Beč nudi niz rješenja protiv ljetnih vrućina

Diljem austrijske metropole raspoređeno je više od 1.000 javnih česmi s pitkom vodom

Kupališta, vodena igrališta, česme, parkovi, stupovi s rashladnom maglicom… i mobilna aplikacija za brz put do osvježenja!

U glavnom gradu Austrije od ovog je ljeta dostupna besplatna mobilna aplikacija „Cooles Wien“ (Cool Beč) koja pokazuje put do najbližeg mjesta za bijeg od vrućina. Korisnicima aplikacije na karti se prikazuju lokacije gdje se nalaze gradske česme, parkovi, kupališta te niz drugih mogućnosti za osvježenje. Osim toga, aplikacija prikazuje trenutnu temperaturu u gradu i vremensku prognozu za idući dan.

„Želimo da se u našem gradu svi osjećaju ugodno. Stoga ove godine krećemo u najveću bečku ofenzivu za rashlađenje te nudimo besplatno osvježenje u cijelom Beču za mlađe kao i starije uzraste. U novoj su aplikaciji označena sva naša rashlađujuća mjesta koja se mogu lako pronaći i besplatno koristiti“, objašnjava članica bečkog poglavarstva za okoliš i inicijatorica ovog projekta, Ulli Sima.

  • Ulli Sima (lijevo) i Paul Hellmeier (desno) predstavili aplikaciju Cooles Wien © PID - Christian Fürthner

  • Uz mobilnu aplikaciju Cooles Wien brzo se pronalazi put do najbližeg mjesta za osvježenje © PID - Christian Fürthner

A mogućnosti za osvježenje ima mnogo. Beč ima više od 1.000 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, 50 mobilnih česmi koje osim vode ispuštaju i finu vodenu maglicu, preko 1.000 parkova za uživanje u hladu pod drvećem, 75 stupova s funkcijom vodene maglice u parkovima te 100 takvih stupova na hidrantima, gumene cijevi iz kojih prska osvježavajuća maglica na užarenim gradskim trgovima, 94 igrališta s podnim fontanama te 7 vodenih igrališta za mališane.

  • Jedna od tisuću bečkih javnih česmi ispred vrata Äußeres Burgtor na lokaciji između Trga junaka i bečkog Ringa / Foto: Wiener Wassser © Novotny

Inače, kako ističe zamjenik pročelnika bečkog Gradskog ureda za vodoopskrbu MA 31, Paul Hellmeier, za rashladne mjere u Beču koristi se svježa bečka izvorska voda.

No, Grad Beč na tome ne staje. U tijeku je, primjerice, preuređenje Parka Esterházy u 6. okrugu Mariahilf koji će postati takozvani park koji hladi jer će sniziti okolnu temperaturu zraka za čak šest stupnjeva Celzijevih. Uz to, narednih je godina predviđena i izgradnja novih 16 hektara parkova.

  • Budući izgled Parka Esterházy u Beču / Foto: © Carla Lo

>>> Pročitajte još >>> I ovog ljeta Bečanke i Bečani rashlađivat će se u zelenim oazama ispred svojih zgrada

Od 2015. do danas u austrijskoj je prijestolnici u svrhu rashlađenja već preuređeno 126 parkova odnosno 474.500 m2 zelenih površina. Osim toga, Grad Beč ulaže osam milijuna eura u sadnju stabala, pola milijuna eura u ozelenjavanje fasada u gusto izgrađenim četvrtima te građanima financira do 50 % troškova za zaštitu od sunca poput žaluzina i rolo zavjesa.

  • Građani uživaju na gradskim kupalištima © Lukas Dostal

Uz sve to Beč ima i 63 kilometra besplatnih prirodnih kupališta. Posebno su popularni Dunavski otok − koji uz mnoštvo zelenila nudi i pješčanu i šljunčanu obalu te 250 metara dugu obiteljsku plažu s kafićima, restoranima, biciklističkim i pješačkim stazama − te Dunavski kanal sa svojim popularnim ležaljkama i koktelima.

  • Hartung Architekturbüro/Bettina Hartung

Inače, bečki javni prijevoznik Wiener Linien testira novi tip ozelenjenih čekaonica, a prva takva postavljena je na tramvajskoj stanici ispred zgrade austrijskog parlamenta. Njima bi se trebalo utjecati na snižavanje temperatura i ugodniju mikroklimu čime će dodatno doprinijeti borbi protiv efekta toplinskih otoka. U hladu i uz mirise lavande i jasmina, priznat ćete, puno je lakše čekati dolazak tramvaja.

  • Beč ima više od 1.000 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom © MA 31

Osvježenje se u Beču, dakle, može pronaći u baš svakom dijelu grada. Možemo li tako nešto očekivati i u Zagrebu nakon sljedećih lokalnih izbora?

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Beču 2022. izbrojeno više od 11 milijuna biciklista i biciklistica!

Velik broj Bečanki i Bečana koji su počeli biciklirati tijekom prve pandemijske godine, ostao je vjeran klimatski prihvatljivoj mobilnosti na dva kotača i u 2021. godini. Prema automatskim brojačima biciklističkog prometa postavljenih diljem glavnog austrijskog grada, prošle je godine postavljen novi rekord jer je na bečkim ulicama zabilježeno čak 11,7 milijuna biciklist(ic)a. Biciklistički promet u porastu je čak i u hladnijim mjesecima.

Zelena oaza umjesto uzavrelog asfalta

Projekt „Gürtelfrische WEST“ je frekventno prometno križanje u blizini bečkog Zapadnog kolodvora (Westbahnhof) pretvorio u privremenu zelenu oazu i prostor nove urbane kvalitete. Od 8.-30. kolovoza brojne će Bečanke i Bečani svih životnih dobi ovdje pronaći osvježenje i zabavu u sparnim ljetnim danima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER