripremili. Pritom se kao jedan od većih problema ističe dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru.

Građani sudjeluju u ozelenjivanju Beča

Glavni grad Austrije pozvao je građane da do 16. svibnja pošalju svoje kreativne ideje za ozelenjivanje bečkih trgova i ulica. Raspisan je i natječaj u kojem mogu sudjelovati arhitekti, urbanisti, dizajneri i umjetnici iz cijele Europe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER