Beč nudi niz rješenja protiv ljetnih vrućina

Diljem austrijske metropole raspoređeno je više od 1.000 javnih česmi s pitkom vodom

Kupališta, vodena igrališta, česme, parkovi, stupovi s rashladnom maglicom… i mobilna aplikacija za brz put do osvježenja!

U glavnom gradu Austrije od ovog je ljeta dostupna besplatna mobilna aplikacija „Cooles Wien“ (Cool Beč) koja pokazuje put do najbližeg mjesta za bijeg od vrućina. Korisnicima aplikacije na karti se prikazuju lokacije gdje se nalaze gradske česme, parkovi, kupališta te niz drugih mogućnosti za osvježenje. Osim toga, aplikacija prikazuje trenutnu temperaturu u gradu i vremensku prognozu za idući dan.

„Želimo da se u našem gradu svi osjećaju ugodno. Stoga ove godine krećemo u najveću bečku ofenzivu za rashlađenje te nudimo besplatno osvježenje u cijelom Beču za mlađe kao i starije uzraste. U novoj su aplikaciji označena sva naša rashlađujuća mjesta koja se mogu lako pronaći i besplatno koristiti“, objašnjava članica bečkog poglavarstva za okoliš i inicijatorica ovog projekta, Ulli Sima.

  • Ulli Sima (lijevo) i Paul Hellmeier (desno) predstavili aplikaciju Cooles Wien © PID - Christian Fürthner

  • Uz mobilnu aplikaciju Cooles Wien brzo se pronalazi put do najbližeg mjesta za osvježenje © PID - Christian Fürthner

A mogućnosti za osvježenje ima mnogo. Beč ima više od 1.000 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, 50 mobilnih česmi koje osim vode ispuštaju i finu vodenu maglicu, preko 1.000 parkova za uživanje u hladu pod drvećem, 75 stupova s funkcijom vodene maglice u parkovima te 100 takvih stupova na hidrantima, gumene cijevi iz kojih prska osvježavajuća maglica na užarenim gradskim trgovima, 94 igrališta s podnim fontanama te 7 vodenih igrališta za mališane.

  • Jedna od tisuću bečkih javnih česmi ispred vrata Äußeres Burgtor na lokaciji između Trga junaka i bečkog Ringa / Foto: Wiener Wassser © Novotny

Inače, kako ističe zamjenik pročelnika bečkog Gradskog ureda za vodoopskrbu MA 31, Paul Hellmeier, za rashladne mjere u Beču koristi se svježa bečka izvorska voda.

No, Grad Beč na tome ne staje. U tijeku je, primjerice, preuređenje Parka Esterházy u 6. okrugu Mariahilf koji će postati takozvani park koji hladi jer će sniziti okolnu temperaturu zraka za čak šest stupnjeva Celzijevih. Uz to, narednih je godina predviđena i izgradnja novih 16 hektara parkova.

  • Budući izgled Parka Esterházy u Beču / Foto: © Carla Lo

>>> Pročitajte još >>> I ovog ljeta Bečanke i Bečani rashlađivat će se u zelenim oazama ispred svojih zgrada

Od 2015. do danas u austrijskoj je prijestolnici u svrhu rashlađenja već preuređeno 126 parkova odnosno 474.500 m2 zelenih površina. Osim toga, Grad Beč ulaže osam milijuna eura u sadnju stabala, pola milijuna eura u ozelenjavanje fasada u gusto izgrađenim četvrtima te građanima financira do 50 % troškova za zaštitu od sunca poput žaluzina i rolo zavjesa.

  • Građani uživaju na gradskim kupalištima © Lukas Dostal

Uz sve to Beč ima i 63 kilometra besplatnih prirodnih kupališta. Posebno su popularni Dunavski otok − koji uz mnoštvo zelenila nudi i pješčanu i šljunčanu obalu te 250 metara dugu obiteljsku plažu s kafićima, restoranima, biciklističkim i pješačkim stazama − te Dunavski kanal sa svojim popularnim ležaljkama i koktelima.

  • Hartung Architekturbüro/Bettina Hartung

Inače, bečki javni prijevoznik Wiener Linien testira novi tip ozelenjenih čekaonica, a prva takva postavljena je na tramvajskoj stanici ispred zgrade austrijskog parlamenta. Njima bi se trebalo utjecati na snižavanje temperatura i ugodniju mikroklimu čime će dodatno doprinijeti borbi protiv efekta toplinskih otoka. U hladu i uz mirise lavande i jasmina, priznat ćete, puno je lakše čekati dolazak tramvaja.

  • Beč ima više od 1.000 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom © MA 31

Osvježenje se u Beču, dakle, može pronaći u baš svakom dijelu grada. Možemo li tako nešto očekivati i u Zagrebu nakon sljedećih lokalnih izbora?

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER