U Beču je pitka voda najbolje ljetno osvježenje

Uz preko 900 javnih česmi s pitkom vodom u Beču nitko ne može ostati žedan

Bečani i njihovi gosti piju možda najkvalitetniju i najčistiju vodu u Europi, koja dolazi izravno s Alpa iz austrijskih pokrajina Donja Austrija i Štajerska, a u ovim vrućim ljetnim mjesecima baš nitko ne može ostati žedan. Naime, Beč svojim građanima i posjetiteljima nudi više od 900 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, ravnomjereno raspoređenih širom grada.

Grad Beč uz 55 fontana trenutno upravlja s više od 900 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom koje su ravnomjereno raspoređene širom grada – ne samo u najposjećenijoj povijesnoj jezgri grada, već i u njegovim parkovima, na dječjim i sportskim igralištima, tržnicama i stanicama javnog prijevoza.

Za tri stotine česmi brine se gradska tvrtka Wiener Wasser, dok njih 600 održava uprava gradskih parkova Stadtgärten i uglavnom se nalaze na igralištima, u parkovima i na zelenim površinama rezerviranim za pse.

Dovod vode se tijekom zimskih mjeseci isključuje kako bi se spriječilo zamrzavanje vode na niskim temperaturama, no s dolaskom proljeća česme se čiste i spremaju za korištenje. No najvažnije je to što ih je svake godine sve više i što omogućuju laku dostupnost besplatne pitke vode za sve.

Danas se na bečkim javnim površinama može vidjeti nekoliko različitih izvedbi česmi – od starih povijesnih koje su izgrađene u doba izgradnje sustava vodoopskrbe u drugoj polovici 19. stoljeća, do suvremenih česmi od nehrđajućeg čelika i pokretnih česmi s pitkom vodom.

Beč - javna česma na glavnoj trgovačkoj ulici Kärntner Straße (Koruška ulica) / Fotografija: Wiener Wasser / Knie

Tri metra visoke čelične česme su izdaleka uočljive i obilježene natpisima Trinkwasser (voda za piće), a priključene su izravno na bečku vodovodnu mrežu.

Dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru svakako je javnozdravstveno pitanje, no i jedan od najboljih pokazatelja komunalnog, pa i civilizacijskog standarda. Beč svojim primjerom pokazuje izuzetnu brigu za svoje građane i posjetitelje, no isto tako brine i o svojim četvoronožnim stanovnicima koji također pate zbog žeđi i visokih temperatura.

Kako bi im olakšao vruće ljetne mjesece, Grad Beč je dodatno uredio i pet kupališta na kojima se psi i njihovi vlasnici mogu rashladiti i podjednako uživati. Lokacije kupališta kao i ostalih površina za pse mogu se pronaći na interaktivnoj karti grada.

Wiener Wasser / Eurocomm-PR Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Građani i brojni turisti u Beču lakše podnose toplinski val

Lipanj je i Bečanke i Bečane iznenadio svojim ekstremno visokim temperaturama. Austrijska se metropola već dugi niz godina bori protiv klimatskih promjena i nastoji ublažiti njihove posljedice na život građana. U te je svrhe ovih dana postavljena tisućita javna česma s besplatnom pitkom vodom za građane i posjetitelje.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

Vatrogasni hidranti mogu postati česme s pitkom vodom

U urbanom prostoru vatrogasni hidranti najčešće predstavljaju zanemareni dio gradske infrastrukture čiji bi se potencijal mogao itekako svrsishodnije iskoristiti. Jednu od mogućnosti ponudio je student dizajna Dimitri Nassisi koji je osmislio novi izgled hidranta i izvor pitke vode u gradovima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER