U Beču je pitka voda najbolje ljetno osvježenje

Uz preko 900 javnih česmi s pitkom vodom u Beču nitko ne može ostati žedan

Bečani i njihovi gosti piju možda najkvalitetniju i najčistiju vodu u Europi, koja dolazi izravno s Alpa iz austrijskih pokrajina Donja Austrija i Štajerska, a u ovim vrućim ljetnim mjesecima baš nitko ne može ostati žedan. Naime, Beč svojim građanima i posjetiteljima nudi više od 900 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, ravnomjereno raspoređenih širom grada.

Grad Beč uz 55 fontana trenutno upravlja s više od 900 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom koje su ravnomjereno raspoređene širom grada – ne samo u najposjećenijoj povijesnoj jezgri grada, već i u njegovim parkovima, na dječjim i sportskim igralištima, tržnicama i stanicama javnog prijevoza.

Za tri stotine česmi brine se gradska tvrtka Wiener Wasser, dok njih 600 održava uprava gradskih parkova Stadtgärten i uglavnom se nalaze na igralištima, u parkovima i na zelenim površinama rezerviranim za pse.

Dovod vode se tijekom zimskih mjeseci isključuje kako bi se spriječilo zamrzavanje vode na niskim temperaturama, no s dolaskom proljeća česme se čiste i spremaju za korištenje. No najvažnije je to što ih je svake godine sve više i što omogućuju laku dostupnost besplatne pitke vode za sve.

Danas se na bečkim javnim površinama može vidjeti nekoliko različitih izvedbi česmi – od starih povijesnih koje su izgrađene u doba izgradnje sustava vodoopskrbe u drugoj polovici 19. stoljeća, do suvremenih česmi od nehrđajućeg čelika i pokretnih česmi s pitkom vodom.

  • Beč - Brunnhilde na trgu Karlsplatz © MA 31

Tri metra visoke čelične česme su izdaleka uočljive i obilježene natpisima Trinkwasser (voda za piće), a priključene su izravno na bečku vodovodnu mrežu.

Dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru svakako je javnozdravstveno pitanje, no i jedan od najboljih pokazatelja komunalnog, pa i civilizacijskog standarda. Beč svojim primjerom pokazuje izuzetnu brigu za svoje građane i posjetitelje, no isto tako brine i o svojim četvoronožnim stanovnicima koji također pate zbog žeđi i visokih temperatura.

Kako bi im olakšao vruće ljetne mjesece, Grad Beč je dodatno uredio i pet kupališta na kojima se psi i njihovi vlasnici mogu rashladiti i podjednako uživati. Lokacije kupališta kao i ostalih površina za pse mogu se pronaći na interaktivnoj karti grada.

Wiener Wasser / Eurocomm-PR Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Građani i brojni turisti u Beču lakše podnose toplinski val

Lipanj je i Bečanke i Bečane iznenadio svojim ekstremno visokim temperaturama. Austrijska se metropola već dugi niz godina bori protiv klimatskih promjena i nastoji ublažiti njihove posljedice na život građana. U te je svrhe ovih dana postavljena tisućita javna česma s besplatnom pitkom vodom za građane i posjetitelje.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER